Home » Blog » vreemdgaan » Vreemdgangers blijven vreemdgaan | Waar of niet waar?
vreemdgangers blijven vreemdgaan

Vreemdgangers blijven vreemdgaan | Waar of niet waar?

door | 6 feb, 2023 | vreemdgaan

Vreemdgangers blijven vreemdgaan. Is dit waar of niet waar? Deze vraag krijg ik heel vaak. Mijn antwoord hierop is: soms wel, maar meestal niet. Ja, daar heb ik wat aan zul je denken. Laat het mij uitleggen in dit blog. Ik ben benieuwd hoe jij er dan over denkt.

Van alle problemen die je in een relatie kan hebben, had ik vreemdgaan echt niet verwacht

Eigenlijk bestaat er geen simpel antwoord op deze vraag “is het waar dat vreemdgangers blijven vreemdgaan. En uiteraard is het afhankelijk van de situatie. Toch zie ik veel stellen die al een aantal jaar bij elkaar zijn. Altijd een gelukkige relatie gehad, kinderen gekregen, elkaar beloofd hebben trouw te zijn en nooit gedacht hadden in deze situatie terecht te komen.

Voor het vreemdgaan zou je je partner een goede vader/moeder hebben genoemd en een liefdevolle partner. Was jullie relatie helemaal perfect, waarschijnlijk niet. Maar vreemdgaan zou je nooit hebben verwacht.

Veel partners die vreemdgaan hebben ontdekt beschrijven zichzelf als dom, naïef of te goed van vertrouwen. Je hebt het allemaal geloofd, de beloftes en de mooie woorden. Maar nu blijkt dat allemaal niet waar te zijn. Wat heb ik allemaal niet gezien?

Eens een vreemdganger altijd een vreemdganger?

Is het dan zo dat als je partner is vreemdgegaan, hij/zij altijd zal blijven vreemdgaan? Nee ik geloof niet in “vreemdgangers blijven vreemdgaan”. Waarschijnlijk was je partner voor het vreemdgaan er net zo op tegen als jij.

Heel veel mensen hebben een oordeel over vreemdgaan. Als je mensen zou vragen naar vreemdgaan, zegt iedereen het nooit te zullen doen. Toch gaan veel mensen vreemd. Vreemdgaan komt voor in goede relaties, slechte relaties, open relatie en traditionele relaties. Ik zie vreemdgaan meer als een symptoom van een groter probleem.

Natuurlijk zijn er mensen met narcistische trekken. Die niet in staat zijn empathie te tonen. Geen waarde hechten aan een relatie. En andere mensen gebruiken om daar zelf beter van te worden, en steeds blijven vreemdgaan.

Maar dan nog is vreemdgaan een symptoom van een groter probleem. Vreemdgaan is een teken dat er onderliggende problemen zijn. Structurele problemen in de relatie bijvoorbeeld. Maar het kan ook buiten de relatie liggen of in de persoonlijke ontwikkeling.

Vreemdgangers die blijven vreemdgaan is niet je enige probleem

Het laatste wat je wilt is nog een keer in deze situatie terecht komen. Maar buiten het probleem dat je partner is vreemdgegaan en de vraag of iemand blijft vreemdgaan, is er ook dit probleem: kun je jezelf nog vertrouwen? Kun je vertrouwen op je eigen onderbuik gevoel, je intuïtie. Naast dat je je partner weer moet kunnen vertrouwen, moet je jezelf ook weer leren vertrouwen.

Maar ook als je deze relatie zou verbreken. Zou je de beloftes en mooie woorden van iemand anders wel kunnen vertrouwen?

vreemdgangers blijven vreemdgaan vertrouwen

Vreemdgangers blijven vreemdgaan | Dat kan als er niks veranderd

Zelf maak ik graag het onderscheid tussen een vreemdganger (persoonlijkheid) en vreemdgaan (gedrag). Als je het hebt over de persoonlijkheid, dan is het onveranderbaar. Iemand is gedoemd om voor altijd een vreemdganger te zijn en hoeft daarvoor dus geen verantwoordelijkheid te nemen.

Gedrag is wel degelijk veranderbaar. En daar kun je verantwoordelijkheid voor nemen. Iemand kan kiezen de problemen op een andere manier aan te pakken en te leren van de gemaakte fouten. Door problemen in de relatie op te lossen. Grenzen te stellen voor de wereld om jullie heen en/of persoonlijk te groeien.

Hoe kun je empathie hebben voor iemand die is vreemdgegaan?

Vreemdgaan is een keuze. Het uitwisselen van telefoonnummers, afspraken maken en seks hebben doe je niet per ongeluk. Al deze stappen zijn gezet. Iedereen die is vreemdgegaan heeft daarvoor zijn/haar eigen redenen, maar het blijft een keuze.

Het gaat ook niet om excuses zoeken om het vreemdgaan goed te keuren of iemand zijn schuld weg te halen. Maar je kunt je relatie wel een tweede kans geven. Je partner blijft een goede vader/moeder, iemand die je gelukkig heeft gemaakt, iemand met humor en iemand waarbij jij je speciaal voelde. En nu is je partner iemand die ook is vreemdgegaan.

Veranderen gaat over leren van de gemaakte fouten, te zien welke impact je hebt gehad op elkaar en de volgende keer anders met de problemen om te gaan. Dan kun je je partner weer leren vertrouwen, jezelf weer leren vertrouwen en nooit meer in deze situatie terecht te komen.

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

 1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
 2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
 3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
 4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek

  Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

  vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan. De pijn en verdriet verwerken, begrijpen waarom het is gebeurd en een relatie opbouwen met eerlijkheid en vertrouwen

  Gerelateerde artikelen

  Vertrouwen na vreemdgaan, zo krijg je het terug en weet je zeker dat dit nooit meer gaat gebeuren

  Vertrouwen na vreemdgaan, zo krijg je het terug en weet je zeker dat dit nooit meer gaat gebeuren

  Hoe krijg je het vertrouwen na vreemdgaan terug? Onmogelijk lijkt het wel om ooit je partner weer volledig te vertrouwen. Bij het idee dat je partner nu naar een feest zou gaan, wordt je al zenuwachtig. Begrijp ik wel, want het vreemdgaan heeft veel impact op jou gehad. In dit blog vertel ik je hoe je het vertrouwen weer terug kunt krijgen in je partner, zodat je samen weer een gelukkige relatie kunt opbouwen. En ik heb ook een mooie opdracht voor jou…

  lees verder
  Mijn partner is vreemdgegaan. Wat nu?

  Mijn partner is vreemdgegaan. Wat nu?

  Je hebt ontdekt dat je partner is vreemdgegaan. Dit kan een heel traumatische ervaring voor je zijn en veel verdriet en onzekerheid bij jou veroorzaken. Je voelt je misschien dom, verraden, boos en verdrietig. Iemand die zo dichtbij staat en waar je lief en leed mee deelt, die je vervolgens op deze manier verraad, kan erg veel pijn doen. Het is een rouw proces voor de relatie die jij dacht te hebben en de partner die je dacht door en door te kennen. Maar hoe ga je hier op een goede manier mee om? Kun je nog met je partner verder na een affaire? Ik vertel het in deze blog.

  lees verder
  Vreemdgaan vergeven – zo doe je dat met liefde en vertrouwen

  Vreemdgaan vergeven – zo doe je dat met liefde en vertrouwen

  Weet jij niet hoe je vreemdgaan kunt vergeven? Of misschien zou je willen dat je partner jou zou vergeven, maar is dit lastig voor je partner om te doen? Vreemdgaan is een van de pijnlijkste dingen die je in je relatie kunt tegenkomen. Niet gek dus dat er veel emoties naar boven komen zoals: boosheid, verdriet, wantrouwen, schuldgevoel of schaamte. Zou je je partner eigenlijk wel moeten vergeven? En zo ja… hoe doe je dit dan? In dit blog vertel ik je hoe je je partner kunt vergeven en waar je zeker op moet letten voordat je dit doet.

  lees verder

  0 Reacties

  Verzend een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Tweet
  Share
  Share
  Pin