Home » Blog » vreemdgaan » Hoe groot is de kans van slagen van je relatie na vreemdgaan?
kans van slagen relatie na vreemdgaan

Hoe groot is de kans van slagen van je relatie na vreemdgaan?

door | 20 feb, 2023 | vreemdgaan

Hoe groot is de kans van slagen van je relatie na vreemdgaan? Vreemdgaan heeft impact op hoe je over jezelf, je partner of je relatie denkt. Van het ene of het andere moment is alles anders. Het vertrouwen is weg, er is veel boosheid en verdriet en er is vooral onzekerheid over de toekomst. In dit blog vertel ik je hoe groot de kans van slagen is voor je relatie na vreemdgaan, 4 manieren hoe je verder kunt gaan en de grootste valkuil in het herstel na vreemdgaan.

Kans van slagen relatie voor je relatie na vreemdgaan uitdrukken in cijfers?

Ik kan je nu natuurlijk een percentage geven over hoeveel stellen er verder gaan na vreemdgaan. Die cijfers zijn overal op internet te vinden. Ik zelf vind deze cijfers niet zo interessant.

Als iemand toen ik en mijn man in deze crisis zaten hadden gezegd dat wij maar 20% kans hadden, ik daar alleen maar de behoefte van had gekregen om ze ongelijk te bewijzen. En als iemand had gezegd nou denk wel 80% hoor, dat ik daar onzeker van was geworden. Alsof je geen eigen keuze hebt, maar bent overgeleverd aan statistieken. Dus dat ga ik ook niet doen, en ik denk ook dat jij daar helemaal niks aan hebt.

Waarschijnlijk weet je de ene dag zeker dat jullie samen verder willen en de volgende dag weet je dat niet meer zo zeker. Alle emoties gaan alle kanten op en dat is helemaal normaal. Zeker in de eerste periode als het vreemdgaan net is uitgekomen, staat alles op zijn kop.

Wat vergroot de kans van slagen voor je relatie na vreemdgaan?

Ik geloof dat alle stellen samen door kunnen met hun relatie na vreemdgaan. Als je daar allebei voor kiest. Ik heb stellen begeleid die voor het vreemdgaan niet gelukkig waren en het hebben ervaren als een ‘wake-up call’. Ontdekte hoeveel ze eigenlijk van elkaar houden en alles op alles hebben gezet om hun relatie te herstellen.

Ik heb ook stellen begeleid die altijd al gelukkig waren, echt samen door wilde, maar het niet lukte om het vreemdgaan echt te vergeven. Ik heb stellen begeleid die al voor de derde keer met vreemdgaan te maken kregen, maar nu echt de situatie hebben veranderd en weer gelukkig zijn.

In mijn ervaring zegt het allemaal niet zoveel. Wat de kans van slagen voor je relatie na vreemdgaan wel veel groter maakt is hoe je ermee omgaat. Je kunt de situatie heel makkelijk veel slechter maken.

Kans van slagen voor je relatie vergroten als jij het vreemdgaan hebt ontdekt

Als jij degene bent die het vreemdgaan heeft ontdekt dan helpt het niet om je partner te gaan straffen. Door bijvoorbeeld te verbieden weg te gaan, iedereen om je partner heen te vertellen wat er is gebeurd, tot diep in de nacht te praten over onderwerpen waar je overdag ook niet uitkomt.

Ook helpt het niet om steeds onaardige dingen te blijven zeggen. Ik snap de verleiding wel en misschien lucht het op, op dit moment. Maar op de langere termijn wordt de relatie er niet beter van.

Kans van slagen voor je relatie vergroten als jij degene bent die is vreemdgegaan

Als jij degene bent die is vreemdgegaan kun je het beste helpen door geduldig te zijn. Het herstel proces gaat niet snel en je partner stapt ook niet even over de pijn heen. Dit heeft echt tijd nodig.

Ook helpt het om zo eerlijk mogelijk antwoord te geven op vragen. Daarmee bedoel ik niet te veel ingaan op details over het vreemdgaan, maar wel over de belangrijke vragen. Halve waarheden, leugens of proberen je partner niet te kwetsen, maakt het alleen maar erger. Dat betekent niet dat je nu alle antwoorden ook moet weten, maar als je een antwoord geeft zorg dan dat deze eerlijk is.

kans van slagen relatie na vreemdgaan sleutel

Kunnen we samen verder of moeten we uit elkaar?

Grofweg zijn er 4 manieren hoe je verder kunt na vreemdgaan ik zal ze hieronder stuk voor stuk uitleggen.

Het werk doen en samen gelukkig verder gaan

Met het werk bedoel ik echt herstellen en het vertrouwen terugbrengen in de relatie. Daarvoor wil je elkaar goed kunnen begrijpen welke impact het vreemdgaan heeft gehad. Als je je gehoord voelt en gesteund in de emoties kun je deze ook loslaten.

Daarna is het belangrijk om te begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd. Lag het aan jullie relatie? Wat er te veel druk vanuit de buitenwereld? Of ligt het aan jou of je partner persoonlijk? Als je dit weet kun je hiervan leren en veranderen. Hierdoor kun je elkaar weer vertrouwen, omdat je ziet dat het nu anders is. Jullie relatie wordt hierdoor veel sterker en beter dan het was.

Het werk niet of onvolledig doen en samen verder

Ik zie stellen die de keuze maken om samen verder te gaan, maar het werk niet of onvolledig doen. Ze vinden het moeilijk om over vreemdgaan te blijven praten en worden zo moe van dit onderwerp dat ze er niet meer over praten. Onderhuids blijft er dan toch onzekerheid en pijn zitten. Vaak komt het vertrouwen niet geheel terug en blijf je je afvragen wat je partner allemaal aan het doen is.

