Vreemdgaan zorgt voor 2 op de 5 echtscheidingen in Nederland. Hoeveel mensen er in Nederland echt vreemdgaan is onduidelijk. Er ligt veel taboe op dit onderwerp, hierdoor vinden mensen het moeilijk om toe te geven, ook aan professionals.

Psycholoog Henk heeft onderzoek gedaan naar vreemdgaan. Hij onderzocht 1700 heteroseksuele mensen tussen de 25 en 45 jaar oud in 2004. Uit dit onderzoek blijkt dat ongeveer 25% van de mannen en 27% van de vrouwen vreemdgaat. Dit is een percentage wat aan de lage kant lijkt. Uit een jaarlijks onderzoek van Durex komt een percentage van 31 procent.

Uit een ander onderzoek blijkt dat de kans dat jij te maken krijgt met vreemdgaan in jullie relatie tussen de 40% en 76% ligt. Het grappige is dat als er onderzoek gedaan wordt naar de acceptatie dat 90% van de mensen dit gedrag afwijst.

Vreemdgaan is de laatste jaren makkelijker geworden door het internet en bedrijven zoals second love. Dit bedrijf geeft zelfs tips hoe je het beste je affaire geheim houd. Door deze ontwikkeling kun je makkelijker mensen ontmoeten uit een andere regio. Door het internet is het wel makkelijker geworden om een affaire te ontdekken.

Wat verstaan we onder vreemdgaan?

In de jaren 70 was vreemdgaan vooral seks met een ander persoon. Tegenwoordig is er ook zoiets als emotioneel en online vreemdgaan. Volgens psychotherapeut Esther Perel gaan we tegenwoordig niet meer vreemd, maar is het perspectief wel veranderd.

“Mensen gaan om ontelbaar veel redenen vreemd. Maar één thema treedt herhaaldelijk op: verhoudingen als een vorm van zelfontdekking, een zoektocht naar een nieuwe of verloren identiteit.” Volgens Esther Perel zijn we ons meer bewust van onze individuele behoeften. Iets wat een gevoel is van een maatschappij die steeds individualistischer wordt. Worden onze behoeften niet voldaan in de relatie, dan zoeken we dit buiten de relatie.

Hierdoor is vreemdgaan ook niet altijd een symptoom van een slechte relatie, maar meer een zoektocht naar jezelf.

Artikelen over Vreemdgaan

Wat is vreemdgaan

Wat is vreemdgaan? Vreemdgaan of affaire is een relatie met iemand anders dan de huwelijkspartner. Vreemdgaan kan zowel seksueel of emotioneel zijn. Een relatie met een ander is vreemdgaan of een affaire wanneer behoeftes worden vervuld die binnen een huwelijk horen...

Affaire | Hoe stop je ermee en waarom is dit zo lastig

Een affaire, hoe stop je ermee en waarom is dit zo lastig? Een affaire of vreemdgaan kan natuurlijk een “one night stand” zijn, maar het kan ook meerdere maanden tot een paar jaar duren. Zoals in elke langdurige affaire komt de tijd dat je moet gaan...

Wat is digitaal vreemdgaan?

Digitaal vreemdgaan is een nieuwe manier van vreemdgaan met een groot grijs gebied. Door de komst van het internet is vreemdgaan een stuk makkelijker geworden. Iedereen heeft de kans om vreemd te gaan gewoon dagelijks in de handen. Namelijk je telefoon. Een mailtje...

Wat is emotioneel vreemdgaan?

Emotioneel vreemdgaan is vreemdgaan zonder seks. Bij emotioneel vreemdgaan deel je meer van jezelf met een vriend of vriendin dan met je partner. Je deelt je onvrede en er is sprake van aantrekkingskracht. Zo herken je een emotioneel vreemdgaan Je raakt een vriend of...

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!