Home » Blog » Communicatie verbeteren » Een relatie communicatie oefening waarmee je ontdekt welke ontbrekende techniek jullie communicatie nu verpest en hoe je in 3 stappen gaat van ruzie naar begrip
relatie communicatie oefening

Een relatie communicatie oefening waarmee je ontdekt welke ontbrekende techniek jullie communicatie nu verpest en hoe je in 3 stappen gaat van ruzie naar begrip

door | 10 jan, 2022 | Communicatie verbeteren

Het lijkt wel of jullie over alles ruzies kunnen maken sinds er kinderen zijn. Zelfs rond slingerende schoenen, vuile was die niet is opgeruimd of het overwerk van je partner mond uit in een heftige ruzie. Je weet wel dat deze ruzies eigenlijk nergens over gaan. Maar toch voelt dat niet zo. Je twijfelt of je wel de juiste partner hebt uitgekozen. “Als we een goede relatie zouden hebben dan waren er geen ruzies of meningsverschillen!” In dit blog laat ik je een relatie communicatie oefening zien in 3 stappen.

Waarom goede communicatie belangrijk is

De druk op gezinnen wordt steeds groter. Er wordt verwacht dat je leuke welopgevoede kinderen hebt die het uitstekend doen op school, een leuke baan waar je je passie in kwijt kan en je staat natuurlijk klaar voor familie en vrienden als zij je nodig hebben. Daarnaast is het belangrijk om je relatie ook nog goed te houden. De relatie moet spatten van het geluk en de passie. We investeren meer dan ooit in liefde en geluk en toch neemt het aantal scheidingen toe.

In Nederland eindigt 40% van de huwelijken in een scheiding. Daardoor zijn er steeds meer kinderen die opgroeien in een gebroken gezin. Van alle 15 jarige woont 30% niet bij beide ouders. 10% – 15% van alle echtscheidingen wordt een vechtscheiding. Deze scheidingen kenmerken zich door heftige ruzies en geen enkel contact tussen ouders.

Een scheiding heeft grote invloed op kinderen. Soms kan een scheiding inderdaad gunstig zijn voor kinderen, als bijvoorbeeld chronisch langdurige ruzies daardoor stoppen. Maar meestal is dit niet het geval. Ruzies over de verdeling en opvoeding van de kinderen gaan meestal gewoon door. Juist deze heftige ruzies tussen ex-partners veroorzaken grote problemen bij kinderen.

Ruzies, relatieproblemen of een relatiecrisis hoort er bij. Elke relatie krijgt hier vroeg of laat mee te maken. De manier hoe je hiermee omgaat maakt het verschil voor het geluk in je relatie. Of de relatie een toekomst heeft of dat het eindigt in een scheiding. Druk op gezinnen is helaas niet te vermijden. Maar zorgt wel voor veel stress, dus ook voor meer ruzies. Je kunt de ruzies ook nooit helemaal uit je relatie halen, maar je kunt wel technieken aanleren – met deze relatie communicatie oefening – om de steeds terugkerende ruzies te herkennen, te stoppen en te voorkomen.

Het grootste probleem van communicatie problemen en hoe je dit kunt omdraaien

Waar komt toch al die kritiek, woede en eisen vandaan? Toen jullie net verliefd waren, waren jullie onafscheidelijk. Jullie hadden grote dromen over de toekomst. Waar jullie gaan wonen en hoe het zou zijn om samen het leven te gaan delen. Jullie hadden het leuk samen. Jullie konden samen leuke dingen doen en van het leven genieten.

Na de verliefdheidsfase ging de roze bril natuurlijk wel af en heb je misschien eigenschappen gezien van je partner waar je minder blij mee was. Toch was er veel liefde tussen jullie en het vertrouwen groot om de uitdaging van een gezin aan te gaan. Dan kan het ultieme geluk gaan beginnen, huisje boompje beestje, je leven is dan compleet.
Jullie hebben vooral ruzie over de opvoeding van de kinderen, het huishouden, geld of over de tijdsbesteding. Je hebt wel geprobeerd om hier afspraken over te maken, maar deze worden niet na geleefd of verdwijnen weer in de tijd.

We maken ruzie omdat we het te druk hebben, we maken niet genoeg tijd voor de relatie en deze raakt verwaarloost. Hierdoor ben je totaal de controle over je relatie kwijtgeraakt.

Als de ruzies worden veroorzaakt omdat we de controle zijn verloren en de relatie is verwaarloost is er eigenlijk maar 1 oplossing: We moeten proberen om dit om te keren en de controle weer terug te vinden.

relatie communicatie oefening praten

Een relatie communicatie oefening: In 3 stappen van ruzie naar begrip

Stap 1: Ga terug naar je roots

De relatie met je ouders zegt veel over hoe je nu met je partner omgaat. Ik bedoel niet dat je nu in zware therapie moet gaan om alle trauma’s uit je jeugd te gaan verwerken. Ook bedoel ik niet dat we de schuld van jullie communicatieproblemen gaan leggen bij de ouders. Maar je kunt wel veel leren van de manier waarop je ouders met elkaar omgaan en hoe jij en je ouders met elkaar omgaan. Hoe laten je ouders liefde zien aan elkaar en aan jou? En hoe uit jij liefde naar je ouders? En dan vooral de vraag wat heb je gemist in de liefde van je ouders.

Kon je makkelijk bij je ouders terecht als je je niet goed voelde of problemen had? Of was het de bedoeling dat je zelf omging met je problemen? De manier hoe je ouders liefde hebben getoond bepaalt onze hechtingsstijl. En deze hechtingsstijl geeft grote invloed op hoe we omgaan, communiceren en ruzie maken met onze partner.

Stap 2: Herkennen van patronen

Neem eens een recente ruzie in gedachten. Hoe begon deze ruzie? Wat triggerde jou boosheid? Denk hierin niet te moeilijk. Dit kunnen hele kleine dingen zijn. De manier waarop je partner kijkt, een woordje wat hij/zij zegt, of een houding die iemand aanneemt.

Op het moment dat je deze trigger hebt wordt je hechtingsstijl geactiveerd. Je herbeleeft wat je in je jeugd bij je ouders of uit een eerdere relatie hebt gemist. Je reageert boos, verdrietig, angstig of slaat dicht. Maar de werkelijke emotie zit veel dieper dan dat. Je kunt je alleen voelen, in de steek gelaten, niet veilig, bang, niet serieus genomen, enz.

Het irritante van deze hechtingsstijl is dat het je reptielenbrein activeert. Dit is het oudste deel van je hersenen wat zorgt voor een angst reactie. Het enige wat je op dit moment nog kan is vechten (boos worden, schreeuwen), vluchten (bagataliseren, ontkennen) of bevriezen (dichtslaan, weglopen). Dit reptielenbrein zorgt er zelfs voor dat je menselijke brein – het deel van je hersenen waarmee je logisch en rationeel kunt nadenken – uit gaat. Het is op dit moment dus niet mogelijk om een normale reactie te geven of een normaal gesprek te voeren.

Ga gaan jullie om met ruzies? Gaan jullie vechten, vluchten of bevriezen? Ga dan eens na bij eerdere ruzies of dit ook op dezelfde manier ging.

Stap 3: Je reptielenbrein onder controle krijgen

Toen ik net deze informatie leerde over hechtingsstijlen en reptielenbreinen voelde ik mij net een slaaf van mijn eigen hoofd en gedachten. Ik zie mijzelf toch als een mens met een goed stel hersens. Ik heb toch de papieren en diploma’s om dat te bewijzen. En toch lijk je geen controle te hebben over hoe je reageert.

Gelukkig kun je hier zelf wel weer controle over terugkrijgen. Door je bewust te worden van deze patronen en triggers en deze te leren herkennen. En je reptielenbrein weer onder controle te krijgen. Dat kun je doen door ademhalingsoefeningen of even een pauze van 20 minuten in te lassen. Zo kun je je menselijke brein weer aanzetten en op een normale manier een gesprek voeren, zonder ruzie. Lopen de spanningen toch weer op? Begin dan weer met de ademhalingsoefening of neem nog een pauze.

“Ruzies is onderdeel van je leven. De manier waarop je hiermee omgaat maakt het verschil in je relatie”

Ontdek hoe je leuke gesprekken voert met je partner en een liefdevolle relatie en gelukkig gezin bouwt

Wat zou het voor jullie relatie betekenen als je de ruzies onder controle kunt krijgen? Dat wil niet zeggen dat jullie nooit meer ruzie hebben. Jullie zijn 2 verschillende mensen, dus er zullen altijd meningsverschillen of ruzies ontstaan. Maar door deze relatie communicatie oefening lukt het wel om op de juiste manier hiermee om te gaan. Het is oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Dan wordt je er steeds beter in en wordt het vanzelf een gewoonte.
Laat je niet meteen uit het veld slaan als het niet meteen lukt, maar blijf het proberen. Je gaat ook niet 2x Spaans oefenen en dan verwachten dat je een vloeiend gesprek kan voeren. Zo werkt het ook met deze relatie communicatie oefening.

Moet je nagaan hoeveel energie je overhoud op een dag als je die niet steeds kwijt bent in ruzies. Hoeveel meer plezier je met elkaar kunt maken, hoeveel extra energie dat geeft voor je werk of jullie kinderen. Echt! De liefde voor elkaar komt weer terug als je daar ruimte voor maakt.

Communicatie verbeteren begint laagdrempelig en met plezier maken. Door eens over iets anders te praten dan de kinderen, het huishouden of de to-do-lijst. Want werken aan je relatie kan ook makkelijk zijn. Lekker op de bank met een glas wijn en iets lekkers te eten. Met deze 36 relatievragen hebben jullie weer gesprekken samen die wél zorgen voor een liefdevolle relatie en gelukkig gezin.

Vraag ze nu meteen gratis aan! Zorg voor plezier in je relatie en geniet weer van elkaar en jullie mooie gezin.

Relatievragen: Hoe de juiste gesprekken met je partner wél zorgen voor een liefdevolle relatie en gelukkig gezin

Op een leuke en makkelijke manier werken aan je relatie. Met leuke gesprekken die eens over wat anders gaan dan de kinderen, het huishouden of alles wat er nog gedaan moet worden. Zo bouw je aan een liefdevolle relatie en gelukkig gezin.

Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan, zodat ze kunnen herstellen, persoonlijk groeien en op een gezonde en waardige manier verder kunnen

Schakel mij in als relatietherapeut

Gerelateerde artikelen

3 tips om beter te communiceren met je partner

3 tips om beter te communiceren met je partner

Communicatie is een van de lastigste dingen in een relatie. “Bij communicatie wordt informatie met elkaar gedeeld door middel van geluid (zoals bij spraak en toon) vorm (zoals beeld, symboliek en tekst).” Aldus Wikipedia. Maar iedereen met een relatie weet hoe lastig het is om goed te communiceren met elkaar. Daarom 3 communicatie tips die de gesprekken met je partner gaan verbeteren.

lees verder
Slechte communicatie | We kunnen niet meer met elkaar praten

Slechte communicatie | We kunnen niet meer met elkaar praten

Een veel gehoorde reden, waarom we denken dat een relatie niet meer goed is, is dat stellen niet meer met elkaar kunnen praten. Stellen raken hiervan ten einde raad en weten niet meer hoe ze verder kunnen met hun relatie. Ze krijgen het gevoel vast te zitten in de relatie en niet verder te komen samen. In deze blog geef ik je een waardevolle tip om de communicatie makkelijker te maken.

lees verder
Je relatie verbeteren met deze oefening waarmee je elkaar beter leert begrijpen

Je relatie verbeteren met deze oefening waarmee je elkaar beter leert begrijpen

Wanneer je terugkijkt op je relatie dan moet je toegeven dat het steeds een beetje minder is geworden. Jullie komen steeds minder goed in gesprek met elkaar. Er is minder seks. Minder intimiteit. Wat ik zie in de praktijk blijkt dat uit 2 dingen: 1. Er zijn steeds meer irritaties waardoor je op je partner gaat mopperen of het lijkt wel alsof je steeds minder goed kan doen. 2. Er zijn eigenlijk helemaal geen ruzies, alle praktische dingen kunnen jullie prima regelen, maar een echte liefdevolle verbinding is er niet. In dit blog laat ik je zien aan de hand van een relatie verbeteren oefening hoe je elkaar beter leert begrijpen en echt verschil maakt voor jullie relatie.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin