Ruzie in je relatie? Je voelt je niet gehoord, niet gezien en niet gewaardeerd door je partner. Het lukt niet om ruzies op te lossen en dezelfde onderwerpen komen steeds maar terug. Heel irritant en vervelend. De sfeer en de liefde in de relatie gaat daardoor snel achteruit.

Vroeger konden jullie over alles praten, maar de laatste tijd lijkt het wel of jullie overal ruzie over krijgen. Daarmee is het plezier en de liefde voor elkaar veel minder geworden. Hoe moet het nu verder? Moeten jullie dan maar uit elkaar? Of kun je deze negatieve spiraal nog omdraaien, en de communicatieproblemen oplossen?

Ruzie in je relatie komt hierdoor

Je kunt niet goed luisteren naar wat er gezegd moet worden

Als het gaat om ruzie in je relatie, gaat het vaak om luisteren. Luisteren naar de ander, waarbij je jezelf in de schoenen van je partner zet. Je eigen emoties reguleren (even aan de kant zetten) en je partner proberen te begrijpen. Wat bedoelt je partner eigenlijk? Begrijp ik hem/haar wel? Hoe komt het dat mijn partner zich zo voelt? Kan ik emoties herkennen bij mijn partner? Maar meestal proberen we juist onszelf te beschermen tegenover je partner. Je wilt niet dat je nog eens gekwetst wordt of dat je partner dingen zegt die jou pijn doen. In plaats van luisteren naar je partner ga je je verdedigen. Je bent bezig met bedenken of je het er wel mee eens bent wat je partner zegt. Of dat het wel waar is wat je partner zegt. Helaas kunnen onze hersenen niet tegelijk luisteren en bedenken wat je er zelf van vind.

Jullie hebben giftige patronen ontwikkelt

Je kunt in verschillende giftige patronen terechtkomen waardoor ruzie in je relatie ontstaat. Al is het best lastig om deze patronen te doorbreken, is het ook goed nieuws. De slechte communicatie in je relatie is niet jouw schuld. En ook niet die van je partner. Het is de dynamiek tussen jullie op dit moment. Als je kunt zien dat het patroon de vijand is van jullie relatie op dit moment en niet je partner kom je veel makkelijker tot een oplossing.

Je wilt de ruzies in je relatie oplossen op de verkeerde manier

Omdat de relatie nu slechter voelt door ruzie in je relatie wil je graag de relatie veranderen. Je wilt meer dingen samen gaan doen. Je zegt maar sorry tegen je partner om van het onderwerp af te zijn. Je geeft toe aan je partner, terwijl je er niet achter staat. Deze oplossingen werken maar voor even en dan vallen jullie toch weer terug in ruzies. Door je partner te dwingen meer dingen samen te gaan doen, voelt je partner zich misschien benauwd en opgesloten. Door sorry te zeggen terwijl je het niet echt meent, voelt je partner zich niet serieus genomen. En iets toegeven, terwijl je er niet achter staat, zorgt voor oneerlijkheid.

Ruzie in je relatie? Herken je een van deze denkfouten?

 • Als mijn partner van mij houdt, moet hij uit zichzelf aanvoelen wat ik graag wil
 • Als mijn partner kritiek op mij heeft, is dat vreselijk. Het betekent dat hij niet van mij houdt. Want als je van elkaar houdt, moet je elkaar accepteren zoals je bent.
 • Als ik me aanpas aan de wensen van mijn partner, moet hij zijn waardering daarvoor uiten.
 • Mijn partner moet onthouden wat ik hem gevraagd of verteld heb, anders is hij niet meer in mij geïnteresseerd.
 • Mijn partner moet altijd zin hebben om met mij te vrijen, anders is er iets fundamenteel mis in onze relatie.
 • In een goede relatie denk je allebei hetzelfde over belangrijke zaken.
 • Als je echt van elkaar houdt, heb je geen seksuele interesse meer voor andere mensen.
 • Als je van elkaar houdt, gaat alles vanzelf.
 • In een goede relatie vertel je altijd alles aan je partner

Tips om ruzie in je relatie te voorkomen

 1. Probeer te luisteren naar je partner zonder te bedenken wat je wilt gaan zeggen of dat je het er wel of niet mee eens bent
 2. Probeer te luisteren en te ontdekken hoe je partner zich voelt
 3. Vat eens samen wat je partner net heeft gezegd, en vraag of je het goed hebt begrepen
 4. Praat zonder verwijten en kritiek. Het levert je alleen een defensieve reactie van je partner op.
 5. Draai denkfouten om. Is er ook een andere mogelijkheid dat mijn partner zo doet?
 6. Zie het patroon en de dynamiek als de vijand en niet elkaar
 7. Kijk vooral naar je eigen aandeel in de ruzies in je relatie. Wat zou jij anders kunnen doen?
 8. Bedenk samen een liefdevolle manier om met elkaar te kunnen praten

Veel ruzie in je relatie na vreemdgaan

Ruzies in je relatie na vreemdgaan zijn een grotere uitdaging. Juist omdat hier nog meer pijn en verdriet bij komt kijken. Steeds maar blijven praten over deze onderwerpen, kan ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De gesprekken met je partner gaan makkelijker als je eerst zelf goed weet hoe je je eigenlijk voelt en wat nou precies zoveel pijn doet. Speciaal voor deze stellen heb ik een werkboek gemaakt. Met dit werkboek krijg je meteen rust in je hoofd en in jullie leven. Download het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis. Je ontvangt het meteen in je mailbox.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!