Home » Blog » vreemdgaan » Trauma na vreemdgaan partner
trauma na vreemdgaan partner

Trauma na vreemdgaan partner

door | 24 jan, 2023 | vreemdgaan

Heb ik een trauma na vreemdgaan partner? Vreemdgaan werkt traumatisch. Als je echt een relatie kapot wil maken en met wortels en al uit de grond wil trekken. Dan is vreemdgaan de manier om dat te doen. Alles wat je dacht te krijgen uit deze relatie wordt onderuit gehaald, je kan je verlaten, afgewezen, vernederd en verraden voelen.

Als je al niet kunt rekenen op dat beetje respect en er recht in je gezicht gelogen wordt, dan stort de wereld zoals je het kende helemaal in. In dit blog vertel ik je wat trauma na vreemdgaan van je partner is, waarom vreemdgaan zoveel pijn doet en hoe je het beste met dit trauma om gaat.

Trauma na vreemdgaan partner | Zo ken ik mijzelf niet

Het ontdekken van vreemdgaan triggert ons reptielen brein. Dit is het aller oudste stukje van je hersenen. Als ik zeg je “vecht-en-vlucht reactie”, dan herken je dat waarschijnlijk wel. Het reptielenbrein regelt deze reactie.

Wanneer dit stukje van je hersenen getriggert wordt kun je nog maar op 3 manieren reageren: vechten, vluchten of bevriezen. Hoe je reageert in het trauma na vreemdgaan van je partner is voor iedereen anders.

Sommige mensen die net hebben ontdekt dat hun partner is vreemdgegaan staan daar maar een beetje. Het lukt ze niet om goed te beseffen wat er net allemaal is gebeurd. Anderen gaan het liever uit de weg. Vergeven hun partner het liefst zo snel mogelijk, zodat ze weer verder kunnen. En anderen gaan schreeuwen, gooien de kleding uit het raam of maken spullen stuk.

Overigens is deze vecht-en-vlucht reactie aangeboren, dus er is niet één reactie beter, slechter, sterker of zwakker. Het wordt allemaal geregeld door dat reptielenbrein. Maar je bent niet heel trots op jou reactie. Het is niet iets wat je normaal ook zou doen.

Misschien wist je wel dat je op deze manier zou kunnen reageren, maar misschien ben je ook wel van jezelf geschrokken. Hoewel het heel begrijpelijk is gezien de situatie, is het niet je mooiste moment waarschijnlijk.

Het eerste gevaar bij trauma na vreemdgaan partner | De situatie wordt alleen maar erger

Eenmaal wat bijgekomen van de schrik wil je natuurlijk voorkomen dat je nog eens zoveel pijn hebt. Grote kans dat jij een van deze dingen hebt geprobeerd om weer grip op de situatie te krijgen.

 • Je partner controleren
 • Je partner straffen, door te zeggen dat hij niet meer uit/ werk uitjes / festivals/ naar vrienden mag
 • Steeds weer aan je partner vragen waarom hij/zij is vreemdgegaan
 • Eisen dat jullie vanaf nu alles samen gaan doen
 • Eindeloze gesprekken voeren met je partner, soms tot diep in de nacht
 • Je partner niet gunnen om te slapen, te sporten ect.

Deze dingen doe je om je weer een beetje veilig te kunnen voelen en te voorkomen dat je nog een keer zo gekwetst wordt. Alleen wordt de situatie er niet beter op.

Er ontstaan heel veel ruzies, je voelt je helemaal niet begrepen en je bent jezelf ook aan het verliezen in deze situatie. Het lijkt wel of dit trauma na vreemdgaan van je partner alles overneemt. Hoe lang duurt herstel na vreemdgaan?

trauma na vreemdgaan partner ruzie

Waarom doet vreemdgaan toch zoveel pijn

Om het leven aan te kunnen, moet je van bepaalde situaties uit kunnen gaan. Je hebt overtuigingen en aannames hoe de wereld en de personen om je heen zijn.

Bijvoorbeeld: je verwacht niet ineens in jouw straat overvallen te worden. Je bent hier al zo vaak doorheen gelopen dat je je veilig voelt in je eigen straat. Als je dan toch een keer overvallen wordt valt dat beeld “mijn straat is veilig” in een keer stuk.

Ineens vraag je je af waar je allemaal ook niet meer veilig bent. “Door welke straat kan ik eigenlijk wel veilig lopen?”

Trauma = Een negatieve gebeurtenis die de aannames en overtuigingen over hoe de wereld of personen zijn vernietigd.

Zo werkt het ook in relaties en met onze partner en met vreemdgaan. Je had gedacht dat je partner eerlijk was en te vertrouwen. Je ging ervan uit dat jij belangrijk was. Dat de commitments die jullie hebben gemaakt samen wat betekende. Door het vreemdgaan is dit beeld van jezelf, je partner en jullie relatie in een keer stuk.

Dit trauma verstoort alles, je gedachten, je emoties en je gedrag. Ineens merk je dat je aan alles begint te twijfelen. Je gaat terugdenken in alle tijd die jullie samen hebben gehad.

En vraagt je af “Wat had dit dan allemaal te betekenen?”. Was mijn partner eigenlijk wel te vertrouwen, had mijn partner eigenlijk wel het beste met mij voor, waarom zou hij/zij mij expres pijn willen doen, welke waarde had onze relatie dan.

Waarom gaat mijn partner vreemd?

Hoewel vreemdgaan heel erg persoonlijk voelt is dit meestal niet zo. Het is meestal niet de intentie van je partner geweest jou expres zoveel pijn te doen. Meestal gaan mensen vreemd om deze 3 redenen

1. Er was iets niet goed met de relatie

Jullie konden eigenlijk nooit echt goed met elkaar praten. Er was veel gedoe over intimiteit en seksualiteit tussen jullie of jullie komen moeilijk op een lijn.

2. Het probleem ligt buiten jullie relatie

Jullie hebben kinderen gekregen en nu is de balans in jullie leven verdwenen. Er is familie of vrienden die veel met jullie relatie bemoeien, wat zorgt voor ruzies. Of misschien is de balans tussen werk en prive ver te zoeken.

3. Er is iets aan de hand met een van jullie zelf

Misschien heeft je partner dingen ontdekt over zichzelf door het vreemdgaan. Zijn er trauma’s uit het verleden nog niet helemaal goed verwerkt. Of heeft je partner of jij moeite met grenzen aangeven of opkomen voor je eigen behoeftes.

Per punt heb ik nu een paar voorbeelden gegeven, maar hier kunnen natuurlijk nog veel meer redenen voor zijn.

Wat ik meestal merk is dat stellen dit trauma na vreemdgaan van je partner als zo erg beschouwen dat ze de gevoelens nu verwarren met beslissingen maken over hun relatie. Nu een beslissing maken op deze pijn, zorgt voor impulsieve beslissingen. Zeker als je altijd een goede relatie hebt gehad, gooi je misschien een jarenlange relatie weg.

Deze pijn wordt echt minder en dan komt er ruimte om te gaan begrijpen wat er nou allemaal is gebeurd. Daarom heb ik in mijn relatietherapie altijd eerst omgaan met de emoties/trauma, dan begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en daarna een beslissing nemen over jullie relatie.

trauma na vreemdgaan partner emoties

Trauma na vreemdgaan partner, hoe kom ik er ooit weer vanaf?

Emoties kunnen je echt overspoelen, het kan zelfs een beetje eng zijn om ze te voelen. Maar je kunt ook je emoties reguleren. Zie ze als een golf uit de zee. Eerst zie je ze aankomen, dan komt de golf over je heen, maar daarna is de golf ook weer verdwenen. Deze pijn is echt niet blijvend, het wordt echt minder. Maar je moet er wel wat voor doen.

De gevoelens negeren en de problemen wegstoppen werkt alleen averechts. Ik geef stellen altijd 3 adviezen. Stop met alles nog erger maken, zorg goed voor jezelf en ga schrijven.

Trauma na vreemdgaan partner stap 1: Stop met alles nog erger maken

Lukt praten over waarom het vreemdgaan is gebeurd nu niet? Misschien is de pijn nog te heftig of misschien hebben jullie hier begeleiding in nodig. Stop hier voor nu dan even mee, en beslis hoe jullie hiermee om willen gaan.

Stop met je partner te straffen, controleren, kwetsen en eisen te stellen. Maak eerst eens de beslissing of jullie samen willen proberen de relatie te herstellen.

Trauma na vreemdgaan partner stap 2: Zorg goed voor jezelf

Zelfzorg is een van de belangrijkste dingen om te doen op dit moment. Goed slapen, goed eten, goed drinken en voldoende lichaamsbeweging. Echt! Als je hiermee was gestopt, pak dit dan weer op. Het zorgt ervoor dat jij veel sterker bent en lichaamsbeweging is effectief in emoties verminderen.

