Home » Blog » vreemdgaan » Hoe lang duurt herstel na vreemdgaan
hoe lang duurt herstel na vreemdgaan

Hoe lang duurt herstel na vreemdgaan

door | 12 jan, 2023 | vreemdgaan

Hoe lang duurt herstel na vreemdgaan? Boosheid, verdriet, schaamte, schuldgevoel, wantrouwen en angst zijn allemaal emoties die je kunt voelen als jij of je partner is vreemdgegaan. Op het moment dat de affaire is uitgekomen staat jullie leven op zijn kop. Er is veel chaos thuis door heftige gesprekken en je hoofd maakt overuren.

Wanneer wordt het dan beter? In dit blog vertel ik je hoe lang herstel na vreemdgaan duurt, wat je kunt doen om dit makkelijker te laten verlopen en wat je vooral niet moet doen. Aan het einde heb ik nog een vraag aan jou.

Hoe lang duurt herstel na vreemdgaan en hebben wij eigenlijk wel een toekomst samen?

Hoe gaan we dit doen? Blijven we bij elkaar? Moeten we uit elkaar? Gaat dit ooit nog beter worden? Wordt onze relatie weer als het was? Krijgen we het vertrouwen weer terug? Kunnen we weer echt gelukkig zijn samen? Kortom: Hebben wij eigenlijk wel een toekomst samen.

Wanneer de affaire net is uitgekomen zijn er veel heftige emoties en het is moeilijk om over deze vragen een goed gesprek te hebben. Het lijkt wel alsof er nog meer twijfels komen of je denkt “pff laat maar hier komen we echt niet uit”. De moed zakt je in de schoenen. Hoe kunnen we ooit herstellen na vreemdgaan.

Ook als het even geleden is dat de affaire uit is gekomen, kan dit nog steeds lastig zijn. Je bent dan al wel over de eerst boosheid heen, maar is er nou echt wat veranderd in jullie relatie?

Door teleurstellingen denk je dat uit elkaar gaan nog de enige weg is. Maar heb je wel de juiste dingen gedaan? Of zijn jullie in de meest voorkomende valkuilen gestapt? Verderop in dit blog vertel ik je hier meer over. Ook lees je hoe lang het duurt om te herstellen van vreemdgaan en welke dingen je daarvoor moet doen.

Waarom is praten over deze vragen zo lastig?

Praten over herstel na vreemdgaan reden 1: Het is erg moeilijk om te luisteren naar de dingen die gezegd moeten worden

Luisteren. We denken hier altijd heel goed in te zijn, maar dat valt meestal erg tegen. Om goed te kunnen luisteren naar elkaar, moet je jezelf in de schoenen van de ander kunnen zetten. Als de affaire net is uitgekomen is dit erg lastig om te doen. De kans is groot dat je niet zo de behoefte hebt om empathisch op de partner te reageren.

Terwijl je partner aan het praten is ben jij meer bezig met bedenken wat je wilt terugzeggen. Je gooit er een hatelijke opmerking uit. Of je vind wat je partner zegt allemaal niet waar. Hoe lang duurt herstel na vreemdgaan? Nou in ieder geval tot je naar elkaar kunt luisteren.

Praten over herstel na vreemdgaan reden 2: Je gaat je tegen je partner verdedigen

Het ontdekken van een affaire werkt traumatisch. Het heeft impact op hoe jij jezelf, je partner en je relatie ziet. In sommige gevallen lijken de symptomen erg op PTSS. Na zo’n kwetsing wil je jezelf verdedigen om nog eens gekwetst te worden. En om je veilig te voelen ga je jezelf verdedigen tegenover je partner. Dat kan op 3 manieren.

 

 1. Vechten – vechten: Gesprekken met je partner lopen meestal uit op heftige ruzies. Jullie roepen vooral “Ja, maar jij….”. Je wilt je partner graag overtuigen van jouw gelijk en bewijzen dat je partner de schuld heeft. Daarbij zeggen jullie de meest gemene dingen tegen elkaar. De ruzies stoppen pas als het uit de hand loopt of een van jullie toegeeft.
 2. Vechten – vluchten: Steeds als jij een gesprek met je partner wilt hebben, slaat je partner dicht. Of andersom. Je voelt je hierdoor niet begrepen en gehoord. Om je toch gehoord te voelen zeg je het maar wat harder of gemener om toch een reactie van je partner uit te lokken. Maar hoe meer jij dit probeert hoe meer je partner zich terugtrekt.
 3. Vluchten – vluchten: Jullie praten eigenlijk nergens over. Je leeft zoveel mogelijk langs elkaar heen en probeert de moeilijke gesprekken te vermijden. Hierdoor lijkt het rustig bij jullie, maar onderhuids broeit er van alles. Veel dingen worden niet gezegd en niet uitgesproken.

