Home » Blog » Communicatie verbeteren » Irriteren aan je partner | De nummer #1 communicatie valkuil van veel stellen met kinderen en hoe je dit simpel oplost
irriteren aan je partner

Irriteren aan je partner | De nummer #1 communicatie valkuil van veel stellen met kinderen en hoe je dit simpel oplost

door | 8 feb, 2022 | Communicatie verbeteren

Hoe lang en hard moet je nog schreeuwen om gehoord en gezien te worden door je partner? Of trek jij je terug en denk je: “Zie je wel het heeft toch allemaal geen zin”. Zo irritant is dat en je hebt het nu al zo vaak gezegd, maar het helpt niks. Er verandert niks. Het irriteren aan je partner blijft.

Om gek van te worden en de moed zakt je ook in de schoenen. Misschien heeft dit allemaal geen zin en ben ik beter af alleen of met iemand anders. In dit blog vertel ik je hoe je wel verandering brengt in je relatie, zonder te moeten schreeuwen of te moeten scheiden.

Denk jij dit ook wanneer je je irriteert aan je partner?

Eerlijk gezegd is de sfeer in huis nu niet zo gezellig. Of jullie vechten als kemphanen, je blijft schreeuwen om het je partner duidelijk te maken of jullie vermijden elkaar om een ruzie te voorkomen. Maar die relatie en gezin die jij voor ogen had dat is het niet geworden. Je blijft je irriteren aan je partner.

En zo moeilijk moet het toch niet zijn? Je hebt al vaak gevraagd aan je partner om rekening met je te houden. Of dat nu gaat om op tijd thuis komen, de bordjes in de vaatwasser te zetten of om tijd voor je te maken. Maar er gebeurd niks. Het lijkt wel of je partner het expres doet.
En dan gooi je het eruit (of je denkt het in je hoofd)…

Klootzak, luilak, slons, egoïst, zeurpiet, trut, hypocriet, eikel, hufter, kutwijf…

irriteren aan je partner oplossen

De nummer #1 communicatie valkuil waardoor er niks verandert in jullie relatie

Ik weet zeker dat je partner het niet zo slecht bedoelt. Ik geloof er namelijk niks van dat je partner vanmorgen opstond en dacht: “hmmm hoe kan ik de dag van mijn partner het beste verpesten. Oh ja…”

De kans is groter dat je bij je partner op een hele berg weerstand ben beland omdat je probeert je partner te veranderen.

 • Als je vuile was ziet liggen dan doe je dat toch in de wasmachine
 • Als ik zeg dat ik een rotdag heb, kom je eerder naar huis om er voor mij te zijn
 • Je hoort de kinderen toch huilen, dan doe je toch wat

Dat zijn waarschijnlijk de dingen die jij zou doen. Dat is normaal voor jou en hoort bij jou normen en waarden. Juist omdat dit voor jou normaal is, vind je ook dat een ander dat zo zou moeten doen. Maar…

Je verandert je partner niet.

Lees de zin hierboven nog een keer. Echt niet!

En ik hoor je nu denken: “Maar ik mag toch best wat van mijn partner verwachten?”

Ja natuurlijk. Maar er is een manier waardoor je niet stuit op die berg met weerstand, waardoor er niks verandert. Je kunt het ook eens aan je partner vragen.

En dan bedoel ik niet: “Als je de vuile was op de trap ziet liggen wil je dat dan meenemen naar boven?”

Maar: “Het huishouden valt mij zwaar. Het lukt mij niet goed om het alleen te doen. Wil jij wat van de taken van mij overnemen?” Of: “Ik zou graag willen dat we de opvoeding van de kinderen meer samen doen. Zou jij om de dag de kinderen naar bed willen brengen?”

Belangrijk hierbij is dat je partner beloftes maakt die hij/zij ook kan en wil nakomen. Hou de onderhandeling open als het antwoord nee is. Wat kan je partner dan wel doen?