Soms wil de partner die is vreemdgegaan dit niet doen. Omdat hij/zij vindt dat ie het niet verdient. Maar ook jij moet sterk zijn om dit alles aan te kunnen.

Trauma na vreemdgaan partner stap 3: Ga schrijven

Schrijven zorgt ervoor dat je orde krijgt in je hoofd. Begin eens een brief aan je partner helemaal zonder filter. Schrijf alles op waar je boos over bent, wat je voelt, wat je van je partner vind. Dan verscheur je deze brief en gooi hem weg, zodat je partner hem niet kan zien.

En begin de brief opnieuw. Wat is er zo pijnlijk dat je partner is vreemdgegaan? Welke waarde heeft jullie relatie altijd gehad. En wat doe jij nu wat de situatie niet helpt. Of je gebruikt mijn werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan”. Hierin kun je stap voor stap alles op een rijtje zetten, over je gedachten, je gevoelens en je gedrag.

Herken jezelf weer in de spiegel

Maak nu nog even geen beslissing over jullie relatie. Dat komt allemaal wel. Hoewel dat nu voelt als de allerbelangrijkste vraag, is dit eigenlijk niet zo. Scheiden kan altijd nog. Ook over een paar weken of maanden.

Door eerst eens de emoties te laten zakken en de rust te vinden om het vreemdgaan ook te begrijpen krijg je weer wat controle terug over jullie situatie. Je kunt jezelf weer een beetje herkennen in de spiegel en dan kun je echt kiezen voor je relatie of kiezen om te scheiden.

Zeker als jullie ook kinderen hebben, is het fijn als de thuis situatie weer rustiger wordt. En als jullie toch willen scheiden is het ook fijn als jullie goede co-ouders zijn.

Hoe ga je om met trauma na vreemdgaan van je partner

Hierboven heb ik 3 punten beschreven hoe je om kunt gaan met trauma na vreemdgaan van je partner. De eerste 2 dingen kan ik niet voor je doen. Stoppen met alles wat het erger maakt en goed voor jezelf zorgen, moet je echt zelf gaan doen. Maar met het laatste punt kan ik je wel goed helpen.

Ik heb een werkboek gemaakt “Rust in de chaos na vreemdgaan”, waarin je kan schrijven, je gedachten kunt ordenen en kunt begrijpen wat er allemaal met jou gebeurd. Het is dan ook makkelijk om het aan je partner uit te leggen.

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

 1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
 2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
 3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
 4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek

  Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

  vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan. De pijn en verdriet verwerken, begrijpen waarom het is gebeurd en een relatie opbouwen met eerlijkheid en vertrouwen

  Gerelateerde artikelen

  Hoe lang duurt herstel na vreemdgaan

  Hoe lang duurt herstel na vreemdgaan

  Hoe lang duurt herstel na vreemdgaan? Boosheid, verdriet, schaamte, schuldgevoel, wantrouwen en angst zijn allemaal emoties die je kunt voelen als jij of je partner is vreemdgegaan. Op het moment dat de affaire is uitgekomen staat jullie leven op zijn kop. Er is veel chaos thuis door heftige gesprekken en je hoofd maakt overuren. Wanneer wordt het dan beter? In dit blog vertel ik je hoe lang herstel na vreemdgaan duurt, wat je kunt doen om dit makkelijker te laten verlopen en wat je vooral niet moet doen. Aan het einde heb ik nog een vraag aan jou.

  lees verder
  Mijn partner is vreemdgegaan. Wat nu?

  Mijn partner is vreemdgegaan. Wat nu?

  Je hebt ontdekt dat je partner is vreemdgegaan. Dit kan een heel traumatische ervaring voor je zijn en veel verdriet en onzekerheid bij jou veroorzaken. Je voelt je misschien dom, verraden, boos en verdrietig. Iemand die zo dichtbij staat en waar je lief en leed mee deelt, die je vervolgens op deze manier verraad, kan erg veel pijn doen. Het is een rouw proces voor de relatie die jij dacht te hebben en de partner die je dacht door en door te kennen. Maar hoe ga je hier op een goede manier mee om? Kun je nog met je partner verder na een affaire? Ik vertel het in deze blog.

  lees verder

  0 Reacties

  Verzend een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

  Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

  Je hebt je met succes ingeschreven!

  Tweet
  Share
  Share
  Pin