Home » Blog » vreemdgaan » Kiezen tussen je gezin en je minnaar(es)? Stop met twijfelen
kiezen partner minnaar

Kiezen tussen je gezin en je minnaar(es)? Stop met twijfelen

door | 17 sep, 2021 | vreemdgaan

1 op de 4 Nederlanders gaat vreemd. Er rust een groot taboe op en praten over vreemdgaan blijft lastig. De afkeuring op vreemdgaan is in de maatschappij heel erg groot. Maar dit helpt niet als je midden in deze situatie zit.

Wat wel helpt is er open over praten en het vreemdgaan leren begrijpen. In deze blog vertel ik je hoe je een keuze kunt maken tussen je gezin en een minnaar(es).

Waarom gaan we vreemd?

Vaak wordt gedacht dat vreemdgaan te maken heeft met een slechte relatie. Het vreemdgaan komt omdat je niet begrepen wordt, er geen intimiteit meer is of je geen liefde meer voelt voor je partner.

Toch hoeft dat zeker niet zo te zijn. Ook een partner in een goede relatie kan vreemd gaan of verliefd worden op een ander.

Het heeft dan veel meer te maken met ontsnappen uit de rol van partner of ouder. Een affaire is spannend en je kunt deze rollen loslaten en gewoon helemaal jezelf zijn.

Waarom is het zo moeilijk om te kiezen tussen je gezin en je minnaar(es)

Aan de ene kant heb je je partner en je gezin. Het huisje boompje beestje is in orde. Jullie werk, het huis en de kinderen loopt allemaal prima. Het hebben van kinderen zorgt voor veel routine en druk in de relatie.

Er is dan minder tijd voor elkaar en minder energie en tijd voor intimiteit. Wanneer er minder aan de relatie wordt gewerkt, ontstaat er sleur in de relatie. Hierdoor wordt het gevoel van liefde steeds minder.

Het kan zijn dat dit heel geleidelijk is gegaan of dat er iets is voorgevallen, zoals ziekte, overlijden in de familie of andere gebeurtenis.

Aan de andere kant heb je je minnaar. Bij deze persoon heb je geen verplichtingen. De relatie voelt spannend en voor het eerst in een lange tijd voel je je echt jezelf.

Je kunt ontsnappen aan alle moeilijke dingen in je leven en weer echt voelen. Je hebt het gevoel wakker te zijn geworden na een lange winterslaap.

We denken vaak dat kiezen zo moeilijk is omdat we bang zijn de verkeerde keuze te maken. Maar kiezen heeft veel meer te maken met verliezen. Kies je voor je minnaar dan verlies je je gezin, de stabiliteit en alles waar je de afgelopen jaren aan gewerkt hebt.

Kies je voor je gezin dan heb je het gevoel jezelf en het gevoel weer echt te leven te verliezen.

kiezen partner minnaar twijfelen

Kan de liefde op zijn?

Ik hoor vaak:

  • “Maar ik voel niks meer voor mijn partner”
  • “We hebben al zo lang geen intimiteit meer”
  • “We doen nooit meer iets leuks samen”

Kan de liefde dan op zijn? Nee, ik geloof er niet in. Liefde is niet een soort potje wat je op een gegeven moment gewoon hebt opgebruikt.

Liefde is een werkwoord. Wanneer je er aandacht en tijd aan besteed bloeit het op en wordt het groter en wanneer je het verwaarloost dooft het uit. Liefde is meer iets wat je aan en uit kunt zetten.

Het mooie van liefde is dat het niet doodgaat zoals een plantje wat je geen water geeft. Het is er altijd. Al kun je het op dit moment niet meer voelen, je kunt het weer oproepen wanneer je er weer aandacht aan besteed.

De keuze maken tussen je gezin en je minnaar

 

Stap 1: praten met je partner

Slecht nieuws brengen is voor niemand leuk. Maar je zal toch de affaire moeten vertellen aan je partner. Uiteraard zal dit je partner pijn gaan doen, wat het moeilijk maakt om het te vertellen.

Toch is een gesprek wel beter om te doen, omdat vergeving makkelijker is als de affaire wordt opgebiecht dan dat je partner je zou betrappen. En het maakt je los van al die geheimen.

 

Stap 2: Emoties en gevoelens

Stel jezelf eens deze vraag. Wat is het grootste voordeel van de affaire? Welke emoties en gevoelens liggen hieronder? Is dat het ontsnappen aan de sleur, ontsnappen aan de dagelijkse verantwoordelijkheid of een behoefte die al langere tijd niet is vervuld?

Bekijk samen met je partner of er nog commitment is om aan de relatie te werken om zo de relatie te kunnen redden.

Hoe groot is de kans dat je je relatie kunt redden

Hoe beter de relatie was voor het vreemdgaan hoe groter de kans is dat de relatie het gaat redden. Wat verder belangrijk is, is de commitment van beide kanten. In mijn ervaring kun je elke relatie redden, zolang je er allebei aan wilt werken.

kiezen partner minnaar gesprek

Hoe pak je samen de draad weer op?

