Een affaire of vreemdgaan kan een “one night stand” zijn, maar het kan ook een relatie zijn die meerder maanden of jaren duurt. Bij vreemdgaan denken we snel aan mannen, maar ook veel vrouwen gaan vreemd. Meestal ontstaat er een affaire vanwege een gemis in de relatie. Een behoefte waar niet aan wordt voldaan in de huidige relatie.

De cijfers

  • 58% van de vrouwen die vreemdgaat zegt dat de affaire langer duurde dan een half jaar.
  • Bij 61% van de vrouwen duurde de affaire zelfs langer dan een jaar.
  • 69% van de vreemdgaande mannen zegt een one night stand te hebben gehad.
  • Waarvan 46% zelfs zegt er meer dan 3 te hebben gehad tijdens de relatie.

Een affaire of vreemdgaan komt dus vaak voor in relaties. Toch is het niet aan te raden. Het brengt voor de bedrogen partner veel verdriet en pijn wanneer deze affaire uitkomt. Vroeg of laat komen alle geheimen op tafel. Het is raadzaam om te overwegen of deze pijn en het verdriet het waard is. Beter is het om de problemen aan te gaan in je relatie en zo het gemis op te lossen. Of om de relatie te verbreken voordat je een andere relatie begint.

Hoe stop je een affaire?

Een affaire stoppen begint met een keuze maken. Ga je voor je relatie en gezin? Dan is de volgende stap om je minnaar of minnares te gaan loslaten. Dit is niet een makkelijke opgave en je kunt deze vergelijken met een verslaving.

Waarom is het zo moeilijk om een affaire los te laten?

De affaire gaf je een goed gevoel over jezelf, over je leven. Je voelde je zelfverzekerd, geliefd, vol zelfvertrouwen en sexy. Misschien denk je nu dit kan ik niet. Ik kom hier nooit overheen. Ik voel niet dezelfde verlangens voor mijn partner. Ik kan mijn minnaar niet missen. Dit kan aanvoelen als een waarheid, maar bedenk dat dit niet zo is.

Wanneer je verliefd bent is het chaos in je hoofd. Daarbij komt dat een affaire spannend en geheim is. Dat je elkaar nooit echt hebt. Hierdoor komen verschillende hormonen vrij die je een gelukkig gevoel geven. Maar dit zorgt ook voor het vertekende beeld bij deze minnaar/minnares. Wanneer je ook in deze relatie voorbij de verliefdheidsfase bent zal ook dit gevoel verdwijnen. De waarde van een relatie hangt niet samen met het geluksgevoel, maar met de tijd en aandacht die je bereid bent in de relatie te investeren.

Loslaten is afkicken

Een relatie met een minnaar of minnares werken bijna nooit. Zodra je je partner hebt verlaten, is alle geheim, verliefdheid en spanning voorbij. Met alle ellende van een scheiding is de romantiek ook ver te zoeken. Ik wil niet beweren dat het nooit werkt, maar deze beslissing kun je pas nemen als je niet meer onder invloed bent van alle verliefdheid en spanningen en je gevoelens helder kunt beoordelen. Het loslaten van een affaire is hetzelfde als afkicken. Afkicken van de spanningen, de verliefdheid en het geheim.

Wat werkt niet

Wat niet helpt bij het loslaten is: zelfmedelijden, niet aan de affaire proberen te denken, jezelf straffen of je gevoelens proberen te onderdrukken.

Wat werkt wel

Wat wel werkt is jezelf confronteren, wat voor persoon wil je zijn, je gevoelens onder ogen zien, aangaan wat er niet goed zit in je leven of relatie, je verantwoordelijkheid nemen, de moet niet opgeven en je richten op de behoeften in je relatie. Doe je partner eer aan en bekijk eerst of de relatie nog te redden is. Dit is immers waar je voor gekozen hebt en beloftes die je hebt gemaakt.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!