Home » Blog » Liefde en verbondenheid » Ik voel mij alleen in de relatie | Hoe stilte een relatie verwoest
ik voel mij alleen in de relatie

Ik voel mij alleen in de relatie | Hoe stilte een relatie verwoest

door | 7 apr, 2022 | Liefde en verbondenheid

“Ik voel mij alleen in de relatie. Waar ligt dat dan aan? Is dit het nou? Ligt het aan de communicatie. Maar zo vaak hebben we eigenlijk geen ruzie.” Er zit een stel tegenover mij, een 2 voor 12 stel noem ik dat. Waarbij de ene partner aangeeft te willen stoppen met de relatie en de andere partner nog relatietherapie wilt proberen. “Aan onze communicatie kan het dan niet liggen, want we praten nog wel met elkaar, misschien vooral praktisch, maar dan hebben we geen ruzie.” En toch zijn ze in een relatie-dodend patroon terecht gekomen. In dit blog vertel ik je welke dat is, waarom dit zo funest is voor je relatie en hoe je uit dit patroon stapt.

3 relatie-dodende patronen

Je kunt samen met je partner in 3 verschillende patronen belanden die funest zijn voor je relatie. Het ene stel komt bij mij al vechtend. Ze gaan hard tegen hard en een ruzie houd pas op als het te ver gaat of een van beide opgeeft. Een ander stel komt bij mij waarvan de ene partner boos is en niet weet hoe door te dringen bij de partner.

En het laatste stel komt bij mij rustig, zonder ruzie, maar ik crisis. Hieronder leg ik ze wat uitgebreider uit, zodat je begrijpt waarom dit zo funest is voor je relatie.

Vechten – vechten

“Onze ruzie liep zo uit de hand, dat we vonden dat we hier maar hulp bij moesten zoeken. We merken ook dat de kinderen last hebben van onze ruzies. Zo willen we het niet.”

Een patroon waarbij de reactie van de één een nog heftigere reactie van de ander oproept. Het is een patroon van aanvallen, beschuldigen en veroordelen. Wanneer jullie in dit patroon zitten worden deze reacties een automatisme en zullen steeds sneller beginnen.

Maar eigenlijk gaan deze ruzies over zelfbescherming. Je ziet en hoort heel goed wat je partner je heeft aangedaan en grijpt op dat moment alles aan om weer grip te krijgen. Vaak zien we zelf niet welke impact jouw reactie heeft op je partner.

Vechten – terugtrekken

“Ik weet het niet hoor, het maakt niet uit wat ik zeg of doe, ik wordt gek van dat zwijgen.”

Een patroon waarbij de ene partner zich verlamd en verstijft voelt en de ander buitengesloten en steeds meer en harder prikt om toch een reactie van de partner te krijgen. Het werkt erg frustrerend en je kunt het gevoel krijgen dat jullie niet bij elkaar passen.

Dit patroon geeft een gevoel van eenzaamheid, niet goed genoeg zijn voor de ander, afstandelijkheid of dat als je niks zou doen er niks gebeurd.

Terugtrekken – terugtrekken

“Ik voel mij alleen in de relatie. Is dit het nou? Toch hebben we helemaal niet zoveel ruzie.”

Dit is het patroon waar het stel in is beland waar ik dit blog mee begon. Dit kan voortkomen uit het vechten – terugtrekken patroon wanneer de partner die maar blijft prikken het heeft opgegeven.

Deze partner gaat rouwen om de relatie en het verlies van liefde en komt in de onthechtingsfase. Dit is een fase waarin je steeds slechter over de partner gaat denken, waardoor nog meer liefde en vertrouwen verloren gaat en je nog slechter over je partner of de relatie gaat denken.

Ruzies en moeilijke gesprekken worden uit de weg gegaan, of omdat ze niet weten hoe ze het moeten aanpakken of omdat het toch niks oplevert.

Wanneer je niks doet aan dit patroon dan betekent dit op den duur het einde van de relatie, omdat er niks meer van de binding tussen jullie als partners overblijft. De relatie bloed langzaam dood.