Door de affaire hebben jullie allebei een levens veranderende ervaring gehad. Hierbij komen veel emoties en gevoelens vrij, die erg verwarrend kunnen zijn.

Het heeft dan ook geen zin om de affaire dood te zwijgen. Het onderwerp zou bespreekbaar moeten zijn, zolang een van beide partners het nog niet heeft verwerkt.

Veel stellen komen vast te zitten in verwijten en beschuldigingen. Wie is er nou schuldig aan de relatieproblemen waar jullie nu in vastzitten. Zolang er verwijten en beschuldigingen worden gemaakt, is er geen ruimte voor liefde en vertrouwen.

Is jullie leven verandert in chaos na vreemdgaan?

Merk je dat je gek wordt van je eigen gedachten en emoties? Heb je gesprekken met je partner die nergens naartoe gaan? Of weet je niet hoe jullie verder kunnen?

Er is nu vooral ruzie, twijfel, onzekerheid en chaos. Je probeert van alles om de situatie beter te maken, maar eerlijk gezegd wordt alles alleen maar erger.

In mijn gratis werkboek “Rust in de chaos bij vreemdgaan” help ik je gedachten en emoties te begrijpen. Hierdoor kun je stoppen met twijfelen en kun je gesprekken voeren met je partner die wel ergens naartoe gaan. 

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan.

Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Met liefdevolle groet,

Susanne Umans – van Grafhorst | Relatietherapeut gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan

P.S. ben je al klaar voor meer hulp? Dan zijn hier nog 2 manieren hoe ik je verder kan helpen

 

  1. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hoe gaan we verder na vreemdgaan” | In dit gesprek van 30 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
  2. Schakel mij in als relatietherapeut | Ik help jullie in 1-op-2-sessies bij de gesprekken die nodig zijn om te herstellen na vreemdgaan, zodat jullie op een gezonde en waardige manier door deze heftige periode komen. En een goede keuze kunt maken hoe jullie verdergaan. Of dat nou samen is of alleen. Kijk hier voor meer informatie over relatietherapie

Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan, zodat ze kunnen herstellen, persoonlijk groeien en op een gezonde en waardige manier verder kunnen

Schakel mij in als relatietherapeut

Gerelateerde artikelen

5 tips om vreemdgaan te voorkomen

5 tips om vreemdgaan te voorkomen

Vreemdgaan is een van de meest traumatische gebeurtenissen die een relatie kan overkomen. Wanneer dit in je relatie is gebeurd is het belangrijk om goed te verwerken. Vaak is vreemdgaan een teken dat het niet goed gaat met de partner of de relatie. Goed onderzoeken wat de aanleiding is geweest is daarom een belangrijke eerste stap naar herstel. Het ligt dus voor de hand dat je vreemdgaan wilt voorkomen. Maar kan dit ook? Jullie kunnen ervoor kiezen en afspreken om trouw te zijn. Maar niets is natuurlijk zeker. Je kunt je partner geen trouw afdwingen en je kunt hem/haar niet vastbinden. Je moet elkaar vertrouwen dat ze het beste met jou en de relatie voor hebben. Toch zijn er een aantal dingen die jullie kunnen doen om de kans op vreemdgaan wel te verkleinen.

lees verder
Mijn partner is vreemdgegaan. Wat nu?

Mijn partner is vreemdgegaan. Wat nu?

Je hebt ontdekt dat je partner is vreemdgegaan. Dit kan een heel traumatische ervaring voor je zijn en veel verdriet en onzekerheid bij jou veroorzaken. Je voelt je misschien dom, verraden, boos en verdrietig. Iemand die zo dichtbij staat en waar je lief en leed mee deelt, die je vervolgens op deze manier verraad, kan erg veel pijn doen. Het is een rouw proces voor de relatie die jij dacht te hebben en de partner die je dacht door en door te kennen. Maar hoe ga je hier op een goede manier mee om? Kun je nog met je partner verder na een affaire? Ik vertel het in deze blog.

lees verder
Vreemdgaan vergeven – zo doe je dat met liefde en vertrouwen

Vreemdgaan vergeven – zo doe je dat met liefde en vertrouwen

Weet jij niet hoe je vreemdgaan kunt vergeven? Of misschien zou je willen dat je partner jou zou vergeven, maar is dit lastig voor je partner om te doen? Vreemdgaan is een van de pijnlijkste dingen die je in je relatie kunt tegenkomen. Niet gek dus dat er veel emoties naar boven komen zoals: boosheid, verdriet, wantrouwen, schuldgevoel of schaamte. Zou je je partner eigenlijk wel moeten vergeven? En zo ja… hoe doe je dit dan? In dit blog vertel ik je hoe je je partner kunt vergeven en waar je zeker op moet letten voordat je dit doet.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin