Emoties en gevoelens wat zijn dat eigenlijk? Ze kunnen je erg in de war brengen, overspoelen of uit balans brengen. Ook is het moeilijk om emoties of gevoelens uit te spreken. Emoties en gevoelens zijn niet redelijk en niet logisch te verklaren.
Wanneer je niet goed weet wat je voelt of waarom je emoties en gevoelens hebt kun je erg in de war raken. Je gaat twijfelen aan jezelf, aan je partner en aan je relatie. Op dit moment voelen de emoties en gevoelens als waarheid, maar het wordt niet duidelijker voor jezelf.
Wat zijn emoties en gevoelens?
Het zijn krachtige signalen die aangeven hoe het nu met ons gaat en wat we willen. Ze laten ons onze behoeftes en verlangens zien. Er zijn 4 basis emoties.
- Boos
- Bedroefd
- Blij
- Bang
Dit noem je de primaire emoties. Onder deze emoties zitten nog secundaire emoties, zoals eenzaamheid of wantrouwen. Om te weten wat je precies voelt is het goed om eerst na te gaan welke van de 4 basis emoties je voelt. Daarna vraag je jezelf af: Waarom voel ik mij boos, bedroefd, blij of bang?
Wat gebeurt er als je emoties onderdrukt?
Als kind worden we vaak al blootgesteld aan allerlei overtuigingen over emoties en gevoelens. “Grote jongens huilen niet”, “Boos zijn doe je maar lekker ergens anders”. Op deze manier leren kinderen al snel dat emoties uiten niet wenselijk is. We leren kinderen dat je emoties en gevoelens niet moet uiten, maar binnen moet houden. Denk maar aan die keer dat jij of een van je ouders zo trots op je was dat je niet moest huilen toen je viel.
Het probleem met emoties onderdrukken is dat ze altijd een weg vinden om zich toch te laten zien. Bijvoorbeeld omdat je heel bang wordt voor bepaalde situaties, je ontploft als mensen iets zeggen wat je niet aanstaat of in een burn-out beland. Je kunt onderdrukte emoties vergelijken met een opgeblazen ballon. Wanneer je deze onder water probeert te houden, zal deze naar boven willen. Hoe harder jij probeert de ballon naar beneden te drukken, met hoe meer kracht de ballon naar boven komt. Met andere woorden, emoties komen altijd naar boven, alleen hoe harder je ze blijft onderdrukken hoe minder controle je hebt als ze naar boven komen.
Omgaan met emoties en gevoelens
Een emotie of een gevoel gaat niet weg voordat het gevoeld en gehoord is. Het beste is om de emoties even te voelen als ze er zijn. Ze willen graag erkent worden. Ze mogen er zijn, dus laat ze maar ademen. Ieder mens heeft emoties. Soms zijn ze heel intens en soms merk je ze niet eens op. Een emotie zal er even zijn, komt op als een golf en vloeit na verloop van tijd ook weer weg. Luister naar de emoties en ontdek welke behoefte of verlangen er achter schuilt.
Emoties en gevoelens na vreemdgaan?
Niks is zo pijnlijk als het ontdekken van vreemdgaan. Alles wat je dacht te weten of jezelf, je partner of je relatie is totaal veranderd. Dit brengt veel emoties en gevoelens met zich mee. Hierdoor reageer jij vast op een manier die niet bij jou hoort en je in een normale situatie ook nooit zou doen. Speciaal voor deze stellen heb ik een werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” gemaakt. Je krijgt ruimte om je emoties en gevoelens beter te begrijpen, zodat je het ook aan je partner kunt uitleggen. Download het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan”. Je ontvangt het helemaal gratis in je mailbox.