Gedragspatronen zijn gewoontes die door bepaald gedrag gekenmerkt wordt. In een liefdesrelatie merk je deze gedragspatronen vooral in ruzies. Deze ruzies gaan steeds op dezelfde manier, waarbij het moeilijk is om een oplossing te vinden voor het probleem. Deze patronen ontstaan door een doodangst voor het verlies van verbinding met de partner. Hechting en hechtingsstijlen triggeren een vaste reactie in een ruzie.

Het gebrek aan veilige verbondenheid, of het gevoel dat die verloren gaat, roept bij veel mensen een indringende emotionele reactie op. We reageren niet allemaal hetzelfde onder deze spanning.

Verschillende reacties

  • Vechten, aanvallen, boos worden, agressief worden, veel verbaal geweld.
  • vluchten, uitstellen, vermijden, gevoelens opkroppen, contact uit de weg gaan.
  • dichtklappen, verstijven, verlammen, een brok in je keel, niets meer kunnen uitbrengen.
  • iets gaan doen dat op dat moment erg onlogisch is, zoals heel hard lachten of spullen gaan opruimen.

Voor iedereen is de bron (de angst) hetzelfde, alleen reageren we op deze angst allemaal anders.

3 gedragspatronen tussen partners

Door de reacties die je geeft vanuit de angst om de verbinding te verliezen ontstaan de gedragspatronen. Degene waarmee we ons leven delen en ons zo goed kan laten voelen, is ook degene die ons met een smak op de grond kunnen gooien. Soms kan het een zucht zijn van je partner of dat hij/zij op een bepaalde manier kijkt. Dit triggert onze hechtingsstijl en we reageren vanuit impulsen en niet meer rationeel. Hieruit komen 3 verschillende patronen waar jullie als partner in vast zijn komen te zitten.

Zoek de schuldige

Dit gedragspatroon ontstaat uit zelfbescherming, maar vervalt in steeds weer aanvallen, over en weer. Het gaat om beschuldigen en veroordelen. De ruzie stopt niet voordat er een schuldige is gevonden. “Het is niet mijn schuld, het is jouw schuld”.

Aantrekken en afstoten

Het is een poging om een reactie uit te lokken, om de verbondenheid met de partner weer terug te krijgen. De ene partner reikt naar de andere partner, meestal op een negatieve manier, en de andere partner doet een stapje achteruit. Dit kan zich blijven herhalen omdat behoeftes en wensen niet worden vervuld.

Verstijven en vluchten

In dit gedragspatroon hebben beide partners een stap naar achteren gezet. De pijn en verdriet is van de gezichten af te lezen en er heerst een voelbare spanning. Beide partner zijn in een bevroren toestand van afweer en ontkenning. Het enige doel is nog zelfbescherming en proberen te doen alsof ze niks meer voelen of nodig hebben.

Gedragspatronen doorbreken

Als er langere tijd gedragspatronen herhalen in de liefdesrelatie, wordt de verbondenheid steeds slechter. Het gevoel van liefde en intimiteit gaat steeds verder achteruit. Om deze verbinding en liefde weer terug te halen en te verbeteren is het belangrijk om te herkennen in welke patronen jullie zijn vastgelopen en hoe jullie beter met elkaar om kunnen gaan.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!