Wat is vreemdgaan? Vreemdgaan of affaire is een relatie met iemand anders dan de huwelijkspartner. Vreemdgaan kan zowel seksueel of emotioneel zijn. Een relatie met een ander is vreemdgaan of een affaire wanneer behoeftes worden vervuld die binnen een huwelijk horen te blijven.

De partner die vreemdgaat zoekt vervulling van behoeftes die in het huwelijk of relatie niet wordt voldaan bij een ander buiten de relatie. Voorbeelden van deze behoeftes kunnen zijn: aandacht, seks, passie of goed kunnen praten. Dit komt vaak door een gemis of onvrede in de huidige relatie. Maar de oorzaak van het vreemdgaan kan ook buiten de relatie liggen of met de partner zelf. Je hoeft dus geen slechte relatie te hebben en toch kan je partner vreemdgaan.

Een affaire wordt dan ook geheim gehouden voor de huidige partner. Hierdoor komt er veel verraad en verdriet kijken bij de bedrogen partner, wanneer de affaire uitkomt. In veel gevallen wordt niet alleen de huwelijkspartner bedrogen maar ook degene waar de affaire mee wordt aangeknoopt. In sommige gevallen wordt verzwegen dat hij/zij is getrouwd. Wanneer de derde partij dit wel weet kan de hoop ontstaan dat het huwelijk wordt verbroken en dat de affaire een volwaardige relatie wordt.

Verschillende soorten vreemdgaan

Vreemdgaan ontstaat om verschillende redenen en op verschillende manieren. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende affaires.

Vanwege lust

Dit is de meest voorkomende affaire. Deze affaire is alleen berust of lust of aantrekkingskracht. In het begin is dit heel spannend, maar dit gevoel is nooit blijvend. Een affaire als dit is ook snel ten einde. Als de spanning eraf is, wordt al snel duidelijk welke schade is gedaan aan de relatie.

Vanwege wraak

Wraak nemen op de partner in de vorm van vreemdgaan. Bijvoorbeeld omdat de partner ook vreemd is gegaan. Of omdat je gekleineerd of vernederd wordt. Het kan tijdelijk een bevrijdend gevoel geven, maar ik hoef je niet uit te leggen dat dit niet de manier is om om te gaan met problemen in je relatie.

Emotioneel vreemdgaan

Wanneer er een innige vriendschap ontstaat met een ander zonder dat daar seks bij komt kijken, heet dit emotioneel vreemdgaan. Dit is een situatie waarbij een innige vriendschap ontstaat waarbij er dingen en situaties besproken worden waar de partner geen weet van heeft. De ander weet daardoor dingen die geheim moeten blijven voor de partner.

Digitaal vreemdgaan

Alles wat je offline kunt doen, kun je tegenwoordig ook online. Dit heet digitaal vreemdgaan. Swipen op tinder, dubbelzinnig mailen met een collega of seksueel getinte appjes sturen.

Vreemdgaan uit gemis in de relatie

Een behoefte die niet wordt vervuld of een ongelukkig gevoel in je relatie kan ervoor zorgen dat je verliefd wordt op een ander. In deze relatie wordt wel voldaan aan deze behoeftes en geeft je een gelukkig gevoel. Je bent weer even verliefd en twijfelt welke relatie je wilt houden.

Hoe ontstaat vreemdgaan?

Als je het bij jezelf toelaat kan iedereen verliefd worden op een ander. Niemand is perfect en waarschijnlijk jouw partner ook niet. Het is makkelijk om de problemen in je relatie uit de weg te gaan en vervulling van je behoeften te zoeken bij een ander. Toch is het niet aan te raden en beter eerst de confrontatie aan te gaan in je huwelijk. Een affaire zorgt voor veel schade aan je relatie, maar hoeft zeker niet te eindigen in een scheiding. Ook na een affaire kan je relatie gered worden, als je er allebei voor open staat en ervoor wilt gaan.

Veel stellen vergeten te praten over vreemdgaan. Een gesprek over vreemdgaan kan veel ellende tussen jullie voorkomen. Wat valt er bij jou onder vreemdgaan? Is dat seksueel contact of telt zoenen ook. Mag je partner swipen op tinder of vind je dat niet passen bij een goede relatie?

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!