Vreemdgaan zorgt voor 2 op de 5 echtscheidingen in Nederland. Hoeveel mensen er in Nederland echt vreemdgaan is onduidelijk. Er ligt veel taboe op dit onderwerp, hierdoor vinden mensen het moeilijk om toe te geven, ook aan professionals.
Psycholoog Henk heeft onderzoek gedaan naar vreemdgaan. Hij onderzocht 1700 heteroseksuele mensen tussen de 25 en 45 jaar oud in 2004. Uit dit onderzoek blijkt dat ongeveer 25% van de mannen en 27% van de vrouwen vreemdgaat. Dit is een percentage wat aan de lage kant lijkt. Uit een jaarlijks onderzoek van Durex komt een percentage van 31 procent.
Uit een ander onderzoek blijkt dat de kans dat jij te maken krijgt met vreemdgaan in jullie relatie tussen de 40% en 76% ligt. Het grappige is dat als er onderzoek gedaan wordt naar de acceptatie dat 90% van de mensen dit gedrag afwijst.
Vreemdgaan is de laatste jaren makkelijker geworden door het internet en bedrijven zoals second love. Dit bedrijf geeft zelfs tips hoe je het beste je affaire geheim houd. Door deze ontwikkeling kun je makkelijker mensen ontmoeten uit een andere regio. Door het internet is het wel makkelijker geworden om een affaire te ontdekken.
Wat verstaan we onder vreemdgaan?
In de jaren 70 was vreemdgaan vooral seks met een ander persoon. Tegenwoordig is er ook zoiets als emotioneel en online vreemdgaan. Volgens psychotherapeut Esther Perel gaan we tegenwoordig niet meer vreemd, maar is het perspectief wel veranderd.
“Mensen gaan om ontelbaar veel redenen vreemd. Maar één thema treedt herhaaldelijk op: verhoudingen als een vorm van zelfontdekking, een zoektocht naar een nieuwe of verloren identiteit.” Volgens Esther Perel zijn we ons meer bewust van onze individuele behoeften. Iets wat een gevoel is van een maatschappij die steeds individualistischer wordt. Worden onze behoeften niet voldaan in de relatie, dan zoeken we dit buiten de relatie.
Hierdoor is vreemdgaan ook niet altijd een symptoom van een slechte relatie, maar meer een zoektocht naar jezelf.