Home » Blog » Communicatie verbeteren » 10 meest voorkomende communicatie valkuilen in een relatie
10 meest voorkomende communicatie valkuilen in een relatie

10 meest voorkomende communicatie valkuilen in een relatie

door | 27 jul, 2020 | Communicatie verbeteren

De meest genoemde relatieprobleem is een communicatieprobleem. Steeds belanden in ruzie, niet goed met elkaar kunnen praten of vastzitten in terugkerende ruzies. Het kan erg frustrerend zijn als het steeds niet lukt om samen oplossingen te vinden voor jullie problemen.

Omdat communicatie met je partner zo lastig is wilde ik je een aantal communicatie valkuilen laten zien.

Het gesprek steeds terugbrengen op jezelf

In eerste instantie lijkt het nog alsof het om interesse en betrokkenheid gaat. Maar als iemand herhaaldelijk over zichzelf begint, blokkeert dat het verhaal van de ander.

Gratis relatietips | In 6 stappen naar een liefdevolle relatie én een gelukkig gezin

Creëer een relatie met balans tussen tijd voor jezelf, tijd voor je partner, jullie kinderen, jullie werk en het huishouden. Klaar voor die liefdevolle relatie én gezin? Download dan nu deze relatiegids en ga aan de slag!

gratis relatietips

Helemaal niet reageren en met je gedachten ergens anders zijn

Meestal is de non-verbale communicatie op zo’n moment wel sterk aanwezig: schuifelen, naar het plafon kijken, naar andere mensen kijken, gapen.

Belerende opmerkingen maken

  • ‘Het komt wel goed, dat valt wel mee.’
  • ‘Maak je je daar zorgen over? Nergens voor nodig.’
  • ‘Luister nou maar gewoon naar mij.’

Iemand in de rede vallen en/of naar onbelangrijke details vragen

Door iemand in de rede te vallen kan iemand niet goed zijn verhaal kwijt en het gevoel krijgen dat het verhaal voor jou onbelangrijk is.

Door te vragen naar data, tijden en plaatsen verschuift het gesprek van de ervaring naar het niveau van feiten en cijfers, wat afhoudt van het echte contact.

Uitgaan van een of-of situatie

Veel mensen praten vrij absoluut: ‘Of we doen het op mijn manier, of we doen het helemaal niet.’ Zo’n opmerking laat geen ruimte om na te denken over een derde oplossing (of een compromis).

Gedachten lezen

Niemand vindt het prettig als een ander hem vertelt wat hij denkt of voelt. Je kunt beter een vraag stellen dan een conclusie trekken.

10 meest voorkomende communicatie valkuilen in een relatie partner

Verwijten uiten in plaats van wensen

Praten in verwijten zorgt voor een defensieve reactie bij je partner. Praten in wensen zorgt ervoor dat je partner je wens ook kunt inwilligen. Het maakt je relatie veel positiever.

‘Jij neemt ook nooit meer een bloemetje mee!’ (Ik zou het leuk vinden als je een bloemetje voor mij meeneemt)

‘Je weet dat ik dat tv programma wil zien en nu staat er weer voetbal op!’ (ik zou graag dat programma willen zien in plaats van voetbal)

Generaliseren

Zinnen gebruiken met de woorden: nooit, altijd, niets en alles. Dit roept meestal alleen een defensieve reactie op, waarbij de partner zich gaan verdedigen. ‘Wat nou altijd.’

Op de man spelen

Kritiek wordt niet op het gedrag van de ander gericht, maar op de persoon. De partner kan dan het idee krijgen als mens helemaal niet meer te deugen.

Oude koeien uit de sloot halen

Gebeurtenissen uit het verleden erbij halen. Dat heeft een duidelijke functie: de bedoeling is dat de argumenten daardoor aan kracht winnen. Het is dan de bedoeling om de discussie of ruzie te “winnen” en gelijk te krijgen.

Willen jullie een liefdevolle relatie en gelukkig gezin?

Komen jullie samen niet tot oplossingen en eindigen gesprekken vaak in ruzie? Vraag dan een gratis relatie adviesgesprek aan en ontdek hoe jullie de problemen in jullie relatie kunnen oplossen.

Kun je niet meer genieten van je relatie en gezin?

Ontdek hoe je de problemen in je relatie kunt oplossen

Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan, zodat ze kunnen herstellen, persoonlijk groeien en op een gezonde en waardige manier verder kunnen

Schakel mij in als relatietherapeut

Gerelateerde artikelen

Je relatie verbeteren met deze oefening waarmee je elkaar beter leert begrijpen

Je relatie verbeteren met deze oefening waarmee je elkaar beter leert begrijpen

Wanneer je terugkijkt op je relatie dan moet je toegeven dat het steeds een beetje minder is geworden. Jullie komen steeds minder goed in gesprek met elkaar. Er is minder seks. Minder intimiteit. Wat ik zie in de praktijk blijkt dat uit 2 dingen: 1. Er zijn steeds meer irritaties waardoor je op je partner gaat mopperen of het lijkt wel alsof je steeds minder goed kan doen. 2. Er zijn eigenlijk helemaal geen ruzies, alle praktische dingen kunnen jullie prima regelen, maar een echte liefdevolle verbinding is er niet. In dit blog laat ik je zien aan de hand van een relatie verbeteren oefening hoe je elkaar beter leert begrijpen en echt verschil maakt voor jullie relatie.

lees verder
Vrouwen praten te veel en mannen kunnen niet luisteren

Vrouwen praten te veel en mannen kunnen niet luisteren

Zit je als man net lekker voetbal te kijken begint je vrouw over hoe haar dag is geweest. Of tussen welke kleuren verf getwijfeld wordt voor de woonkamer muur. Of over de lekkere thee soorten die ze per toeval tegenkwam met die goede vriendin, je weet wel welke, in dat leuke stadje. Een veel gehoorde klacht is dat vrouwen te veel praten en dat mannen niet kunnen luisteren. Toch… met wat meer inzichten in elkaar in plaats van vooroordelen kunnen veel ruzies worden voorkomen.

lees verder
Irriteren aan je partner | De nummer #1 communicatie valkuil van veel stellen met kinderen en hoe je dit simpel oplost

Irriteren aan je partner | De nummer #1 communicatie valkuil van veel stellen met kinderen en hoe je dit simpel oplost

Hoe lang en hard moet je nog schreeuwen om gehoord en gezien te worden door je partner? Of trek jij je terug en denk je: “Zie je wel het heeft toch allemaal geen zin”. Zo irritant is dat en je hebt het nu al zo vaak gezegd, maar het helpt niks. Er verandert niks. Om gek van te worden en de moed zakt je ook in de schoenen. Misschien heeft dit allemaal geen zin en ben ik beter af alleen of met iemand anders. In dit blog vertel ik je hoe je wel verandering brengt in je relatie, zonder te moeten schreeuwen of te moeten scheiden.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin