Communicatie in een relatie is informatie, gedachten, ideeën en emoties met elkaar delen en begrijpen. De meeste mensen zullen zeggen dat goede communicatie in een relatie de basis van een stabiele liefdesrelatie is. Helaas komt het vaak voor dat de communicatie niet zo goed is. We vergeten te luisteren, nemen direct een verdedigende houding aan of luisteren alleen met de intentie om wat terug te zeggen. Op deze manier ontstaan communicatieproblemen.

Onze partner stort zijn hart uit over een vervelende kwestie en we komen direct met oplossingen. Of we dwalen af naar iets anders, iets wat we op dat moment belangrijker vinden. Hoewel we het er dus over eens zijn dat communicatie in een relatie belangrijk is, slagen we er vaak niet goed in de communicatie open, helder en zuiver te houden. “We kunnen niet meer met elkaar praten” Dit is misschien wel de meest gehoorde zin van partners die ten einde raad zijn. Deze uitdrukking kan verschillende dingen betekenen.

Communicatie in een relatie | Dit is waar stellen tegenaan lopen

Het lukt niet om emoties en gevoelens te delen

Soms bedoelen stellen met een slechte communicatie in een relatie, als ze zeggen “we kunnen niet met elkaar praten”, dat het moeilijk is om emoties en gevoelens met elkaar te delen. Ze willen graag die speciale band en de verbinding met elkaar voelen. Maar de gesprekken eindigen met onbegrip en frustratie. Je voelt je niet gehoord, niet gezien en niet gewaardeerd.

Het lukt niet om problemen op te lossen

Een slechte communicatie in een relatie kan ook betekenen dat er geen oplossingen worden gevonden voor problemen. Steeds dezelfde onderwerpen lijken terug te komen, zonder dat deze worden opgelost. Het kan ook zijn dat de problemen maar blijven opstapelen. Het ene probleem is nog niet opgelost en de volgende is al weer begonnen. Steeds komt er weer een ruzie of jullie stoppen maar met praten. “Laat maar, we komen er toch niet uit”.

Het lukt niet meer om naar elkaar te luisteren

Als je al langere tijd bij elkaar bent ken je elkaar door en door, waardoor de communicatie in een relatie slechter wordt. Je kunt daardoor denken dat je toch al weet wat de ander gaat zeggen, en stopt met luisteren. Of omdat je dit onderwerp al zo vaak hebt besproken dat je wel weet hoe je partner er over denkt. Ook kan het zijn dat je partner gemene dingen tegen je heeft gezegd, waardoor je nu niet meer wilt luisteren uit angst om weer gekwetst te worden.

Ontmoedigende communicatie

Partners krijgen het meest te verduren als het gaat om eigenaardigheden en onhebbelijkheden bij de communicatie in een relatie. Als ons iets niet bevalt binnen onze liefdesrelatie, reageren we vaak met eisen stellen, kritiek geven, zeuren, mopperen of afkeurende opmerkingen. En dat is beslist niet helpend. Of we dit nu doen omdat we denken dat we zelf niet goed genoeg zijn of echt vinden dat het bij onze partneer aan van alles en nog wat schort: het effect is zeer ontmoedigend. Ontmoediging berooft mensen van hun enthousiasme, kracht, plezier, hoop en liefde. In een liefdesrelatie waarin constant ontmoedigende communicatie plaatsvindt, is uiteindelijk geen plek meer voor liefde.

Communicatie in een relatie na vreemdgaan

Hoe communiceren we als jij of je partner is vreemdgegaan. Communicatie in een relatie na vreemdgaan is een grotere uitdaging. Juist omdat hier nog meer pijn en verdriet bij komt kijken. Steeds maar blijven praten over deze onderwerpen, kan ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De gesprekken met je partner gaan makkelijker als je eerst zelf goed weet hoe je je eigenlijk voelt en wat nou precies zoveel pijn doet. Speciaal voor deze stellen heb ik een werkboek gemaakt. Met dit werkboek krijg je meteen rust in je hoofd en in jullie leven. Download het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis. Je ontvangt het meteen in je mailbox.