Home » Blog » Communicatie verbeteren » Kunnen jullie elkaar niet begrijpen in een relatie? | Gelukkige stellen uiten voortdurend hun ‘ware’ gevoelens (mythe #5)
elkaar niet begrijpen in een relatie

Kunnen jullie elkaar niet begrijpen in een relatie? | Gelukkige stellen uiten voortdurend hun ‘ware’ gevoelens (mythe #5)

door | 25 jan, 2022 | Communicatie verbeteren

Kunnen jullie elkaar niet begrijpen in een relatie? Mannen kunnen niet praten over gevoelens en vrouwen zijn te emotioneel. Dit is een typisch onderwerp waarbij mannen en vrouwen compleet langs elkaar heen praten. Hoe ga je nu dan wel goed om met emoties en gevoelens? In dit blog vertel ik je hoe je omgaat met emoties en gevoelens zodat je elkaar wel hoort en begrijpt.

Wat zijn emoties en gevoelens

Emoties en gevoelens zijn sterke signalen die aangeven hoe het nu met ons gaat. Ze laten onze diepste behoeftes en verlangens zien. Ze komen ineens op en zijn niet rationeel uit te leggen.

Mannen en vrouwen gaan heel anders om met emoties. Vaak kunnen vrouwen beter aangeven welke emotie ze voelen dan mannen. Deels komt dit door het verschil in opvoeding, waarbij jongens vaak vertelt worden om een emotie te bedwingen. Ze leren hierdoor niet een emotie of gevoel onder woorden te brengen.

Toch lukt het niet om een emotie binnen te houden. Uiteindelijk komen ze allemaal aan de oppervlakte. Dat kun je aan jezelf merken als je een overdreven reactie geeft in een situatie tot aan een burn-out. Het is een teken dat je teveel van jezelf wegstopt. Het kan zijn dat je juist gaat schreeuwen naar je partner of dat je jezelf helemaal terugtrekt.

Je kunt dit vergelijken met een ballon die je onder water wilt drukken. Hoe harder je duwt hoe harder de ballon weer naar boven wilt.

Wanneer we emoties beschrijven blijven we vaak hangen in de primaire emoties zoals: boos, verdriet, blijdschap of angst. Maar hier zit nog veel meer onder. Want waarom voel je deze primaire emoties en wat voel je dan precies? Ben je jaloers, bang om in de steekgelaten te worden, woede, geluk of voel je je alleen. Vaak is het al lastig genoeg om zelf te begrijpen wat je precies voelt en dus ook logisch dat je elkaar niet begrijpt in een relatie.

Hoe je pijnlijke plekken ervoor zorgen dat je niet meer rationeel kunt denken

Ieder van ons heeft pijnlijke plekken. Die kunnen ontstaan in je jeugd, in een eerdere relatie of tijdens deze relatie. Misschien ben je vroeger heel erg gepest, stond je er vaak helemaal alleen voor of werd je erg gekwetst in een vorige relatie. Juist de mensen waar je het meeste van houd, zoals je partner, weten deze pijnlijke plekken feilloos te raken. Uiteraard is dit niet de intentie van je partner. Ik weet zeker dat je partner niet vanmorgen opstond met het idee hoe die jou het meeste pijn kon doen vandaag.

En het hoeven ook maar kleine dingen te zijn. Het draaien met de ogen, een bepaalde toon, een woord of een manier van kijken, waardoor deze pijnlijke plek wordt geraakt. De emotie die daarbij hoort komt dan ineens is alle hevigheid naar boven. Ze maken je in de war, overspoelen je of brengen je uit balans. Op dat moment overheerst de emotie alles. Het is op dat moment zelfs niet mogelijk om rationeel te denken.

Hoe het komt dat je elkaar niet begrijpt in een relatie

Natuurlijk zit er een kern van waarheid in dat gelukkige stellen hun gevoelens uiten naar elkaar. Want als je niet weet waar de ander mee zit en hoe hij/zij zich voelt, lukt het niet elkaar te begrijpen in een relatie. Maar dat betekend niet dat jij het recht hebt al je emoties over je partner heen te gooien op het moment dat jij ze voelt of je compleet af te sluiten van je partner. En dat betekend ook niet dat het aan je partner is om daar op de juiste manier mee om te gaan.

Wanneer je je hart uitstort bij iemand anders, leg je jouw emoties op het bordje van de ander. En wat bereik je daarmee? Daarmee lukt het niet elkaar te begrijpen in een relatie. Misschien voel je je even opgelucht omdat jij het kwijt bent. Maar dat is wel ten koste van de ander. En als je partner niet op een manier reageert die aan jouw behoeftes voldoet hebben jullie allebei een probleem.