Hoe een simpele vraag zorgt voor een liefdevolle relatie en gelukkig gezin

Wanneer je de intentie hebt om je partner te veranderen stuit je op weerstand. Het klink als verwijtend of beschuldigend. Je partner doet iets niet goed. Het gevolg is een hoop irritatie naar je partner.

Wanneer je je partner niet wilt veranderen maar graag wilt betrekken (door te vragen) stuit je op de hulpvaardigheid van je partner. Je spreekt uit wat je wel zou willen i.p.v. wat je niet wilt. Het is niet alleen veel duidelijker voor je partner, maar ook veel liefdevoller.

Probeer het eens uit. En kijk waar het jullie brengt. Als het niet goed lukt of de communicatie tussen jou en je partner gaat niet zoals je zou willen, geef dan nog niet op. Ik heb nog veel meer tips en oefeningen om jullie communicatie flink te verbeteren.

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

 1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
 2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
 3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
 4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek

  Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

  vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan. De pijn en verdriet verwerken, begrijpen waarom het is gebeurd en een relatie opbouwen met eerlijkheid en vertrouwen

  Gerelateerde artikelen

  Praten over gevoelens | Hoe de moeilijke gesprekken met je partner verbinding opleveren

  Praten over gevoelens | Hoe de moeilijke gesprekken met je partner verbinding opleveren

  Als je ergens mee zit in je relatie, vind je het dan moeilijk om er met je partner over te praten? Misschien voel je je nu niet gelukkig in je relatie en zou je hier graag wat aan willen doen. Of je vindt dat er teveel geld uitgegeven wordt. Of je vindt dat je partner anders met de kinderen om mag gaan. Waarschijnlijk zijn de vorige pogingen om een goed gesprek hierover aan te gaan niet gelukt. Jouw mening werd aan de kant geschoven of jullie belanden in een ruzie. Maar een oplossing voor het probleem waar je het over wilde hebben is er niet gekomen. Je voelt je nu zelfs slechter, omdat je nu en met het probleem zit en met het gevoel niet serieus of gesteund te worden. In dit blog vertel ik je waarom deze moeilijke gesprekken met je partner gedoemd zijn te mislukken al bij de eerste zin en hoe je wel zorgt voor verbinding met je partner

  lees verder
  6 tips om succesvol het gesprek aan te gaan met je partner

  6 tips om succesvol het gesprek aan te gaan met je partner

  “Heb je dit al besproken met je partner?’’ Even is het stil aan de andere kant van de telefoon. “Nee, ik weet ook niet zo goed hoe ik dat moet doen.” We lijden in stilte. We praten te weinig over de dingen die echt belangrijk zijn met de persoon die het belangrijkst is in ons leven. En we betrekken de ander niet bij de ontwikkelingen die we zelf doormaken. Soms komt dit omdat er veel communicatieproblemen zijn en soms komt het omdat er moeilijke dingen zijn om te bespreken met onze partner. We zijn bang om diegene kwijt te raken of we willen de ander niet kwetsen. We stellen het gesprek uit. Toch is het beter om het gesprek wel te gaan voeren met je partner. Maar hoe pak je dit op een goede manier aan?

  lees verder
  Terugkerende problemen in je relatie?

  Terugkerende problemen in je relatie?

  Hebben de kinderen wel eens last van jullie escalerende ruzies? Of denk je tijdens gesprekken met je partner: “Laat maar, we komen er toch niet uit”! Soms komt er een stel mijn kamer binnen, vol in de ruzie. Aan de ene kant positief, omdat er nog genoeg energie en vechtlust in de relatie zit. Maar aan de andere kant wordt de relatie er zo niet beter en hechter op. In dit blog vertel ik je hoe je problemen in de relatie wel kunt oplossen.

  lees verder

  0 Reacties

  Verzend een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Tweet
  Share
  Share
  Pin