Kiezen tussen je partner en je minnaar(es)? 1 op de 4 Nederlanders gaat vreemd. Er rust een groot taboe op en praten over vreemdgaan blijft lastig. De afkeuring op vreemdgaan is in de maatschappij heel erg groot. Maar dit helpt niet als je midden in deze situatie zit.
Wat wel helpt is er open over praten en het vreemdgaan leren begrijpen. In deze blog vertel ik je hoe je een keuze kunt maken tussen je gezin en een minnaar(es).
Waarom gaan we vreemd?
Vaak denken we dat je alleen vreemd kan gaan als je in een slechte relatie zit. Bijvoorbeeld als je veel ruzie maakt met je partner of dat jullie uit elkaar zijn gegroeid. Maar dit is zeker niet altijd zo. Ook als je in een goede relatie zit kun je vreemdgaan.
Je kunt hier wel erg van in de war raken. Wat betekent het vreemdgaan dan voor je relatie? Wat zegt dit dan over jou als persoon?
Het kan zijn dat je vreemdgaat omdat er een persoonlijke ontwikkeling bij jou nodig is. Omdat je iets belangrijks van jezelf te lang hebt onderdrukt of vermeden.
Vreemdgaan doe je eigenlijk om 3 redenen: er zijn onopgeloste problemen in de relatie, de omgeving geeft te veel druk (denk aan werk, familie of kinderen), of het ligt aan een ontwikkeling bij jezelf.
Mijn advies is om dit eerst goed uit te zoeken voordat je gaat kiezen tussen je partner en je minnaar(es). Anders weet je immers niet goed waar het probleem ligt en kunnen de problemen in de toekomst terugkomen.
Waarom is het zo moeilijk om te kiezen tussen je partner en je minnaar(es)
Samen met je partner heb je misschien kinderen, een koopwoning maar ook veel geschiedenis. Jullie hebben een heel leven opgebouwd samen. Wanneer je denkt aan alles wat je zou moeten verliezen, doet dat zeer. Ook je partner zoveel pijn doen is niet iets leuks om te doen.
Misschien wil je partner jou ook helemaal niet verliezen en doet er alles aan om de relatie te redden. Het kan zijn dat je partner druk op je legt om een keuze te maken.
Aan de andere kant heb je je minnaar. Je bent verliefd geworden en misschien is dit ook verandert in een relatie. Deze persoon heeft iets in jou wakker gemaakt. Je voelt je weer tot leven komen. Je minnaar zou graag een echte relatie met jou beginnen, zonder geheimen.
We denken vaak dat kiezen zo moeilijk is omdat we bang zijn de verkeerde keuze te maken. Maar kiezen heeft veel meer te maken met verliezen. Kies je voor je minnaar dan verlies je je gezin, de stabiliteit en alles waar je de afgelopen jaren aan gewerkt hebt. Kies je voor je gezin dan heb je het gevoel jezelf en het gevoel weer echt te leven te verliezen. Dat maakt de keuze tussen je partner en je minnaar(es) niet makkelijker.
Kan de liefde op zijn?
Ik hoor vaak:
- “Maar ik voel niks meer voor mijn partner”
- “We hebben al zo lang geen intimiteit meer”
- “We doen nooit meer iets leuks samen”
Kan de liefde dan op zijn? Nee, ik geloof er niet in. Liefde is niet een soort potje wat je op een gegeven moment gewoon hebt opgebruikt.
Liefde is een werkwoord. Wanneer je er aandacht en tijd aan besteed bloeit het op en wordt het groter en wanneer je het verwaarloost dooft het uit. Liefde is meer iets wat je aan en uit kunt zetten.
Het mooie van liefde is dat het niet doodgaat zoals een plantje wat je geen water geeft. Het is er altijd. Al kun je het op dit moment niet meer voelen, je kunt het weer oproepen wanneer je er weer aandacht aan besteed.