Hoe kom je in deze patronen en belangrijker nog hoe kom je er weer uit

Als we praten over de problemen in de relatie hebben we het over de verschillen tussen ons, over de ruzies bij de opvoeding, dat we geen leuke dingen meer doen. Soms kom je tot praktische oplossingen, maar vaker raak je in een impasse met elkaar omdat je nu eenmaal bent wie je bent.

Daarom werken afspraken maken om meer tijd voor elkaar te nemen of de partner die nu meer initiatief gaat nemen niet of maar tijdelijk. Eigenlijk gaat het daar niet over. Er ligt veel meer onder de oppervlakte van deze problemen.

Het gaat over de vraag: “Ben jij er echt voor mij?” en de binding tussen jullie als partners. “Ik voel mij alleen in de relatie” betekent eigenlijk wij zijn uit verbinding, ik voel mij niet gehoord en geliefd door mijn partner, we komen niet goed tot elkaar. De patronen kun je doorbreken door op een andere manier met elkaar te leren communiceren en elkaar op een dieper niveau te leren begrijpen.

 

Stel jezelf eens deze 2 vragen:

  • Welk verlangen in mij wordt gedwarsboomd, waardoor ik in conflict raak met mijn partner?
  • Wat hoop ik te bereiken met mijn gedrag?

Blijven doen wat je deed = krijgen wat je kreeg

Met elkaar blijven omgaan, zoals jullie tot nu toe hebben gedaan, zal dezelfde resultaten opleveren. Ook als je blijft praten over de problemen in de opvoeding, met geld of wie de leuke dingen altijd organiseert blijf je tegenover elkaar staan.

Juist door anders met elkaar om te gaan en te ontdekken waarom je je nu zo alleen voelt in de relatie kunnen er weer openingen ontstaan, waardoor de relatie in een ander daglicht gaat staan.

Is jullie relatie en gezin het niet waard om dit te onderzoeken?

Stop met alleen praktische communicatie en kom weer in verbinden met elkaar

Als er eenmaal kinderen zijn loop je snel het risico om elkaar uit het oog te verliezen. Door minder tijd voor elkaar, minder vrijheid en meer verantwoordelijkheid stap je snel in alleen praktische communicatie. Handig, maar dat zorgt niet voor liefde, intimiteit en verbinding.

Stel deze 36 relatievragen eens aan je partner, waardoor je wel weer in verbinding komt met elkaar. Met vragen als “Oefen je wel eens een telefoontje voordat je gaat bellen?” of “Hoe ziet een ‘perfecte’ dag er voor jou uit?” heb je al snel hele andere gesprekken met elkaar.

Zodat je elkaar ‘ziet’ net zoals in het begin van jullie relatie. Stap uit het gedoe en de sleur en zorg voor liefde en verbinding. Download de 36 relatievragen en maak plezier met elkaar.

Gratis download: Relatievragen die niet zwaar en moeilijk zijn, maar zorgen voor verbinding en plezier

Wanneer je aan de slag gaat met deze relatievragen en de extra communicatietips weet ik zeker dat jullie plezier gaan krijgen samen. Je kijkt weer naar elkaar als geliefden, je praat over leuke dingen en niet alleen over de praktische zaken en je brengt de passie, intimiteit en plezier terug in je relatie.

Susanne | Relatiecoach voor stellen met kinderen

Het is mijn missie om stellen met kinderen te begeleiden bij het creëren van een liefdevolle relatie en gezin, ondanks alle moeilijkheden met werk, huishouden en opvoeding, zodat ze weer kunnen genieten van elkaar.

Gerelateerde artikelen

Zonder verschillen is een relatie gelukkiger (mythe #2)

Zonder verschillen is een relatie gelukkiger (mythe #2)

Jij houd van winkelen en je partner van voetbal kijken. Jij houd van sporten en je partner kijkt het liefste een serie op tv. Jij houd van zonnige strand vakanties en je partner wil liever een sportieve vakantie. Zou de relatie niet veel makkelijker en dus gelukkiger zijn als jullie niet zoveel zouden verschillen?

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

relatievragen ebook aanmelden

Gratis download: Relatievragen die niet zwaar en moeilijk zijn, maar zorgen voor verbinding en plezier in je relatie. Zodat je elkaar weer 'ziet' zoals in het begin van jullie relatie

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin