Home » Blog » Communicatie verbeteren » Praten over gevoelens | Hoe de moeilijke gesprekken met je partner verbinding opleveren
praten over gevoelens

Praten over gevoelens | Hoe de moeilijke gesprekken met je partner verbinding opleveren

door | 15 feb, 2022 | Communicatie verbeteren

Praten over gevoelens en de moeilijke gespekken voeren met je partner. Als je ergens mee zit in je relatie, vind je het dan moeilijk om er met je partner over te praten? Misschien voel je je nu niet gelukkig in je relatie en zou je hier graag wat aan willen doen. Of je vindt dat er teveel geld uitgegeven wordt. Of je vindt dat je partner anders met de kinderen om mag gaan. Praten over gevoelens is ook niet makkelijk.

Waarschijnlijk zijn de vorige pogingen om een goed gesprek hierover aan te gaan niet gelukt. Jouw mening werd aan de kant geschoven of jullie belanden in een ruzie. Maar een oplossing voor het probleem waar je het over wilde hebben is er niet gekomen. Je voelt je nu zelfs slechter, omdat je nu en met het probleem zit en met het gevoel niet serieus of gesteund te worden. In dit blog vertel ik je waarom deze moeilijke gesprekken met je partner gedoemd zijn te mislukken al bij de eerste zin en hoe je wel zorgt voor verbinding met je partner.

Hoe praten over gevoelens al mislukt na de eerste zin

Stel dat je het wilt hebben over je relatie. Je bent nu niet gelukkig en je zou hier graag wat mee gaan doen samen. Je hebt er al over nagedacht om alleen hulp te zoeken, maar zou dit graag samen doen om meer effect te krijgen in je relatie.

Je zit eerlijk gezegd best op tegen dit gesprek. Het gesprek is heel beladen, want jij vindt het heel belangrijk dat deze relatie lukt. Jullie hebben niet voor niks samen gekozen om een gezin te worden.

Je wacht op een goed moment. De kinderen liggen op bed en er is rust. En dan zeg je het:

“Hoe vind jij eigenlijk hoe onze relatie gaat?”

Je probeert het nonchalant en luchtig te beginnen dit gesprek. Niet meteen te diep erop in. Maar je ziet al meteen de reactie van je partner. Die is helemaal niet nonchalant of luchtig.

Voordat je het weet ben je niet aan het praten over gevoelens maar zit je in een ruzie waar je partner:

 • zich helemaal terugtrekt
 • je vertelt dat het allemaal wel meevalt en het vooral in jouw hoofd zit
 • je vertelt je dat dat heus ook aan jouw ligt dat het nu niet goed gaat

En wat je wilt: je gewaardeerd voelen, veilig zijn, gehoord worden, gezien worden, serieus genomen, enz. Dat gebeurd niet, je krijgt alleen maar wat je niet wilde. In plaats van praten over samen vechten voor de relatie is er nu ruzie en nog meer afstand. Je voelt je nu nog slechter dan voor het gesprek.

Een typische manier om te praten over gevoelens en waarom het niet werkt

Raar is dat hè? Als het aankomt op communicatie met je partner wil het maar niet lukken. Waar ligt dat dan aan? Als je met een vriend of vriendin praat eindigt dat helemaal niet in een ruzie en gedoe. Daar kun je heel goed mee praten.

Juist met de persoon die het allerbelangrijkst voor ons is praten we vaak over tegenovergestelde dingen als dat nodig is. Wat als we zouden leren wat er nodig is om te zeggen tegen je partner en hoe we dat zeggen? En als we alle energie die we nu steken in ruzie, misverstanden en gedoe zouden inzetten in het sterker maken van onze relatie?

Ik hoor vaak:

 • “Maar ik heb nu te weinig energie om aan onze relatie te werken”
 • “Het gaat nu wel oké met ons, ik wil het niet allemaal weer oprakelen.”

Maar ik weet zeker dat alle energie die je steekt in alle negativiteit in je relatie, veel meer en zwaarder is dan energie steken in het positief maken van je relatie. Negatieve energie zuigt je helemaal leeg. Het is een bodemloze put waar je maar energie in blijft gooien en er geen tijd is om even op te laden.

Positieve energie werkt heel anders. Wat je besteed aan energie krijg je ook weer terug. Je ziet je relatie en je partner groeien en sterker worden. Als je er steeds beter in wordt, vloeit het als vanzelf.

Wanneer we praten over gevoelens met onze partner en het gaat niet de kant op die je had gewild, komt dat omdat je niet echt je gevoelens uit. In plaats daarvan heb je je partner aangesproken op zijn gedrag. Hoe vind JIJ dat het gaat? Het komt over als kritiek en als een aanval. Dat zorgt er niet voor dat je partner dichterbij wilt komen.

Als je kritiek krijgt van een ander is het moeilijk om liefdevol te reageren. Denk maar eens aan de laatste keer dat jij kritiek kreeg. Je eerste reactie is om jezelf te gaan verdedigen. Te gaan bewijzen dat het niet jouw schuld is bijvoorbeeld. Of je vind dat het helemaal niet zo slecht gaat.

Dit soort discussies, ruzies of meningsverschillen zorgen voor negatieve energie in je relatie die je helemaal leegzuigt. En hoe meer negatieve energie hoe hopelozer de relatie zal voelen.

Stop negatieve energie in je relatie voor eens en altijd

Hoe voer je dan een moeilijk gesprek zoals dit, zonder dat je partner zich gaat verdedigen en zonder dat het schade brengt aan de relatie?

Je geeft een argument waar geen discussie over mogelijk is ZONDER kritiek.

Het enige argument waar je geen discussie over kunt voeren is een gevoel in zijn puurste vorm. Jouw gevoelens zijn jouw gevoelens, dat kan niet ter discussie staan. Je onderzoekt bij jezelf wat je nou zo veel zorgen brengt en je maakt het gesprek over jou. Niet het gedrag van je partner.

In het voorbeeld dat ik net gebruikte, waarin je aan je partner wilt vragen om samen aan de relatie te gaan werken, denk je aan wat het met jou doet nu de relatie niet goed gaat. De kans is groot dat je angst voelt. Je bent bang dat de relatie mislukt en dat je alleen achter blijft.

Wat er dan nodig is om te zeggen: “Ik merk dat onze relatie niet meer zo goed gaat als vroeger. Ik ben bang dat onze relatie mislukt en dat ik alleen achterblijf.”

Dit is zeker niet makkelijk om te doen. Je moet het durven om op deze manier te praten over gevoelens en om je zo kwetsbaar op te stellen. Maar het is de enige manier om de moeilijke gesprekken bespreekbaar te maken en om te krijgen wat je wilt, namelijk meer verbondenheid.

De kans is groot dat je partner zich ook wel eens angstig heeft gevoelt, waardoor hij/zij met je mee kunt leven. En omdat jij je zo kwetsbaar opstelt is er voor je partner geen reden om zich te moeten verdedigen. Je maakt het gesprek over jezelf en niet over het gedrag van je partner.
Wanneer je je echte gevoelens kunt uiten, zul je je meteen opgelucht voelen. Nog meer als je de reactie van je partner ziet die meer bereid is te luisteren en je te begrijpen. Dit is belangrijk als je een langdurige liefdevolle relatie wilt hebben.

praten over gevoelens gesprek

Waarom is praten over gevoelens zo belangrijk voor een langdurige relatie

Je kwetsbaar kunnen opstellen en praten over gevoelens met je partner heeft oefening en geduld nodig. Maar het betaald altijd uit. Je terugkerende ruzies zullen wegvallen en je voelt je veilig in je relatie.

Niemand wordt geboren met de perfectie relatie kennis en vaardigheden. Ook is het niet realistisch dat stellen door de ups en downs van hun relatie gaan en dat alles vanzelf weer goed komt. Ook als het nu wel oké voelt, zal er een tijd aanbreken dat het weer niet goed gaat. En het hoeft niet aan jouw of je partner te liggen dat de relatie niet goed gaat. Ook factoren van buitenaf kunnen voor problemen in je relatie zorgen, waardoor jullie terugvallen in ruzies en argumenten die nergens heen gaan.

De meeste mensen hebben niet een goed voorbeeld van een gezonde relatie gehad in hun opvoeding. Ook op school leer je niet hoe je een langdurige relatie opbouwt. Het is al heel wat dat mijn kinderen op school een traject doen hoe je omgaat met ruzie op het schoolplein. Maar dat lijkt in de verste verte nog niet op de vaardigheden die we nodig hebben in een liefdesrelatie. We doen vaak maar wat we hebben geleerd van onze ouders of de adviezen die we krijgen van anderen. We leren niet echt hoe het moet, waardoor negatieve patronen maar blijven terugkomen.

Pas toen mijn man en ik kinderen kregen merkten we dat onze patronen niet meer werkten. Zonder de kinderen was er nog niet veel aan de hand. We maakten wel ruzie en soms ook heftig ruzie, maar we kwamen er wel uit. Na de kinderen was het drukker, waren we vermoeider en waren deze patronen niet meer te doen. Er was simpel gezegd niet meer genoeg energie om deze patronen vol te houden.

Toen we ontdekten hoe de communicatie beter kon, merken we dat we helemaal niet zoveel energie nodig hadden voor onze relatie. Nu we steeds beter worden in onze kennis en vaardigheden, en beter zijn in het uiten van onze gevoelens ontwikkeld en groeit onze relatie.
We leerden communiceren met elkaar zonder kritiek en schuld. Of het nou gaat over de opvoeding, geld of over intimiteit. We leerden omgaan met verschillen en irritaties, uiten van gevoelens naar elkaar, elkaar respecteren en accepteren, we zijn intiemer en hebben een gezamenlijk toekomstbeeld waar we samen naar toe willen.

Het kan zijn dat jullie verstikt zijn geraakt in negatieve patronen en het moeilijk vinden om nog in contact te komen met elkaar. Jullie gesprekken gaan daardoor vooral over de kinderen, het huishouden of de to-do-lijst. Eigenlijk alle praktische zaken, maar over gevoelens of toekomstdromen hebben jullie het niet.

Kun je wel wat hulp gebruiken in de communicatie met je partner?

Merk je dat gesprekken met je partner zorgen voor heftige emoties? Hierdoor kunnen gesprekken snel escaleren, overgaan in een ruzie of in cirkels blijven lopen. Soms met eindeloze gesprekken tot gevolg, maar zonder oplossingen of vooruitgang. Erg frustrerend!

Ik ben een relatietherapeut, gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Zeker bij stellen waar sprake in van vreemdgaan, lopen gesprekken niet goed. Maar juist dan is het belangrijk om goed met je partner te kunnen praten.

In mijn gratis werkboek “Rust in de chaos bij vreemdgaan” help ik je gedachten en emoties te begrijpen, hierdoor wordt praten met je partner al een stuk makkelijker.

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan.

Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

 1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
 2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
 3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
 4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek

  Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

  vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan. De pijn en verdriet verwerken, begrijpen waarom het is gebeurd en een relatie opbouwen met eerlijkheid en vertrouwen

  Gerelateerde artikelen

  Een relatie communicatie oefening waarmee je ontdekt welke ontbrekende techniek jullie communicatie nu verpest en hoe je in 3 stappen gaat van ruzie naar begrip

  Een relatie communicatie oefening waarmee je ontdekt welke ontbrekende techniek jullie communicatie nu verpest en hoe je in 3 stappen gaat van ruzie naar begrip

  Het lijkt wel of jullie over alles ruzies kunnen maken sinds er kinderen zijn. Zelfs rond slingerende schoenen, vuile was die niet is opgeruimd of het overwerk van je partner mond uit in een heftige ruzie. Je weet wel dat deze ruzies eigenlijk nergens over gaan. Maar toch voelt dat niet zo. Je twijfelt of je wel de juiste partner hebt uitgekozen. “Als we een goede relatie zouden hebben dan waren er geen ruzies of meningsverschillen!” In dit blog laat ik je een relatie communicatie oefening zien in 3 stappen.

  lees verder
  Kunnen jullie elkaar niet begrijpen in een relatie? | Gelukkige stellen uiten voortdurend hun ‘ware’ gevoelens (mythe #5)

  Kunnen jullie elkaar niet begrijpen in een relatie? | Gelukkige stellen uiten voortdurend hun ‘ware’ gevoelens (mythe #5)

  Mannen kunnen niet praten over gevoelens en vrouwen zijn te emotioneel. Dit is een typisch onderwerp waarbij mannen en vrouwen compleet langs elkaar heen praten. Wat als we elkaar niet begrijpen in een relatie? Hoe ga je nu dan wel goed om met emoties en gevoelens? In dit blog vertel ik je hoe je omgaat met emoties en gevoelens zodat je elkaar wel hoort en begrijpt.

  lees verder
  Ik wil geen ruzie meer | Wat alle stellen met kinderen moeten weten over ruzie – en wat beren, muizen en herten hiermee te maken hebben

  Ik wil geen ruzie meer | Wat alle stellen met kinderen moeten weten over ruzie – en wat beren, muizen en herten hiermee te maken hebben

  Is het jou wel eens opgevallen dat jullie ruzies steeds op dezelfde manier gaan? “Ja hoor, daar gaan we weer” zul je vast wel eens gedacht hebben. Het is frustrerend om steeds in deze ruzies te belanden zonder dat er een oplossing voor komt. We denken vaak dat de relatie niet meer goed is, maar het heeft niks te maken met de kwaliteit van jullie relatie. Wel heeft het te maken met kennis, vaardigheden of onze onderliggende pijn. Goed communiceren met je partner kun je dus echt leren. In deze blog vertel ik je hoe je op de juiste manier omgaat met ruzie als je deze kennis goed kunt toepassen.

  lees verder

  0 Reacties

  Verzend een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

  Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

  Je hebt je met succes ingeschreven!

  Tweet
  Share
  Share
  Pin