Hoe voorkom je een ruzie? Wat mensen doen, denken en voelen heeft veel met elkaar te maken. Alle negatieve gedachten over jezelf, je partner, je relatie, onzekerheden en angsten, hebben direct invloed op de communicatie met je partner. Daarnaast denken mensen vaak fout over relaties. Deze denkfouten kunnen veel schade aanbrengen aan je relatie.

Hieronder vind je verschillende denkfouten, waar veel ruzies in een relatie mee beginnen. Tijdens een gesprek met je partner kun je nagaan of deze gedachten ook bij jullie een rol spelen in de ruzies.

Beruchte denkfouten

  • Als mijn partner van mij houdt, moet hij uit zichzelf aanvoelen wat ik graag wil
  • Als mijn partner kritiek op mij heeft, is dat vreselijk. Het betekent dat hij niet van mij houdt. Want als je van elkaar houdt, moet je elkaar accepteren zoals je bent.
  • Als ik me aanpas aan de wensen van mijn partner, moet hij zijn waardering daarvoor uiten.
  • Mijn partner moet onthouden wat ik hem gevraagd of verteld heb, anders is hij niet meer in mij geïnteresseerd.
  • Mijn partner moet altijd zin hebben om met mij te vrijen, anders is er iets fundamenteel mis in onze relatie.
  • In een goede relatie denk je allebei hetzelfde over belangrijke zaken.
  • Als je echt van elkaar houdt, heb je geen seksuele interesse meer voor andere mensen.
  • Als je van elkaar houdt, gaat alles vanzelf.
  • In een goede relatie vertel je altijd alles aan je partner

Hoe voorkom je een ruzie?

Als je merkt dat deze denkfouten invloed hebben op jouw relatie, onderzoek dan eens of je deze negatieve gedachten ook kunt omzetten naar een positieve. Zo kun je een ruzie voorkomen.

Liefde blijkt dus echt een ‘werkwoord’ te zijn. Liefde is in die zin lastiger dan verliefdheid, omdat partners er meer voor moeten doen. Zij moeten meer moeite doen om de ander echt te leren kennen, om echt te luisteren en om aan te geven wat ze voelen en denken. Ze moeten de moed hebben om dingen te vragen en om niet alles vanzelfsprekend te zien.

Leren omgaan met elkaar

Iedereen heeft een gebruiksaanwijzing in de omgang met anderen. Juist omdat we allemaal anders zijn. Niet beter, maar gewoon anders. Communicatie gaat in wezen om de ander deelgenoot te maken van die gebruiksaanwijzing. Als mensen ervoor kiezen om de gebruiksaanwijzing van hun partner niet te willen horen of niet serieus te willen nemen, blijven voortdurend stoorzenders in de communicatie bestaan.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!