Het werk doen en uit elkaar gaan

Soms gebeurd het in de relatietherapie dat een stel toch besluit niet samen door te gaan. Hoewel ze goed over het vreemdgaan hebben gepraat en weten waarom het is gebeurd, is het toch niet mogelijk om samen verder te gaan. De liefde is dan zo ver verdwenen dat het lastig is om dit weer helemaal naar boven te halen. Of er is gewoon te veel gebeurd en is het geloof in de relatie verdwenen. Omdat je er wel goed over hebt gepraat is er wel rust en de pijn is verdwenen. Je kunt elkaar goed loslaten en allebei aan je eigen leven werken.

Het werk niet of onvolledig doen en uit elkaar gaan

Pijn en verdriet blijft bij deze stellen heel tastbaar. De ruzies gaan nu niet meer over het vreemdgaan of over de relatie maar zijn verstopt als: vechtscheiding, misgunnen, alimentatie, rechtszaken, verdeling van de kinderen, schulden, enz. Soms nog jaren later. Hierdoor is het moeilijk om een eigen leven op te bouwen.

kans van slagen relatie na vreemdgaan keuzes

Waarom zou je de kans van slagen voor je relatie na vreemdgaan vergroten? Moeten we er niet gewoon doorheen?

Natuurlijk is het niet de intentie om elkaar het leven zuur te maken. Maar toch gaat dat makkelijker dan je denkt. De punten die ik hier boven heb benoemt zijn heel duidelijk. Maar het komt soms ook subtieler aan de oppervlakte.

Zoals: onzeker zijn in een nieuwe relatie, veel irritaties hebben naar elkaar, ruzie maken of je wel genoeg tijd aan elkaar besteed, ruzie over telefoongebruik, over een leuk gesprek met die ene collega.

Een tijdje terug heb ik een stel begeleid, ze kwamen naar mij toe omdat ze steeds ruzie maken en elkaar steeds irriteren en daardoor de sfeer niet zo leuk meer was. Na wat gesprekken kwam er toch een oude pijn naar boven over het vreemdgaan 15 jaar geleden. Heel vervelend omdat het hele verhaal natuurlijk wordt opgerakeld hierdoor.

Kun je voorkomen dat je het nog eens over vreemdgaan moet praten? Waarschijnlijk niet. Goed kunnen praten hierover is belangrijk en samen trots zijn op wat jullie hebben bereikt ook. Het is veel moeilijker om problemen op te lossen als het eerst 15 jaar onderhuids heeft geëtterd.

Wil je de kans van slagen voor je relatie na vreemdgaan vergroten?

Download dan mijn gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan”. Juist die heftige emoties zorgen al snel dat de situatie een stuk slechter wordt dan het nu al is.

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

 1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
 2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
 3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
 4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek

  Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

  vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan. De pijn en verdriet verwerken, begrijpen waarom het is gebeurd en een relatie opbouwen met eerlijkheid en vertrouwen

  Gerelateerde artikelen

  Trauma na vreemdgaan partner

  Trauma na vreemdgaan partner

  Heb ik een trauma na vreemdgaan van mijn partner? Vreemdgaan werkt traumatisch. Als je echt een relatie kapot wil maken en met wortels en al uit de grond wil trekken. Dan is vreemdgaan de manier om dat te doen. Alles wat je dacht te krijgen uit deze relatie wordt onderuit gehaald, je kan je verlaten, afgewezen, vernederd en verraden voelen. Als je al niet kunt rekenen op dat beetje respect en er recht in je gezicht gelogen wordt, dan stort de wereld zoals je het kende helemaal in. In dit blog vertel ik je wat trauma na vreemdgaan van je partner is, waarom vreemdgaan zoveel pijn doet en hoe je het beste met dit trauma om gaat.

  lees verder
  5 tips om vreemdgaan te voorkomen

  5 tips om vreemdgaan te voorkomen

  Vreemdgaan is een van de meest traumatische gebeurtenissen die een relatie kan overkomen. Wanneer dit in je relatie is gebeurd is het belangrijk om goed te verwerken. Vaak is vreemdgaan een teken dat het niet goed gaat met de partner of de relatie. Goed onderzoeken wat de aanleiding is geweest is daarom een belangrijke eerste stap naar herstel. Het ligt dus voor de hand dat je vreemdgaan wilt voorkomen. Maar kan dit ook? Jullie kunnen ervoor kiezen en afspreken om trouw te zijn. Maar niets is natuurlijk zeker. Je kunt je partner geen trouw afdwingen en je kunt hem/haar niet vastbinden. Je moet elkaar vertrouwen dat ze het beste met jou en de relatie voor hebben. Toch zijn er een aantal dingen die jullie kunnen doen om de kans op vreemdgaan wel te verkleinen.

  lees verder
  Gedrag na vreemdgaan | Gaat mijn partner vreemd?

  Gedrag na vreemdgaan | Gaat mijn partner vreemd?

  “Het gedrag na vreemdgaan van mijn partner? Terugkijkend wist ik het eigenlijk wel, maar heb er weinig mee gedaan. Wel gevraagd natuurlijk, maar toen was het antwoord nee.” Het is ook nogal wat om je partner te confronteren met vreemdgaan. Het is een hele grote beschuldiging. Zou je partner het echt kunnen doen? En zou je partner ook het eerlijke antwoord hebben gegeven? In dit blog vertel ik je welk gedrag na vreemdgaan je vaak ziet en hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

  lees verder

  0 Reacties

  Verzend een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

  Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

  Je hebt je met succes ingeschreven!

  Tweet
  Share
  Share
  Pin