De meest genoemde relatieprobleem is een communicatieprobleem. Steeds belanden in ruzie, niet goed met elkaar kunnen praten of vastzitten in terugkerende ruzies. Het kan erg frustrerend zijn als het steeds niet lukt om samen oplossingen te vinden voor jullie problemen.
Omdat communicatie met je partner zo lastig is wilde ik je een aantal communicatie valkuilen laten zien.
Wat kun je lezen in dit blog?
- Het gesprek steeds terugbrengen op jezelf
- Helemaal niet reageren en met je gedachten ergens anders zijn
- Belerende opmerkingen maken
- Iemand in de rede vallen en/of naar onbelangrijke details vragen
- Uitgaan van een of-of situatie
- Gedachten lezen
- Verwijten uiten in plaats van wensen
- Generaliseren
- Op de man spelen
- Oude koeien uit de sloot halen
Het gesprek steeds terugbrengen op jezelf
In eerste instantie lijkt het nog alsof het om interesse en betrokkenheid gaat. Maar als iemand herhaaldelijk over zichzelf begint, blokkeert dat het verhaal van de ander.
Helemaal niet reageren en met je gedachten ergens anders zijn
Meestal is de non-verbale communicatie op zo’n moment wel sterk aanwezig: schuifelen, naar het plafon kijken, naar andere mensen kijken, gapen.
Belerende opmerkingen maken
- ‘Het komt wel goed, dat valt wel mee.’
- ‘Maak je je daar zorgen over? Nergens voor nodig.’
- ‘Luister nou maar gewoon naar mij.’
Iemand in de rede vallen en/of naar onbelangrijke details vragen
Door iemand in de rede te vallen kan iemand niet goed zijn verhaal kwijt en het gevoel krijgen dat het verhaal voor jou onbelangrijk is.
Door te vragen naar data, tijden en plaatsen verschuift het gesprek van de ervaring naar het niveau van feiten en cijfers, wat afhoudt van het echte contact.
Uitgaan van een of-of situatie
Veel mensen praten vrij absoluut: ‘Of we doen het op mijn manier, of we doen het helemaal niet.’ Zo’n opmerking laat geen ruimte om na te denken over een derde oplossing (of een compromis).
Gedachten lezen
Niemand vindt het prettig als een ander hem vertelt wat hij denkt of voelt. Je kunt beter een vraag stellen dan een conclusie trekken.
Verwijten uiten in plaats van wensen
Praten in verwijten zorgt voor een defensieve reactie bij je partner. Praten in wensen zorgt ervoor dat je partner je wens ook kunt inwilligen. Het maakt je relatie veel positiever.
‘Jij neemt ook nooit meer een bloemetje mee!’ (Ik zou het leuk vinden als je een bloemetje voor mij meeneemt)
‘Je weet dat ik dat tv programma wil zien en nu staat er weer voetbal op!’ (ik zou graag dat programma willen zien in plaats van voetbal)
Generaliseren
Zinnen gebruiken met de woorden: nooit, altijd, niets en alles. Dit roept meestal alleen een defensieve reactie op, waarbij de partner zich gaan verdedigen. ‘Wat nou altijd.’
Op de man spelen
Kritiek wordt niet op het gedrag van de ander gericht, maar op de persoon. De partner kan dan het idee krijgen als mens helemaal niet meer te deugen.
Oude koeien uit de sloot halen
Gebeurtenissen uit het verleden erbij halen. Dat heeft een duidelijke functie: de bedoeling is dat de argumenten daardoor aan kracht winnen. Het is dan de bedoeling om de discussie of ruzie te “winnen” en gelijk te krijgen.
Willen jullie een liefdevolle relatie en gelukkig gezin?
Komen jullie samen niet tot oplossingen en eindigen gesprekken vaak in ruzie? Vraag dan een gratis relatie adviesgesprek aan en ontdek hoe jullie de problemen in jullie relatie kunnen oplossen.
Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut
Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”
Ik help je graag nog een stap verder
Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.
- Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
- Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
- Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
- Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek
0 Reacties