Hoe je jezelf en de ander beter leert begrijpen

Wordt je bewust van je eigen emotie. Wat voel je nu eigenlijk? Probeer voor jezelf onder woorden te brengen wat je precies voelt. Het klinkt heel makkelijk als ik het zo opschrijf, maar dat is het zeker niet.

Het is echt wel moeilijk om jezelf zo onder controle te houden, je emotie te durven voelen en de schakeling te maken tussen emotie en rationeel denken. Het is oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Verwacht niet dat het vanaf nu altijd goed gaat. Hoe vaker je een succes behaald hoe makkelijker het gaat worden. Het fijne is als je dit onder de knie krijgt is dat je nu zelf kunt kiezen hoe je wilt reageren.

Als het je niet lukt om de juiste woorden te vinden voor je emotie, zoek hierbij dan hulp. Ik kan je hierbij begeleiden, zodat je meer begrip krijgt naar jezelf en elkaar leert begrijpen in een relatie.

Het kan al helpen om hier heel klein mee te beginnen. Zeker als jullie nu niet gewend zijn om over moeilijke dingen te praten of dat dit steeds een ruzie wordt. De kans is groot dat jullie het nu uit de weg gaan en vooral nog praten over de kinderen, het huishouden of jullie to-do-lijst.

Met de juiste gesprekken met je partner die wél zorgen voor een liefdevolle relatie en gelukkig gezin krijg je 36 vragen cadeau van mij, waardoor je weer wat dichter naar je partner toe kunt komen. Op een makkelijke en laagdrempelige manier. Ga weer samen in gesprek lekker op de bank, tijdens een wandeling of op een terras. Ik heb ze al voor je verzameld. Het enige wat jij nog moet doen is ze even aanvragen!

Relatievragen: Hoe de juiste gesprekken met je partner wél zorgen voor een liefdevolle relatie en gelukkig gezin

Op een leuke en makkelijke manier werken aan je relatie. Met leuke gesprekken die eens over wat anders gaan dan de kinderen, het huishouden of alles wat er nog gedaan moet worden. Zo bouw je aan een liefdevolle relatie en gelukkig gezin.

Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan, zodat ze kunnen herstellen, persoonlijk groeien en op een gezonde en waardige manier verder kunnen

Schakel mij in als relatietherapeut

Gerelateerde artikelen

Je relatie verbeteren met deze oefening waarmee je elkaar beter leert begrijpen

Je relatie verbeteren met deze oefening waarmee je elkaar beter leert begrijpen

Wanneer je terugkijkt op je relatie dan moet je toegeven dat het steeds een beetje minder is geworden. Jullie komen steeds minder goed in gesprek met elkaar. Er is minder seks. Minder intimiteit. Wat ik zie in de praktijk blijkt dat uit 2 dingen: 1. Er zijn steeds meer irritaties waardoor je op je partner gaat mopperen of het lijkt wel alsof je steeds minder goed kan doen. 2. Er zijn eigenlijk helemaal geen ruzies, alle praktische dingen kunnen jullie prima regelen, maar een echte liefdevolle verbinding is er niet. In dit blog laat ik je zien aan de hand van een relatie verbeteren oefening hoe je elkaar beter leert begrijpen en echt verschil maakt voor jullie relatie.

lees verder
6 tips om succesvol het gesprek aan te gaan met je partner

6 tips om succesvol het gesprek aan te gaan met je partner

“Heb je dit al besproken met je partner?’’ Even is het stil aan de andere kant van de telefoon. “Nee, ik weet ook niet zo goed hoe ik dat moet doen.” We lijden in stilte. We praten te weinig over de dingen die echt belangrijk zijn met de persoon die het belangrijkst is in ons leven. En we betrekken de ander niet bij de ontwikkelingen die we zelf doormaken. Soms komt dit omdat er veel communicatieproblemen zijn en soms komt het omdat er moeilijke dingen zijn om te bespreken met onze partner. We zijn bang om diegene kwijt te raken of we willen de ander niet kwetsen. We stellen het gesprek uit. Toch is het beter om het gesprek wel te gaan voeren met je partner. Maar hoe pak je dit op een goede manier aan?

lees verder
Ruzies in je relatie | Hoe je gesprekken voert met je partner en terugkerende onderwerpen wel oplost

Ruzies in je relatie | Hoe je gesprekken voert met je partner en terugkerende onderwerpen wel oplost

Hebben de kinderen wel eens last van jullie escalerende ruzies? Of denk je tijdens gesprekken met je partner: “Laat maar, we komen er toch niet uit”! Soms komt er een stel mijn kamer binnen, vol in de ruzie. Aan de ene kant positief, omdat er nog genoeg energie en vechtlust in de relatie zit. Maar aan de andere kant wordt de relatie er zo niet beter en hechter op. In dit blog vertel ik je hoe je problemen in de relatie wel kunt oplossen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin