Home » Blog » Communicatie verbeteren » Een relatie communicatie oefening waarmee je ontdekt welke ontbrekende techniek jullie communicatie nu verpest en hoe je in 3 stappen gaat van ruzie naar begrip
relatie communicatie oefening

Een relatie communicatie oefening waarmee je ontdekt welke ontbrekende techniek jullie communicatie nu verpest en hoe je in 3 stappen gaat van ruzie naar begrip

door | 10 jan, 2022 | Communicatie verbeteren

Het lijkt wel of jullie over alles ruzies kunnen maken sinds er kinderen zijn. Zelfs rond slingerende schoenen, vuile was die niet is opgeruimd of het overwerk van je partner mond uit in een heftige ruzie. Je weet wel dat deze ruzies eigenlijk nergens over gaan. Maar toch voelt dat niet zo. Je twijfelt of je wel de juiste partner hebt uitgekozen. “Als we een goede relatie zouden hebben dan waren er geen ruzies of meningsverschillen!” In dit blog laat ik je een relatie communicatie oefening zien in 3 stappen.

Waarom goede communicatie belangrijk is

De druk op gezinnen wordt steeds groter. Er wordt verwacht dat je leuke welopgevoede kinderen hebt die het uitstekend doen op school, een leuke baan waar je je passie in kwijt kan en je staat natuurlijk klaar voor familie en vrienden als zij je nodig hebben. Daarnaast is het belangrijk om je relatie ook nog goed te houden. De relatie moet spatten van het geluk en de passie. We investeren meer dan ooit in liefde en geluk en toch neemt het aantal scheidingen toe.

In Nederland eindigt 40% van de huwelijken in een scheiding. Daardoor zijn er steeds meer kinderen die opgroeien in een gebroken gezin. Van alle 15 jarige woont 30% niet bij beide ouders. 10% – 15% van alle echtscheidingen wordt een vechtscheiding. Deze scheidingen kenmerken zich door heftige ruzies en geen enkel contact tussen ouders.

Een scheiding heeft grote invloed op kinderen. Soms kan een scheiding inderdaad gunstig zijn voor kinderen, als bijvoorbeeld chronisch langdurige ruzies daardoor stoppen. Maar meestal is dit niet het geval. Ruzies over de verdeling en opvoeding van de kinderen gaan meestal gewoon door. Juist deze heftige ruzies tussen ex-partners veroorzaken grote problemen bij kinderen.

Ruzies, relatieproblemen of een relatiecrisis hoort er bij. Elke relatie krijgt hier vroeg of laat mee te maken. De manier hoe je hiermee omgaat maakt het verschil voor het geluk in je relatie. Of de relatie een toekomst heeft of dat het eindigt in een scheiding. Druk op gezinnen is helaas niet te vermijden. Maar zorgt wel voor veel stress, dus ook voor meer ruzies. Je kunt de ruzies ook nooit helemaal uit je relatie halen, maar je kunt wel technieken aanleren – met deze relatie communicatie oefening – om de steeds terugkerende ruzies te herkennen, te stoppen en te voorkomen.

Het grootste probleem van communicatie problemen en hoe je dit kunt omdraaien

Waar komt toch al die kritiek, woede en eisen vandaan? Toen jullie net verliefd waren, waren jullie onafscheidelijk. Jullie hadden grote dromen over de toekomst. Waar jullie gaan wonen en hoe het zou zijn om samen het leven te gaan delen. Jullie hadden het leuk samen. Jullie konden samen leuke dingen doen en van het leven genieten.

Na de verliefdheidsfase ging de roze bril natuurlijk wel af en heb je misschien eigenschappen gezien van je partner waar je minder blij mee was. Toch was er veel liefde tussen jullie en het vertrouwen groot om de uitdaging van een gezin aan te gaan. Dan kan het ultieme geluk gaan beginnen, huisje boompje beestje, je leven is dan compleet.
Jullie hebben vooral ruzie over de opvoeding van de kinderen, het huishouden, geld of over de tijdsbesteding. Je hebt wel geprobeerd om hier afspraken over te maken, maar deze worden niet na geleefd of verdwijnen weer in de tijd.

We maken ruzie omdat we het te druk hebben, we maken niet genoeg tijd voor de relatie en deze raakt verwaarloost. Hierdoor ben je totaal de controle over je relatie kwijtgeraakt.

Als de ruzies worden veroorzaakt omdat we de controle zijn verloren en de relatie is verwaarloost is er eigenlijk maar 1 oplossing: We moeten proberen om dit om te keren en de controle weer terug te vinden.

relatie communicatie oefening praten

Een relatie communicatie oefening: In 3 stappen van ruzie naar begrip

Stap 1: Ga terug naar je roots

De relatie met je ouders zegt veel over hoe je nu met je partner omgaat. Ik bedoel niet dat je nu in zware therapie moet gaan om alle trauma’s uit je jeugd te gaan verwerken. Ook bedoel ik niet dat we de schuld van jullie communicatieproblemen gaan leggen bij de ouders. Maar je kunt wel veel leren van de manier waarop je ouders met elkaar omgaan en hoe jij en je ouders met elkaar omgaan. Hoe laten je ouders liefde zien aan elkaar en aan jou? En hoe uit jij liefde naar je ouders? En dan vooral de vraag wat heb je gemist in de liefde van je ouders.

Kon je makkelijk bij je ouders terecht als je je niet goed voelde of problemen had? Of was het de bedoeling dat je zelf omging met je problemen? De manier hoe je ouders liefde hebben getoond bepaalt onze hechtingsstijl. En deze hechtingsstijl geeft grote invloed op hoe we omgaan, communiceren en ruzie maken met onze partner.

Stap 2: Herkennen van patronen

Neem eens een recente ruzie in gedachten. Hoe begon deze ruzie? Wat triggerde jou boosheid? Denk hierin niet te moeilijk. Dit kunnen hele kleine dingen zijn. De manier waarop je partner kijkt, een woordje wat hij/zij zegt, of een houding die iemand aanneemt.

Op het moment dat je deze trigger hebt wordt je hechtingsstijl geactiveerd. Je herbeleeft wat je in je jeugd bij je ouders of uit een eerdere relatie hebt gemist. Je reageert boos, verdrietig, angstig of slaat dicht. Maar de werkelijke emotie zit veel dieper dan dat. Je kunt je alleen voelen, in de steek gelaten, niet veilig, bang, niet serieus genomen, enz.

Het irritante van deze hechtingsstijl is dat het je reptielenbrein activeert. Dit is het oudste deel van je hersenen wat zorgt voor een angst reactie. Het enige wat je op dit moment nog kan is vechten (boos worden, schreeuwen), vluchten (bagataliseren, ontkennen) of bevriezen (dichtslaan, weglopen). Dit reptielenbrein zorgt er zelfs voor dat je menselijke brein – het deel van je hersenen waarmee je logisch en rationeel kunt nadenken – uit gaat. Het is op dit moment dus niet mogelijk om een normale reactie te geven of een normaal gesprek te voeren.

Ga gaan jullie om met ruzies? Gaan jullie vechten, vluchten of bevriezen? Ga dan eens na bij eerdere ruzies of dit ook op dezelfde manier ging.

Stap 3: Je reptielenbrein onder controle krijgen

Toen ik net deze informatie leerde over hechtingsstijlen en reptielenbreinen voelde ik mij net een slaaf van mijn eigen hoofd en gedachten. Ik zie mijzelf toch als een mens met een goed stel hersens. Ik heb toch de papieren en diploma’s om dat te bewijzen. En toch lijk je geen controle te hebben over hoe je reageert.

Gelukkig kun je hier zelf wel weer controle over terugkrijgen. Door je bewust te worden van deze patronen en triggers en deze te leren herkennen. En je reptielenbrein weer onder controle te krijgen. Dat kun je doen door ademhalingsoefeningen of even een pauze van 20 minuten in te lassen. Zo kun je je menselijke brein weer aanzetten en op een normale manier een gesprek voeren, zonder ruzie. Lopen de spanningen toch weer op? Begin dan weer met de ademhalingsoefening of neem nog een pauze.

“Ruzies is onderdeel van je leven. De manier waarop je hiermee omgaat maakt het verschil in je relatie”

Ontdek hoe je leuke gesprekken voert met je partner en een liefdevolle relatie en gelukkig gezin bouwt

Wat zou het voor jullie relatie betekenen als je de ruzies onder controle kunt krijgen? Dat wil niet zeggen dat jullie nooit meer ruzie hebben. Jullie zijn 2 verschillende mensen, dus er zullen altijd meningsverschillen of ruzies ontstaan. Maar door deze relatie communicatie oefening lukt het wel om op de juiste manier hiermee om te gaan. Het is oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Dan wordt je er steeds beter in en wordt het vanzelf een gewoonte.
Laat je niet meteen uit het veld slaan als het niet meteen lukt, maar blijf het proberen. Je gaat ook niet 2x Spaans oefenen en dan verwachten dat je een vloeiend gesprek kan voeren. Zo werkt het ook met deze relatie communicatie oefening.

