Home » Blog » vreemdgaan » Vreemdgaan vergeven – zo doe je dat met liefde en vertrouwen
vreemdgaan vergeven

Vreemdgaan vergeven – zo doe je dat met liefde en vertrouwen

door | 24 nov, 2022 | vreemdgaan

Weet jij niet hoe je vreemdgaan kunt vergeven? Of misschien zou je willen dat je partner jou zou vergeven, maar is dit lastig voor je partner om te doen? Vreemdgaan is een van de pijnlijkste dingen die je in je relatie kunt tegenkomen. Niet gek dus dat er veel emoties naar boven komen zoals: boosheid, verdriet, wantrouwen, schuldgevoel of schaamte.

Zou je je partner eigenlijk wel moeten vergeven? En zo ja… hoe doe je dit dan? In dit blog vertel ik je hoe je je partner kunt vergeven en waar je zeker op moet letten voordat je dit doet.

Waarom stap je er niet gewoon overheen?

Ja je wilt graag op een liefdevolle manier verder met je partner. Of in ieder geval van dat vervelende gevoel af. Maar als je samen op de bank tv zit te kijken en er komt weer vreemdgaan voor in de film, komt dat ellendige gevoel toch weer omhoog. Irritant. Je partner legt een hand op je been, maar dat voelt ineens weer opgelaten.

Jullie hebben het vreemdgaan al zo vaak besproken, dat ben je wel zat. Vergeven zou de goede volgende stap zijn. Je partner vraagt er ook om en misschien heb je het al belooft. Maar die gedachte komt toch weer naar boven: “Als jij niet was vreemdgegaan, dan zaten we er nu niet zo bij!”

Hoe kun je je partner vergeven?

Eerst nog even dit: Want wat is vergeven eigenlijk? Vreemdgaan is toch een bewuste keuze. Ik bedoel je valt niet per ongeluk in het bed van een ander en je hebt niet ineens een hotel kamer geboekt. Daar gaan allemaal stappen aan vooraf en je partner heeft er niks aan gedaan om dit te stoppen. Hoe vergeef je dat?

Ik zie vaak dat stellen vergeven verwarren met goedkeuren. Dat je moet kunnen zeggen: “Achteraf gezien was het toch niet zo erg, dus zand erover.” In het geval van vreemdgaan lukt dit niet. En dit is ook een grote denkfout. Want vergeven heeft niks te maken met goedkeuren. Het is erg dat je partner is vreemdgegaan en dat blijft het.

Wat vergeven inhoud is dat je kunt accepteren dat het vreemdgaan is gebeurd. Je kunt het immers niet meer terugdraaien. Maar dat je ook goed begrijpt waarom het vreemdgaan is gebeurd en dat je hier samen hard aan werkt om dit nooit meer te laten gebeuren. Dat je kwetsbaarheden in je relatie oplost en je relatie veel sterker maakt dan het was voor het vreemdgaan. Dan kun je ook met de volle 100% zeggen mijn partner gaat nooit meer vreemd.

Zien dat je partner 100% zijn aandeel in jullie relatie verbetert, weten dat je partner echt goed begrijpt welke impact het op jou heeft gemaakt en echt spijt betuigt voor de pijn die jou is aangedaan helpt om je partner te kunnen vergeven.

Valkuilen: Je partner vergeven om de verkeerde redenen

  • Je bent het onderwerp vreemdgaan zo zat om te bespreken dat je het er maar bij laat
  • Vergeven terwijl je niet weet waarom het vreemdgaan is gebeurd
  • Omdat het nu al een tijd geleden is
  • Je partner vergeven terwijl je je nog niet gehoord en begrepen voelt in jou pijn
vreemdgaan vergeven liefde

Waarom zou je eigenlijk vergeven?

Je partner vergeven is een gevoelskwestie. Het moet goed voelen om je partner van vreemdgaan te vergeven. Maar het is ook een bewuste keuze om te doen. En vergeven doe je niet alleen voor je partner, maar vooral voor jezelf.

