Home » Blog » Communicatie verbeteren » 10 meest voorkomende communicatie valkuilen in een relatie
10 meest voorkomende communicatie valkuilen in een relatie

10 meest voorkomende communicatie valkuilen in een relatie

door | 27 jul, 2020 | Communicatie verbeteren

De meest genoemde relatieprobleem is een communicatieprobleem. Steeds belanden in ruzie, niet goed met elkaar kunnen praten of vastzitten in terugkerende ruzies. Het kan erg frustrerend zijn als het steeds niet lukt om samen oplossingen te vinden voor jullie problemen.

Omdat communicatie met je partner zo lastig is wilde ik je een aantal communicatie valkuilen laten zien.

Het gesprek steeds terugbrengen op jezelf

In eerste instantie lijkt het nog alsof het om interesse en betrokkenheid gaat. Maar als iemand herhaaldelijk over zichzelf begint, blokkeert dat het verhaal van de ander.

Helemaal niet reageren en met je gedachten ergens anders zijn

Meestal is de non-verbale communicatie op zo’n moment wel sterk aanwezig: schuifelen, naar het plafon kijken, naar andere mensen kijken, gapen.

Belerende opmerkingen maken

 • ‘Het komt wel goed, dat valt wel mee.’
 • ‘Maak je je daar zorgen over? Nergens voor nodig.’
 • ‘Luister nou maar gewoon naar mij.’

Iemand in de rede vallen en/of naar onbelangrijke details vragen

Door iemand in de rede te vallen kan iemand niet goed zijn verhaal kwijt en het gevoel krijgen dat het verhaal voor jou onbelangrijk is.

Door te vragen naar data, tijden en plaatsen verschuift het gesprek van de ervaring naar het niveau van feiten en cijfers, wat afhoudt van het echte contact.

Uitgaan van een of-of situatie

Veel mensen praten vrij absoluut: ‘Of we doen het op mijn manier, of we doen het helemaal niet.’ Zo’n opmerking laat geen ruimte om na te denken over een derde oplossing (of een compromis).

Gedachten lezen

Niemand vindt het prettig als een ander hem vertelt wat hij denkt of voelt. Je kunt beter een vraag stellen dan een conclusie trekken.

10 meest voorkomende communicatie valkuilen in een relatie partner

Verwijten uiten in plaats van wensen

Praten in verwijten zorgt voor een defensieve reactie bij je partner. Praten in wensen zorgt ervoor dat je partner je wens ook kunt inwilligen. Het maakt je relatie veel positiever.

‘Jij neemt ook nooit meer een bloemetje mee!’ (Ik zou het leuk vinden als je een bloemetje voor mij meeneemt)

‘Je weet dat ik dat tv programma wil zien en nu staat er weer voetbal op!’ (ik zou graag dat programma willen zien in plaats van voetbal)

Generaliseren

Zinnen gebruiken met de woorden: nooit, altijd, niets en alles. Dit roept meestal alleen een defensieve reactie op, waarbij de partner zich gaan verdedigen. ‘Wat nou altijd.’

Op de man spelen

Kritiek wordt niet op het gedrag van de ander gericht, maar op de persoon. De partner kan dan het idee krijgen als mens helemaal niet meer te deugen.

Oude koeien uit de sloot halen

Gebeurtenissen uit het verleden erbij halen. Dat heeft een duidelijke functie: de bedoeling is dat de argumenten daardoor aan kracht winnen. Het is dan de bedoeling om de discussie of ruzie te “winnen” en gelijk te krijgen.

Willen jullie een liefdevolle relatie en gelukkig gezin?

Komen jullie samen niet tot oplossingen en eindigen gesprekken vaak in ruzie? Vraag dan een gratis relatie adviesgesprek aan en ontdek hoe jullie de problemen in jullie relatie kunnen oplossen.

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

 1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
 2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
 3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
 4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek

  Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

  vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan. De pijn en verdriet verwerken, begrijpen waarom het is gebeurd en een relatie opbouwen met eerlijkheid en vertrouwen

  Gerelateerde artikelen

  Relatie verbeteren oefeningen | Leer elkaar beter begrijpen

  Relatie verbeteren oefeningen | Leer elkaar beter begrijpen

  Wanneer je terugkijkt op je relatie dan moet je toegeven dat het steeds een beetje minder is geworden. Jullie komen steeds minder goed in gesprek met elkaar. Er is minder seks. Minder intimiteit. Wat ik zie in de praktijk blijkt dat uit 2 dingen: 1. Er zijn steeds meer irritaties waardoor je op je partner gaat mopperen of het lijkt wel alsof je steeds minder goed kan doen. 2. Er zijn eigenlijk helemaal geen ruzies, alle praktische dingen kunnen jullie prima regelen, maar een echte liefdevolle verbinding is er niet. In dit blog laat ik je zien aan de hand van een relatie verbeteren oefening hoe je elkaar beter leert begrijpen en echt verschil maakt voor jullie relatie.

  lees verder
  Een relatie communicatie oefening waarmee je ontdekt welke ontbrekende techniek jullie communicatie nu verpest en hoe je in 3 stappen gaat van ruzie naar begrip

  Een relatie communicatie oefening waarmee je ontdekt welke ontbrekende techniek jullie communicatie nu verpest en hoe je in 3 stappen gaat van ruzie naar begrip

  Het lijkt wel of jullie over alles ruzies kunnen maken sinds er kinderen zijn. Zelfs rond slingerende schoenen, vuile was die niet is opgeruimd of het overwerk van je partner mond uit in een heftige ruzie. Je weet wel dat deze ruzies eigenlijk nergens over gaan. Maar toch voelt dat niet zo. Je twijfelt of je wel de juiste partner hebt uitgekozen. “Als we een goede relatie zouden hebben dan waren er geen ruzies of meningsverschillen!” In dit blog laat ik je een relatie communicatie oefening zien in 3 stappen.

  lees verder
  Vrouwen praten te veel en mannen kunnen niet luisteren

  Vrouwen praten te veel en mannen kunnen niet luisteren

  Zit je als man net lekker voetbal te kijken begint je vrouw over hoe haar dag is geweest. Of tussen welke kleuren verf getwijfeld wordt voor de woonkamer muur. Of over de lekkere thee soorten die ze per toeval tegenkwam met die goede vriendin, je weet wel welke, in dat leuke stadje. Een veel gehoorde klacht is dat vrouwen te veel praten en dat mannen niet kunnen luisteren. Toch… met wat meer inzichten in elkaar in plaats van vooroordelen kunnen veel ruzies worden voorkomen.

  lees verder

  0 Reacties

  Verzend een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

  Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

  Je hebt je met succes ingeschreven!

  Tweet
  Share
  Share
  Pin