Kunnen jullie elkaar niet begrijpen in een relatie? Mannen kunnen niet praten over gevoelens en vrouwen zijn te emotioneel. Dit is een typisch onderwerp waarbij mannen en vrouwen compleet langs elkaar heen praten. Hoe ga je nu dan wel goed om met emoties en gevoelens? In dit blog vertel ik je hoe je omgaat met emoties en gevoelens zodat je elkaar wel hoort en begrijpt.
Wat zijn emoties en gevoelens
Emoties en gevoelens zijn sterke signalen die aangeven hoe het nu met ons gaat. Ze laten onze diepste behoeftes en verlangens zien. Ze komen ineens op en zijn niet rationeel uit te leggen.
Mannen en vrouwen gaan heel anders om met emoties. Vaak kunnen vrouwen beter aangeven welke emotie ze voelen dan mannen. Deels komt dit door het verschil in opvoeding, waarbij jongens vaak vertelt worden om een emotie te bedwingen. Ze leren hierdoor niet een emotie of gevoel onder woorden te brengen.
Toch lukt het niet om een emotie binnen te houden. Uiteindelijk komen ze allemaal aan de oppervlakte. Dat kun je aan jezelf merken als je een overdreven reactie geeft in een situatie tot aan een burn-out. Het is een teken dat je teveel van jezelf wegstopt. Het kan zijn dat je juist gaat schreeuwen naar je partner of dat je jezelf helemaal terugtrekt.
Je kunt dit vergelijken met een ballon die je onder water wilt drukken. Hoe harder je duwt hoe harder de ballon weer naar boven wilt.
Wanneer we emoties beschrijven blijven we vaak hangen in de primaire emoties zoals: boos, verdriet, blijdschap of angst. Maar hier zit nog veel meer onder. Want waarom voel je deze primaire emoties en wat voel je dan precies? Ben je jaloers, bang om in de steekgelaten te worden, woede, geluk of voel je je alleen. Vaak is het al lastig genoeg om zelf te begrijpen wat je precies voelt en dus ook logisch dat je elkaar niet begrijpt in een relatie.
Hoe je pijnlijke plekken ervoor zorgen dat je niet meer rationeel kunt denken
Ieder van ons heeft pijnlijke plekken. Die kunnen ontstaan in je jeugd, in een eerdere relatie of tijdens deze relatie. Misschien ben je vroeger heel erg gepest, stond je er vaak helemaal alleen voor of werd je erg gekwetst in een vorige relatie. Juist de mensen waar je het meeste van houd, zoals je partner, weten deze pijnlijke plekken feilloos te raken. Uiteraard is dit niet de intentie van je partner. Ik weet zeker dat je partner niet vanmorgen opstond met het idee hoe die jou het meeste pijn kon doen vandaag.
En het hoeven ook maar kleine dingen te zijn. Het draaien met de ogen, een bepaalde toon, een woord of een manier van kijken, waardoor deze pijnlijke plek wordt geraakt. De emotie die daarbij hoort komt dan ineens is alle hevigheid naar boven. Ze maken je in de war, overspoelen je of brengen je uit balans. Op dat moment overheerst de emotie alles. Het is op dat moment zelfs niet mogelijk om rationeel te denken.
Hoe het komt dat je elkaar niet begrijpt in een relatie
Natuurlijk zit er een kern van waarheid in dat gelukkige stellen hun gevoelens uiten naar elkaar. Want als je niet weet waar de ander mee zit en hoe hij/zij zich voelt, lukt het niet elkaar te begrijpen in een relatie. Maar dat betekend niet dat jij het recht hebt al je emoties over je partner heen te gooien op het moment dat jij ze voelt of je compleet af te sluiten van je partner. En dat betekend ook niet dat het aan je partner is om daar op de juiste manier mee om te gaan.
Wanneer je je hart uitstort bij iemand anders, leg je jouw emoties op het bordje van de ander. En wat bereik je daarmee? Daarmee lukt het niet elkaar te begrijpen in een relatie. Misschien voel je je even opgelucht omdat jij het kwijt bent. Maar dat is wel ten koste van de ander. En als je partner niet op een manier reageert die aan jouw behoeftes voldoet hebben jullie allebei een probleem.
Hoe je jezelf en de ander beter leert begrijpen
Wordt je bewust van je eigen emotie. Wat voel je nu eigenlijk? Probeer voor jezelf onder woorden te brengen wat je precies voelt. Het klinkt heel makkelijk als ik het zo opschrijf, maar dat is het zeker niet.
Het is echt wel moeilijk om jezelf zo onder controle te houden, je emotie te durven voelen en de schakeling te maken tussen emotie en rationeel denken. Het is oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Verwacht niet dat het vanaf nu altijd goed gaat. Hoe vaker je een succes behaald hoe makkelijker het gaat worden. Het fijne is als je dit onder de knie krijgt is dat je nu zelf kunt kiezen hoe je wilt reageren.
Als het je niet lukt om de juiste woorden te vinden voor je emotie, zoek hierbij dan hulp. Ik kan je hierbij begeleiden, zodat je meer begrip krijgt naar jezelf en elkaar leert begrijpen in een relatie.
Het kan al helpen om hier heel klein mee te beginnen. Zeker als jullie nu niet gewend zijn om over moeilijke dingen te praten of dat dit steeds een ruzie wordt. De kans is groot dat jullie het nu uit de weg gaan en vooral nog praten over de kinderen, het huishouden of jullie to-do-lijst.
Met de juiste gesprekken met je partner die wél zorgen voor een liefdevolle relatie en gelukkig gezin krijg je 36 vragen cadeau van mij, waardoor je weer wat dichter naar je partner toe kunt komen. Op een makkelijke en laagdrempelige manier. Ga weer samen in gesprek lekker op de bank, tijdens een wandeling of op een terras. Ik heb ze al voor je verzameld. Het enige wat jij nog moet doen is ze even aanvragen!
Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut
Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”
Ik help je graag nog een stap verder
Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.
- Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
- Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
- Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
- Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek
0 Reacties