Een affaire, hoe stop je ermee en waarom is dit zo lastig? Een affaire of vreemdgaan kan natuurlijk een “one night stand” zijn, maar het kan ook meerdere maanden tot een paar jaar duren. Zoals in elke langdurige affaire komt de tijd dat je moet gaan kiezen. Misschien is je partner er achter gekomen dat je een affaire hebt en wilt dat je deze relatie verbreekt. Maar het kan ook zijn dat je minnaar of minnares meer duidelijkheid wilt en een toekomst met jou wil opbouwen. Hoe maak je dan deze keuze?

Chaos in je hoofd, chaos thuis en met je minnaar(es) is het ook niet meer zo leuk. Je blijft maar vragen krijgen als “Wat wil je nou?” “Wil je nog voor ons vechten?” “Waarom heb je dit gedaan?”. Maar hele duidelijke antwoorden heb je er ook niet op. Kon je maar even de tijd een paar jaar vooruit zetten. Dan wist je wel wat je moest kiezen. Als je hebt besloten voor je minnaar(es) te gaan, ga je twijfelen, want je laat ook wel wat achter. En als je voor je relatie kiest, voelt het ook niet goed. Je wilt dat fijne gevoel wat je had niet kwijtraken.

Eerst eens wat cijfers over een affaire

 • 58% van de vrouwen die vreemdgaat zegt dat de affaire langer duurde dan een half jaar.
 • Bij 61% van de vrouwen duurde de affaire zelfs langer dan een jaar.
 • 69% van de vreemdgaande mannen zegt een one night stand te hebben gehad.
 • Waarvan 46% zelfs zegt er meer dan 3 te hebben gehad tijdens de relatie.

Een affaire komt heel vaak voor. Maar er is ook een groot taboe op. Als je vraagt aan mensen wat vind je van vreemdgaan, zal bijna iedereen zeggen dat dit slecht is en niet kan. Maar toch gaat 25% van de mensen een keer vreemd.

Nu ben je in de war

Alles lijkt nu te gaan over keuzes maken. Kies je deur nummer 1 of deur nummer 2. En elke keuze die je maakt betekent dat je wat anders verliest. Als al zeker weet wat je wilt kiezen, dan zou ik zeggen ga ervoor en wens je veel liefde toe in de toekomst. Maar als je nog niet goed weet wat je wilt, zou mijn advies zijn, kijk dan eerst naar je huidige relatie. En ontdek waarom de affaire is gebeurd in de eerste plaats. Lag het aan jullie relatie? Was het te lastig om met alle verplichtingen en verleiding om te gaan buiten jullie relatie? Of lag het meer bij jezelf en je eigen ontwikkeling?

Deze vragen zijn ontzettend belangrijk om te beantwoorden, zodat je weet waarom het vreemdgaan is gebeurd. Maar ook omdat je weet of je relatie nog een toekomst heeft. Wat er in de relatie zou moeten veranderen en of jullie daartoe bereid zijn. Mocht de beslissing zijn dat jullie niet door willen met de relatie, kun je deze ook goed afsluiten. Dat heeft je partner toch ook wel verdient?

Waarom is het zo moeilijk om een affaire los te laten?

Waarschijnlijk heb je door de affaire iets gekregen. Iets wat je al langere tijd kwijt was, maar nu weer hebt gevonden. Of een behoefte die je hebt onderdrukt. De affaire zorgde voor veel energie en een goed gevoel. De affaire verbreken zou betekenen dat je dit gevoel weer kwijt raakt. Misschien denk je nu dit kan ik niet. Ik kom hier nooit overheen. Ik voel niet dezelfde verlangens voor mijn partner. Ik kan mijn minnaar niet missen. Toch weet ik uit ervaring dat dit niet zo is. Ook dit gevoel verdwijnt weer in de tijd als je er geen aandacht aan besteed.

Wanneer je verliefd bent is het chaos in je hoofd. Daarbij komt dat een affaire spannend en geheim is. Dat je elkaar nooit echt hebt. Hierdoor komen verschillende hormonen vrij die je een gelukkig gevoel geven. Maar dit zorgt ook voor het vertekende beeld bij deze minnaar/minnares. Wanneer je ook in deze relatie voorbij de verliefdheidsfase bent zal ook dit gevoel verdwijnen. De waarde van een relatie hangt niet samen met het geluksgevoel, maar met de tijd en aandacht die je bereid bent in de relatie te investeren.

Een affaire loslaten is afkicken

Een relatie met een minnaar of minnares werken bijna nooit. Zodra je je partner hebt verlaten, is alle geheim, verliefdheid en spanning voorbij. Met alle ellende van een scheiding is de romantiek ook ver te zoeken. Ik wil niet beweren dat het nooit werkt, maar deze beslissing kun je pas nemen als je niet meer onder invloed bent van alle verliefdheid en spanningen en je gevoelens helder kunt beoordelen. Het loslaten van een affaire is hetzelfde als afkicken. Afkicken van de spanningen, de verliefdheid en het geheim.

Wat werkt niet

 • zelfmedelijden
 • niet aan de affaire proberen te denken
 • jezelf straffen
 • je gevoelens proberen te onderdrukken.

Wat werkt wel

 • jezelf confronteren
 • wat voor persoon wil je zijn
 • je gevoelens onder ogen zien
 • aangaan wat er niet goed zit in je leven of relatie
 • je verantwoordelijkheid nemen
 • de moed niet opgeven en je richten op de behoeften in je relatie

Gun het je partner om deze relatie ook goed los te laten en de pijn en het verdriet te verwerken. Samen tot de conclusie komen dat het beter is om te scheiden en ontdekken waarom het niet werkt, helpt jullie verder gaan en nieuwe gezonde relaties te bouwen. En als je merkt dat jullie samen verder willen, jullie de pijn kunnen loslaten. Een nieuwe relatie samen opbouwen, zodat je zeker weet dat dit niet nog een keer gebeurd.

Rust in de chaos na vreemdgaan

Vaak lukken gesprekken niet goed met je partner. De gesprekken zijn ontzettend zwaar en je hebt elkaar snel gekwetst, waardoor ruzie ontstaat. Of misschien komen jullie er gewoon niet uit samen. Een goed en eerlijk gesprek over de affaire begint ermee dat je zelf goed weet wat je voelt en denkt. En dit op een rijtje hebt. Zo kun je het je partner veel beter vertellen, zonder dat de gesprekken eindeloos worden. Speciaal voor jullie heb ik een gratis werkboek gemaakt “Rust in de chaos na vreemdgaan”.

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!