 

Dit zijn giftige patronen waar je als stel in verstrikt kunt raken. Misschien herken je een van deze patronen wel. Het kan ook zijn dat deze patronen al bestonden voor het vreemdgaan, maar dat het nu veel duidelijker zichtbaar is. Hoe meer je deze patronen blijft herhalen hoe slechter jullie situatie gaat worden en hoe langer het duurt voordat je herstelt na vreemdgaan.

Hoewel deze patronen vaak bedoelt zijn om jezelf veilig te voelen, werken ze averechts. Jullie verbinding en liefde zal steeds minder worden, en daardoor het gevoel dat jij veilig bent in deze relatie ook. Een keuze maken dat jullie het in het vervolg anders willen doen is al een mooie eerste stap.

hoe lang duurt herstel na vreemdgaan gesprekken

Hoe lang duurt het herstel na vreemdgaan? En wat staat ons nu in de weg?

Naast lastige gesprekken zijn er nog meer valkuilen waar je in kunt stappen, die het herstel na vreemdgaan langer laten duren.

Je partner willen straffen

Nu je weet dat je partner is vreemdgegaan wil je niet meer dat hij/zij alleen ergens naartoe gaat. Het is daardoor al verkeert gegaan en nu wil je overal bij zijn. Je vind dat jullie eerst moeten herstellen na vreemdgaan, voordat je je partner weer vrijheid kan geven.

Je partner controleren

Telefoon afpakken, email controleren, appjes lezen of de telefoon van je partner volgen. Hoewel het erg begrijpelijk is dat je hier behoefte aan hebt, raad ik het altijd af. Het levert je natuurlijk rust op nu, maar het volgende moment beginnen de twijfels weer. Het lost dus niks op.

Steeds blijven vragen waarom het vreemdgaan is gebeurd

Zoals je hierboven al kunt lezen is het erg moeilijk om goed met je partner te praten. Hierdoor krijg je waarschijnlijk niet een antwoord waar je iets mee kan of waardoor het probleem duidelijker wordt. Ook wordt de situatie thuis erg zwaar als je veel van dit soort gesprekken voert, dit zorgt dat herstel na vreemdgaan langer duurt.

Dit gesprek zal je uiteindelijk zeker moeten voeren, maar eerst moeten de eerste heftige emoties wat zakken, zodat je ook echt naar je partner kunt luisteren.

Veel dingen samen willen doen

Veel stellen willen na het vreemdgaan werken aan hun relatie en daarvoor veel meer dingen samen gaan doen. Als jullie hier beide blij mee zijn, is dit natuurlijk goed. Maar de kans is groot dat je partner zich gecontroleerd of verstikt voelt. Dan is dit niet de juiste manier voor jullie om te herstellen na vreemdgaan.

Hoe lang duurt herstel na vreemdgaan

Hoe lang duurt herstel na vreemdgaan? Ik denk dat je het fijn vind om te weten dat je hier zelf dus veel invloed op hebt. Hoe minder je in valkuilen stapt hoe sneller het herstel zal gaan. En als je de valkuilen herkent, dan begrijp je ook beter waarom de situatie nu zo heftig is.

Het zegt niet zoveel over jullie relatie en of jullie nou wel of niet samen moeten zijn, maar meer over de manier waarop je ermee omgaat. Ik vergelijk herstellen van vreemdgaan wel eens met herstellen van een gekneusde teen. In het begin doet het heel veel pijn en later neemt de pijn af. Maar als je dan wat gaat doen, doet het toch weer even pijn. Ook dat gaat in de tijd beter, dan voel je het nog maar af en toe. En ineens vraagt iemand aan je “hoe gaat het nou met je teen?” En dan denk je he, al een tijd niks meer van gemerkt.

Herstellen van vreemdgaan heeft echt wel even tijd nodig. Maar de heftigste pijn verminderen kan best snel gaan. In mijn traject werk ik vaak 4 maanden met stellen. Na deze periode is de heftige pijn en boosheid verdwenen en weet je ook hoe je de pijn kunt loslaten. In mijn eigen huwelijk denk ik dat het 2 jaar heeft geduurd voordat ik dacht “he, ik heb er al lang niet meer aan gedacht”.

Hoe lang duurt herstel na vreemdgaan? En wat is er wel voor nodig?

Hoe lang duurt herstel na vreemdgaan? Om echt te kunnen herstellen na vreemdgaan zijn er 3 dingen nodig.

 1. De heftige emoties een plek geven, zodat er rust komt bij jullie thuis.
 2. De moeilijke gesprekken voeren over waarom het vreemdgaan is gebeurd, zodat je elkaar kunt begrijpen en de pijn kunt loslaten.
 3. En een keuze maken of jullie samen verder gaan en op welke manier, zodat er ook echt wat gaat veranderen en je niet nog eens in deze situatie terecht komt.

Daarbij is het belangrijk dat je het ook in deze volgorde gaat doen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het niet nuttig om de moeilijke gesprekken te voeren als je niet in staat bent om echt naar elkaar te luisteren. En als je niet naar elkaar kunt luisteren, kan er ook niks veranderen in jullie relatie.

hoe lang duurt herstel na vreemdgaan samen verder

Duidelijkheid en rust ipv chaos en gedoe

Het klinkt misschien niet zo romantisch om met deze stappen aan de slag te gaan om te herstellen na vreemdgaan. Dat begrijp ik wel toch zie ik dat veel stellen en ook in mijn eigen situatie dat het veel rust geeft. De heftige emoties zijn al pittig genoeg en de moeilijke gesprekken leveren al genoeg spanning op.

Om met deze stappen aan de slag te gaan geeft duidelijkheid en rust omdat je precies weet waar je aan toe bent. Dat is dan weer een ding dat je zelf in de hand kunt hebben en controle over hebt. De rest is op dit moment al genoeg chaos en gedoe.

Hoe lang duurt herstel na vreemdgaan | Wat kun je zelf al doen?

Als je helemaal tot het einde van dit blog bent gekomen heb je veel gelezen en weet je hopelijk hoe lang het duurt om te herstellen na vreemdgaan en ook hoe je kunt herstellen. Ik hoop dat het je duidelijkheid geeft en een hou vast. Nu heb ik nog een paar vragen aan jou

 • Herken je een van de valkuilen waar ik over vertelde?
 • Zijn er nu al dingen die je anders zou willen doen?
 • Wat zou dat dan zijn en hoe ziet dat er voor jou uit?
 • Wat zou jou op dit moment al rust kunnen geven?

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

 1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
 2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
 3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
 4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek

  Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

  vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan. De pijn en verdriet verwerken, begrijpen waarom het is gebeurd en een relatie opbouwen met eerlijkheid en vertrouwen

  Gerelateerde artikelen

  Gedrag na vreemdgaan | Gaat mijn partner vreemd?

  Gedrag na vreemdgaan | Gaat mijn partner vreemd?

  “Het gedrag na vreemdgaan van mijn partner? Terugkijkend wist ik het eigenlijk wel, maar heb er weinig mee gedaan. Wel gevraagd natuurlijk, maar toen was het antwoord nee.” Het is ook nogal wat om je partner te confronteren met vreemdgaan. Het is een hele grote beschuldiging. Zou je partner het echt kunnen doen? En zou je partner ook het eerlijke antwoord hebben gegeven? In dit blog vertel ik je welk gedrag na vreemdgaan je vaak ziet en hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

  lees verder
  Mijn partner is vreemdgegaan. Wat nu?

  Mijn partner is vreemdgegaan. Wat nu?

  Je hebt ontdekt dat je partner is vreemdgegaan. Dit kan een heel traumatische ervaring voor je zijn en veel verdriet en onzekerheid bij jou veroorzaken. Je voelt je misschien dom, verraden, boos en verdrietig. Iemand die zo dichtbij staat en waar je lief en leed mee deelt, die je vervolgens op deze manier verraad, kan erg veel pijn doen. Het is een rouw proces voor de relatie die jij dacht te hebben en de partner die je dacht door en door te kennen. Maar hoe ga je hier op een goede manier mee om? Kun je nog met je partner verder na een affaire? Ik vertel het in deze blog.

  lees verder
  Hoe kun je verder na vreemdgaan | Waren jullie een goed koppel?

  Hoe kun je verder na vreemdgaan | Waren jullie een goed koppel?

  Kun je verder na vreemdgaan? Deze vraag krijg ik heel vaak. Stellen zitten na vreemdgaan in een emotionele chaos. Aan de ene kant heb je de commitment naar je partner (en evt. gezin) en aan de andere kant de verliefdheid op de ander. Allebei die relaties trekken aan je en een voors-en-tegens lijstje helpt je niet om een keuze te maken. In dit blog vertel ik je welke overtuiging ik denk dat jou nu tegen werkt en 4 vragen die je helpen bij het maken van deze keuze.

  lees verder

  0 Reacties

  Verzend een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

  Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

  Je hebt je met succes ingeschreven!

  Tweet
  Share
  Share
  Pin