Moet je nagaan hoeveel energie je overhoud op een dag als je die niet steeds kwijt bent in ruzies. Hoeveel meer plezier je met elkaar kunt maken, hoeveel extra energie dat geeft voor je werk of jullie kinderen. Echt! De liefde voor elkaar komt weer terug als je daar ruimte voor maakt.

Communicatie verbeteren begint laagdrempelig en met plezier maken. Door eens over iets anders te praten dan de kinderen, het huishouden of de to-do-lijst. Want werken aan je relatie kan ook makkelijk zijn. Lekker op de bank met een glas wijn en iets lekkers te eten. Met deze 36 relatievragen hebben jullie weer gesprekken samen die wél zorgen voor een liefdevolle relatie en gelukkig gezin.

Vraag ze nu meteen gratis aan! Zorg voor plezier in je relatie en geniet weer van elkaar en jullie mooie gezin.

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

  1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
  2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
  3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
  4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek

    Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

    vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan. De pijn en verdriet verwerken, begrijpen waarom het is gebeurd en een relatie opbouwen met eerlijkheid en vertrouwen

    Gerelateerde artikelen

    Praten over gevoelens | Hoe de moeilijke gesprekken met je partner verbinding opleveren

    Praten over gevoelens | Hoe de moeilijke gesprekken met je partner verbinding opleveren

    Als je ergens mee zit in je relatie, vind je het dan moeilijk om er met je partner over te praten? Misschien voel je je nu niet gelukkig in je relatie en zou je hier graag wat aan willen doen. Of je vindt dat er teveel geld uitgegeven wordt. Of je vindt dat je partner anders met de kinderen om mag gaan. Waarschijnlijk zijn de vorige pogingen om een goed gesprek hierover aan te gaan niet gelukt. Jouw mening werd aan de kant geschoven of jullie belanden in een ruzie. Maar een oplossing voor het probleem waar je het over wilde hebben is er niet gekomen. Je voelt je nu zelfs slechter, omdat je nu en met het probleem zit en met het gevoel niet serieus of gesteund te worden. In dit blog vertel ik je waarom deze moeilijke gesprekken met je partner gedoemd zijn te mislukken al bij de eerste zin en hoe je wel zorgt voor verbinding met je partner

    Lees meer
    6 tips om succesvol het gesprek aan te gaan met je partner

    6 tips om succesvol het gesprek aan te gaan met je partner

    “Heb je dit al besproken met je partner?’’ Even is het stil aan de andere kant van de telefoon. “Nee, ik weet ook niet zo goed hoe ik dat moet doen.” We lijden in stilte. We praten te weinig over de dingen die echt belangrijk zijn met de persoon die het belangrijkst is in ons leven. En we betrekken de ander niet bij de ontwikkelingen die we zelf doormaken. Soms komt dit omdat er veel communicatieproblemen zijn en soms komt het omdat er moeilijke dingen zijn om te bespreken met onze partner. We zijn bang om diegene kwijt te raken of we willen de ander niet kwetsen. We stellen het gesprek uit. Toch is het beter om het gesprek wel te gaan voeren met je partner. Maar hoe pak je dit op een goede manier aan?

    Lees meer
    Vrouwen praten te veel en mannen kunnen niet luisteren

    Vrouwen praten te veel en mannen kunnen niet luisteren

    Zit je als man net lekker voetbal te kijken begint je vrouw over hoe haar dag is geweest. Of tussen welke kleuren verf getwijfeld wordt voor de woonkamer muur. Of over de lekkere thee soorten die ze per toeval tegenkwam met die goede vriendin, je weet wel welke, in dat leuke stadje. Een veel gehoorde klacht is dat vrouwen te veel praten en dat mannen niet kunnen luisteren. Toch… met wat meer inzichten in elkaar in plaats van vooroordelen kunnen veel ruzies worden voorkomen.

    Lees meer

    0 reacties

    Een reactie versturen

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Tweet
    Share
    Share
    Pin