Home » Blog » vreemdgaan » Vreemdgaan vergeven – zo doe je dat met liefde en vertrouwen
vreemdgaan vergeven

Vreemdgaan vergeven – zo doe je dat met liefde en vertrouwen

door | 24 nov, 2022 | vreemdgaan

Vreemdgaan vergeven, hoe doe je dat met liefde en vertrouwen. Of misschien zou je willen dat je partner jou zou vergeven, maar is dit lastig voor je partner om te doen? Vreemdgaan is een van de pijnlijkste dingen die je in je relatie kunt tegenkomen. Niet gek dus dat er veel emoties naar boven komen zoals: boosheid, verdriet, wantrouwen, schuldgevoel of schaamte.

Zou je je partner eigenlijk wel moeten vergeven? En zo ja… hoe doe je dit dan? In dit blog vertel ik je hoe je je partner kunt vergeven en waar je zeker op moet letten voordat je dit doet.

Vreemdgaan vergeven | Waarom stap je er niet gewoon overheen?

Ja je wilt graag op een liefdevolle manier verder met je partner. Of in ieder geval van dat vervelende gevoel af. Maar als je samen op de bank tv zit te kijken en er komt weer vreemdgaan voor in de film, komt dat ellendige gevoel toch weer omhoog. Irritant. Je partner legt een hand op je been, maar dat voelt ineens weer opgelaten.

Jullie hebben het vreemdgaan al zo vaak besproken, dat ben je wel zat. Vergeven zou de goede volgende stap zijn. Je partner vraagt er ook om en misschien heb je het al belooft. Maar die gedachte komt toch weer naar boven: “Als jij niet was vreemdgegaan, dan zaten we er nu niet zo bij!”

Hoe kun je je partner vergeven?

Eerst nog even dit: Want wat is vergeven eigenlijk? Vreemdgaan is toch een bewuste keuze. Ik bedoel je valt niet per ongeluk in het bed van een ander en je hebt niet ineens een hotel kamer geboekt. Daar gaan allemaal stappen aan vooraf en je partner heeft er niks aan gedaan om dit te stoppen. Hoe vergeef je dat?

Ik zie vaak dat stellen vergeven verwarren met goedkeuren. Dat je moet kunnen zeggen: “Achteraf gezien was het toch niet zo erg, dus zand erover.” In het geval van vreemdgaan lukt dit niet. En dit is ook een grote denkfout. Want vergeven heeft niks te maken met goedkeuren. Het is erg dat je partner is vreemdgegaan en dat blijft het.

Wat vergeven inhoud is dat je kunt accepteren dat het vreemdgaan is gebeurd. Je kunt het immers niet meer terugdraaien. Maar dat je ook goed begrijpt waarom het vreemdgaan is gebeurd en dat je hier samen hard aan werkt om dit nooit meer te laten gebeuren. Dat je kwetsbaarheden in je relatie oplost en je relatie veel sterker maakt dan het was voor het vreemdgaan. Dan kun je ook met de volle 100% zeggen mijn partner gaat nooit meer vreemd.

Zien dat je partner 100% zijn aandeel in jullie relatie verbetert, weten dat je partner echt goed begrijpt welke impact het op jou heeft gemaakt en echt spijt betuigt voor de pijn die jou is aangedaan helpt om je partner te kunnen vergeven.

Valkuilen: vreemdgaan vergeven om de verkeerde redenen

 • Je bent het onderwerp vreemdgaan zo zat om te bespreken dat je het er maar bij laat
 • Vergeven terwijl je niet weet waarom het vreemdgaan is gebeurd
 • Omdat het nu al een tijd geleden is
 • Je partner vergeven terwijl je je nog niet gehoord en begrepen voelt in jou pijn
vreemdgaan vergeven liefde

Waarom zou je eigenlijk vreemdgaan vergeven?

Je partner vergeven is een gevoelskwestie. Het moet goed voelen om je partner van vreemdgaan te vergeven. Maar het is ook een bewuste keuze om te doen. En vergeven doe je niet alleen voor je partner, maar vooral voor jezelf.

Je beschermt jezelf om te blijven lopen met een wrok en bitterheid. Het maakt ruimte voor liefde, intimiteit en vertrouwen. Dit is uiteraard belangrijk als je samen verder wilt. Maar ook als je daar niet voor kiest. Het laatste wat je wilt is al deze pijn meenemen in een volgende relatie. Die relatie wil je toch ook een eerlijke kans geven?

Als je relatie nog geen bron van veiligheid, vertrouwen en steun is na vreemdgaan…

Merk je dat je gek wordt van je eigen gedachten en emoties? Heb je gesprekken met je partner die nergens naartoe gaan? Of weet je niet hoe jullie verder kunnen?

Er is nu vooral ruzie, twijfel, onzekerheid en chaos. Je probeert van alles om de situatie beter te maken, maar eerlijk gezegd wordt alles alleen maar erger.

In mijn gratis werkboek “Rust in de chaos bij vreemdgaan” help ik je gedachten en emoties te begrijpen. Hierdoor kun je stoppen met twijfelen en kun je gesprekken voeren met je partner die wel ergens naartoe gaan.

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan.

Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

 1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
 2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
 3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
 4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek

  Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

  vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan. De pijn en verdriet verwerken, begrijpen waarom het is gebeurd en een relatie opbouwen met eerlijkheid en vertrouwen

  Gerelateerde artikelen

  5 tips om vreemdgaan te voorkomen

  5 tips om vreemdgaan te voorkomen

  Vreemdgaan is een van de meest traumatische gebeurtenissen die een relatie kan overkomen. Wanneer dit in je relatie is gebeurd is het belangrijk om goed te verwerken. Vaak is vreemdgaan een teken dat het niet goed gaat met de partner of de relatie. Goed onderzoeken wat de aanleiding is geweest is daarom een belangrijke eerste stap naar herstel. Het ligt dus voor de hand dat je vreemdgaan wilt voorkomen. Maar kan dit ook? Jullie kunnen ervoor kiezen en afspreken om trouw te zijn. Maar niets is natuurlijk zeker. Je kunt je partner geen trouw afdwingen en je kunt hem/haar niet vastbinden. Je moet elkaar vertrouwen dat ze het beste met jou en de relatie voor hebben. Toch zijn er een aantal dingen die jullie kunnen doen om de kans op vreemdgaan wel te verkleinen.

  lees verder
  Hoe lang duurt herstel na vreemdgaan

  Hoe lang duurt herstel na vreemdgaan

  Hoe lang duurt herstel na vreemdgaan? Boosheid, verdriet, schaamte, schuldgevoel, wantrouwen en angst zijn allemaal emoties die je kunt voelen als jij of je partner is vreemdgegaan. Op het moment dat de affaire is uitgekomen staat jullie leven op zijn kop. Er is veel chaos thuis door heftige gesprekken en je hoofd maakt overuren. Wanneer wordt het dan beter? In dit blog vertel ik je hoe lang herstel na vreemdgaan duurt, wat je kunt doen om dit makkelijker te laten verlopen en wat je vooral niet moet doen. Aan het einde heb ik nog een vraag aan jou.

  lees verder

  2 Reacties

  1. Ellen Muns

   Goedemorgen, ik wil graag je gratis werkboek rust in de chaos na vreemdgaan downloaden maar hij doet het niet. Kun je me hier bij helpen?

   Reageer
   • Susanne Umans

    Goedemorgen, bedankt voor je bericht. Ik heb het opgelost. Als het goed is kun je de mail nu wel ontvangen

    Reageer

  Verzend een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

  Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

  Je hebt je met succes ingeschreven!

  Tweet
  Share
  Share
  Pin9