Wat is seksualiteit? Seksualiteit is een complex van gevoelens, wensen en lichamelijke handelingen. Seks is belangrijk voor de voorplanting, voor het speciale aspect in een liefdesrelatie en het beleven van genot. Dit wordt vaak verwart met intimiteit, maar dit zijn 2 verschillende dingen. Zo kan er wel intimiteit zijn zonder seksualiteit in een relatie, maar is er vaak geen seksualiteit zonder intimiteit.

Seksualiteit in een relatie

Zowel intimiteit als seksualiteit zijn belangrijke onderdelen van een liefdesrelatie. Soms ontstaan er problemen in de relatie met seksualiteit. Door bijvoorbeeld lichamelijke problemen waardoor seks niet meer vanzelfsprekend is. Ook kunnen er relatieproblemen ontstaan, zoals communicatieproblemen of intimiteitsproblemen. Hierdoor verdwijnt de seks uit een relatie. Dit zorgt vaak voor gevoelens als afwijzing, onzekerheid en onvrede.

Taboes

Seksuele normen en gewoontes verschillen tussen culturen. Maar deze zijn ook veranderd in de tijd. Niet alle mensen beleven seks op dezelfde manier. Er zijn verschillende seksuele voorkeuren waarvan sommige worden geaccepteerd, sommige een taboe zijn en andere strafbaar. Of een voorkeur geaccepteerd is of niet kan ook erg verschillen tussen culturen.

Sommige mensen voelen zich seksueel aangetrokken tot iemand van hetzelfde geslacht. Dit noemen we homoseksueel. Dit kan zowel voorkomen tussen vrouwen als tussen mannen. Mensen die zich aangetrokken voelen tot iemand van het andere geslacht noemen we heteroseksueel. Sommige mensen hebben helemaal geen gevoelens op het gebied van seksualiteit, deze mensen noemen we aseksueel.

Niet alleen over de manier van seks hebben zijn taboes, maar ook over de aanwezigheid of afwezigheid van seks in een relatie. We vinden het vaak moeilijk om over deze onderwerpen te praten. Er worden wel onderzoeken gedaan naar hoe vaak stellen seks hebben, maar je kunt twijfelen over de betrouwbaarheid van deze resultaten. Toch kunnen deze onderzoeken zorgen voor onzekerheid bij stellen, want wat is nou normaal als het gaat over seksualiteit en wanneer is het een probleem in een relatie. Het kan helpen om hier hulp bij te zoeken, zodat jullie kunnen bepalen wat voor jullie fijn en normaal is in jullie relatie.

Gerelateerde artikelen