Wat is Intimiteit? Dat betekent je verbonden voelen met je partner en het uitwisselen en tot uiting brengen van autonome gevoelens en behoeften naar elkaar. Met andere woorden dat jullie jezelf kunnen zijn in de relatie en gevoelens en behoeften met elkaar kan delen. Het wordt vaak verwart met seksualiteit, maar dit zijn 2 verschillende dingen. Het kan ook voorkomen buiten een liefdesrelatie zoals een vriendschap of met een collega. Hieruit kan seksualiteit ontstaan, maar dit hoeft niet. Ook zonder seksualiteit kan er een intieme relatie zijn.

Intimiteit in een relatie

  • Je voelt je veilig en vertrouwd bij elkaar
  • Intimiteit zorgt voor de liefde en verbondenheid in een relatie
  • Je krijgt samen een sterke band
  • Je voelt je dicht verbonden met de ander en je laat de ander ook dichtbij komen

Verschillende vormen van intimiteit

fysiek

Deze vorm gaat over lichamelijke aanrakingen. Dit kunnen seksuele aanrakingen zijn, maar dat hoeft niet. Ook een arm om iemand heen, dicht tegen elkaar aan zitten of hand in hand lopen zijn hier vormen van.

Emotioneel

Emotionele intimiteit is het delen van gedachten, emoties en geheimen met elkaar. Dit ontstaat in een liefdesrelatie wanneer je met elkaar praat en diepe gevoelens met elkaar deelt, maar ook hartsvriendinnen of mannen die geheimen met elkaar delen kunnen dit voelen.

Spiritueel

Spirituele intimiteit gaat over het delen van dezelfde levensopvatting, levensvisie of ervaringen. Het schept een sterke band, waardoor je je dichter bij de ander voelt. Spirituele intimiteit versterk je door rituelen in de relatie.

Intimiteit is essentieel

Zonder intimiteit geen gelukkig leven. Sommige mensen vermijden het uit angst om zich kwetsbaar op te stellen of uit zelfbescherming. Maar ook hier geld de regel dat “wat je aandacht geeft groeit”. Hoe meer je probeert je niet kwetsbaar op te stellen, hoe kwetsbaarder je wordt. Hieruit kunnen intimiteitsproblemen ontstaan.

Intimiteit is ook een belangrijk onderdeel van zelfliefde. Door meer zelfliefde, sta je meer in verbinding met jezelf. Zelfliefde kun je versterken door dingen te doen waar je blij van wordt, zoals een fijn boek lezen of een wandeling in de natuur. Hoe meer je in verbinding staat met jezelf, jezelf accepteert zoals je bent en jezelf kunt laten zien, hoe meer je intimiteit in je leven kunt geven en ontvangen.

Intimiteit na vreemdgaan

Intimiteit verdwijnt het eerste na vreemdgaan. Door het ontdekken van vreemdgaan voelt de relatie niet meer veilig en vertrouwd. Waarschijnlijk twijfel je nu aan alles. Speciaal voor deze stellen heb ik een werkboek gemaakt “Rust in de chaos na vreemdgaan”.  Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!