Je beschermt jezelf om te blijven lopen met een wrok en bitterheid. Het maakt ruimte voor liefde, intimiteit en vertrouwen. Dit is uiteraard belangrijk als je samen verder wilt. Maar ook als je daar niet voor kiest. Het laatste wat je wilt is al deze pijn meenemen in een volgende relatie. Die relatie wil je toch ook een eerlijke kans geven?

Als je relatie nog geen bron van veiligheid, vertrouwen en steun is na vreemdgaan…

Merk je dat je gek wordt van je eigen gedachten en emoties? Heb je gesprekken met je partner die nergens naartoe gaan? Of weet je niet hoe jullie verder kunnen?

Er is nu vooral ruzie, twijfel, onzekerheid en chaos. Je probeert van alles om de situatie beter te maken, maar eerlijk gezegd wordt alles alleen maar erger.

In mijn gratis werkboek “Rust in de chaos bij vreemdgaan” help ik je gedachten en emoties te begrijpen. Hierdoor kun je stoppen met twijfelen en kun je gesprekken voeren met je partner die wel ergens naartoe gaan.

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan.

Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Met liefdevolle groet,

Susanne Umans – van Grafhorst | Relatietherapeut gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan

P.S. ben je al klaar voor meer hulp? Dan zijn hier nog 2 manieren hoe ik je verder kan helpen

 

  1. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hoe gaan we verder na vreemdgaan” | In dit gesprek van 30 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
  2. Schakel mij in als relatietherapeut | Ik help jullie in 1-op-2-sessies bij de gesprekken die nodig zijn om te herstellen na vreemdgaan, zodat jullie op een gezonde en waardige manier door deze heftige periode komen. En een goede keuze kunt maken hoe jullie verdergaan. Of dat nou samen is of alleen. Kijk hier voor meer informatie over relatietherapie

Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan, zodat ze kunnen herstellen, persoonlijk groeien en op een gezonde en waardige manier verder kunnen

Schakel mij in als relatietherapeut

Gerelateerde artikelen

Kiezen tussen je gezin en je minnaar(es)? Stop met twijfelen

Kiezen tussen je gezin en je minnaar(es)? Stop met twijfelen

1 op de 4 Nederlanders gaat vreemd. Er rust een groot taboe op en praten over vreemdgaan blijft lastig. De afkeuring op vreemdgaan is in de maatschappij heel erg groot. Maar dit helpt niet als je midden in deze situatie zit. Wat wel helpt is er open over praten en het vreemdgaan leren begrijpen. In deze blog vertel ik je hoe je een keuze kunt maken tussen je gezin en een minnaar(es).

lees verder
5 tips om vreemdgaan te voorkomen

5 tips om vreemdgaan te voorkomen

Vreemdgaan is een van de meest traumatische gebeurtenissen die een relatie kan overkomen. Wanneer dit in je relatie is gebeurd is het belangrijk om goed te verwerken. Vaak is vreemdgaan een teken dat het niet goed gaat met de partner of de relatie. Goed onderzoeken wat de aanleiding is geweest is daarom een belangrijke eerste stap naar herstel. Het ligt dus voor de hand dat je vreemdgaan wilt voorkomen. Maar kan dit ook? Jullie kunnen ervoor kiezen en afspreken om trouw te zijn. Maar niets is natuurlijk zeker. Je kunt je partner geen trouw afdwingen en je kunt hem/haar niet vastbinden. Je moet elkaar vertrouwen dat ze het beste met jou en de relatie voor hebben. Toch zijn er een aantal dingen die jullie kunnen doen om de kans op vreemdgaan wel te verkleinen.

lees verder
Mijn partner is vreemdgegaan. Wat nu?

Mijn partner is vreemdgegaan. Wat nu?

Je hebt ontdekt dat je partner is vreemdgegaan. Dit kan een heel traumatische ervaring voor je zijn en veel verdriet en onzekerheid bij jou veroorzaken. Je voelt je misschien dom, verraden, boos en verdrietig. Iemand die zo dichtbij staat en waar je lief en leed mee deelt, die je vervolgens op deze manier verraad, kan erg veel pijn doen. Het is een rouw proces voor de relatie die jij dacht te hebben en de partner die je dacht door en door te kennen. Maar hoe ga je hier op een goede manier mee om? Kun je nog met je partner verder na een affaire? Ik vertel het in deze blog.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin3