Hoe beheers je een emotie? Soms overvallen de emoties je. Ze zorgen ervoor dat je niet kunt reageren op een manier die jij zou willen. Het geeft je het gevoel dat je ze niet onder controle kunt houden.

Wanneer je een emotie onderdrukt, komen ze weer met meer kracht naar buiten. Meestal op een manier die jij niet prettig vind. Je gaat deze situaties ontlopen, zodat je dit niet meer meemaakt, maar toch lukt het je niet om controle te krijgen over je emoties.

Het is veel beter de emotie te ervaren en te voelen wanneer ze zich aandienen. Toch kan ik het mij voorstellen dat het niet op elk moment gewenst is. Daarom dit stappenplan om je emoties te reguleren wanneer ze zich opdienen.

Stap 1: Zie je emotie als iets los van jou

Jij ervaart een emotie, jij bent niet de emotie. Mensen hebben de neiging zich helemaal te verliezen in een emotie. Maar hoe jij reageert op een emotie bepaal je natuurlijk zelf. Koppel de emotie los van jezelf en reageert zoals jij dat wenselijk vind.

Stap 2: Breng je emotie terug naar de basis emoties

Er zijn veel positieve en negatieve emoties. Om het overzichtelijker te maken en beter te weten hoe je met de emotie om moet gaan, kun je ze het beste terug brengen naar de 4 basis emoties.

Stap 3: Luister naar je emotie

Door naar je emotie te luisteren heb je het meteen erkent. Je weet nu welke basis emotie je voelt. Hieronder kun je zien welke behoefte hoort bij welke emotie.

  • boos: bewaken van grenzen
  • bedroefd: Verwerken van verlies en het zoeken naar steun
  • bang: De behoefte aan veiligheid
  • blij: De behoefte aan levenslust, energie en gezondheid

Stap 4: Neem actie

Wat kun je in de eerste plaats zelf doen om aan je behoefte te voldoen? En in de tweede plaats hoe kan iemand jou steunen in je behoefte, wat heb je daarvoor nodig? Vervul de behoefte, waardoor de emotie ook niet meer nodig is.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!