De keuze maken tussen je partner en je minnaar
Stap 1: Weet je het al zeker of twijfel je nog heel erg?
Weet je al heel zeker dat je je relatie wilt verbreken? Praat hier dan over met je partner, geef geen halve waarheden en gemengde signalen. Een relatie goed afsluiten is ook belangrijk en zorgt ervoor dat je pijn en verdriet kunt loslaten. Schrijf elkaar bijvoorbeeld een brief waarin je aangeeft welke waarde de relatie voor jou heeft gehad, wat je aan de ander zo gewaardeerd hebt al die jaren en wat je elkaar gunt en toewenst in de toekomst.
Twijfel je nog heel erg, dan zou ik zeggen “bij twijfel niet inhalen”. Kijk eerst eens naar je partner en de relatie en wat er voor nodig is om samen gelukkig te worden. Zeker als je het allebei altijd goed hebt gehad, kun je elkaar deze zoektocht gunnen. Of je leert hoe je samen verder kunt of je leert om elkaar los te laten.
Stap 2: kunnen jullie hier samen goed over praten of heb je hier hulp bij nodig?
Lukt het om samen met je partner te praten over deze moeilijke onderwerpen? Of loopt het toch weer uit op een ruzie of praten jullie alleen in cirkels. Zonde om dit patroon te blijven herhalen totdat de relatie gaat “klappen”. Je doet elkaar daarmee zoveel meer pijn dan nodig.
Voorkom dat je in gesprekken alleen over de affaire gaat praten. Dit is niet zo belangrijk in het hele verhaal en al zeker niet alle details. Waar je over moet praten is:
- Hoe kunnen we nu goed omgaan met de heftige emoties
- Hoe kunnen we begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd
Pas als je antwoorden hebt op deze vragen kun je een keuze maken of je met je partner verder wilt of niet. Het gaat dus niet zozeer over kiezen tussen je partner en je minnaar(es). Maar veel meer over wat er met jou individueel is gebeurd en wat dat zegt over jullie relatie.
Hoe groot is de kans dat je je relatie kunt redden
Hoe beter de relatie was voor het vreemdgaan hoe groter de kans is dat de relatie het gaat redden. Wat verder belangrijk is, is de commitment van beide kanten. In mijn ervaring kun je elke relatie redden, zolang je er allebei aan wilt werken. Je relatie kan zelfs veel sterker en beter voelen dan voor het vreemdgaan.
Hoe pak je samen de draad weer op?
Door de affaire hebben jullie allebei een levens veranderende ervaring gehad. Hierbij komen veel emoties en gevoelens vrij, die erg verwarrend kunnen zijn, zoals dat je nu twijfelt of je moet kiezen voor je partner of je minnaar(es).
Het heeft dan ook geen zin om de affaire dood te zwijgen. Het onderwerp zou bespreekbaar moeten zijn, zolang een van beide partners het nog niet heeft verwerkt.
Veel stellen komen vast te zitten in verwijten en beschuldigingen. Wie is er nou schuldig aan de relatieproblemen waar jullie nu in vastzitten. Zolang er verwijten en beschuldigingen worden gemaakt, is er geen ruimte voor liefde en vertrouwen.
Is jullie leven verandert in chaos na vreemdgaan?
Merk je dat je gek wordt van je eigen gedachten en emoties? Heb je gesprekken met je partner die nergens naartoe gaan? Of weet je niet hoe jullie verder kunnen?
Er is nu vooral ruzie, twijfel, onzekerheid en chaos. Je probeert van alles om de situatie beter te maken, maar eerlijk gezegd wordt alles alleen maar erger.
In mijn gratis werkboek “Rust in de chaos bij vreemdgaan” help ik je gedachten en emoties te begrijpen. Hierdoor kun je stoppen met twijfelen en kun je gesprekken voeren met je partner die wel ergens naartoe gaan.
Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan.
Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut
Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”
Ik help je graag nog een stap verder
Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.
- Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
- Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
- Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
- Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek
0 Reacties