Intimiteit is je verbonden voelen en het uitwisselen en tot uiting brengen van autonome gevoelens en behoeften naar elkaar. Het wordt vaak verwart met seksualiteit, maar dit zijn 2 verschillende dingen. Het kan ook voorkomen buiten een liefdesrelatie zoals een vriendschap of met een collega. Uit intimiteit kan seksualiteit ontstaan, maar dit hoeft niet. Ook zonder seksualiteit kan er een intieme relatie zijn.

Intimiteit in een relatie

Je voelt je veilig en vertrouwd bij elkaar. Intimiteit zorgt voor de liefde en verbondenheid in een relatie. Je krijgt samen een sterke band. Je voelt je dicht verbonden met de ander en je laat de ander ook dichtbij komen.

Verschillende vormen van intimiteit

fysiek

Deze vorm gaat over lichamelijke aanrakingen. Dit kunnen seksuele aanrakingen zijn, maar dat hoeft niet. Ook een arm om iemand heen, dicht tegen elkaar aan zitten of hand in hand lopen zijn hier vormen van.

Emotioneel

Emotionele intimiteit is het delen van gedachten, emoties en geheimen met elkaar. Dit ontstaat in een liefdesleven wanneer je met elkaar praat en diepe gevoelens met elkaar deelt, maar ook hartsvriendinnen of mannen die geheimen met elkaar delen kunnen dit voelen.

Spiritueel

Spirituele intimiteit gaat over het delen van dezelfde levensopvatting, levensvisie of ervaringen. Het schept een sterke band, waardoor je je dichter bij de ander voelt. Deze vorm kan versterkt worden door rituelen.

Intimiteit is essentieel

Zonder intimiteit geen gelukkig leven. Sommige mensen vermijden het uit angst om zich kwetsbaar op te stellen of uit zelfbescherming. Maar ook hier geld de regel dat “wat je aandacht geeft groeit”. Hoe meer je probeert je niet kwetsbaar op te stellen, hoe kwetsbaarder je wordt.

Het is ook een belangrijk onderdeel van zelfliefde. Door dit met jezelf te voelen, voel je je meer in verbinding met jezelf. Dat kun je doen door dingen te doen waar je blij van wordt, zoals een fijn boek lezen of een wandeling in de natuur. Hoe meer je in verbinding staat met jezelf, jezelf accepteert zoals je bent en jezelf kunt laten zien, hoe meer je intimiteit in je leven kunt geven en ontvangen.

Gerelateerde artikelen

relatievragen ebook aanmelden

Gratis download: Relatievragen die niet zwaar en moeilijk zijn, maar zorgen voor verbinding en plezier in je relatie. Zodat je elkaar weer 'ziet' zoals in het begin van jullie relatie

Je hebt je met succes ingeschreven!