Emoties reguleren, hoe doe je dat dan? Emoties kunnen je overvallen, overspoelen en zelfs bang maken. Emoties komen zomaar ineens op en het voelt alsof er een tsunami op je afkomt. Het liefst ren je zo snel mogelijk naar de dichtbij zijnde schuilkelder. Of het voelt alsof je er wel op moet reageren, je wordt boos of begint te schreeuwen. Het geeft je het gevoel jezelf niet onder controle te hebben en echt trots op de manier hoe je nu reageert doe je ook niet. Er ontstaan al snel communicatieproblemen met je partner.

Een emotie is een opgeblazen ballon

Wat veel mensen gaan doen is situaties die emoties oproepen te gaan vermijden, dan hoef je immers de emotie ook niet te voelen, maar dat maakt de communicatie met je partner niet leuker. Je gaat gesprekken met je partner vermijden, gaat niet meer in op een ruzie. Maar dat lost het probleem niet op. Sterker nog ik denk dat het de situatie alleen maar erger maakt, omdat het onderliggende probleem niet wordt opgelost. Anderen proberen de emoties te onderdrukken. Maar vaak komt de emoties alleen maar heftiger naar boven en reageer jij op een manier die niet fijn is. Op deze manier ben je meer de emotie aan het uitstellen dan de emotie te reguleren

Je kunt een emoties goed vergelijken met een opgeblazen ballon en het onderdrukken van de emotie met de ballon onder water proberen te houden. Hoe harder je op de ballon gaat drukken, hoe krachtiger de ballon naar boven wil schieten. Maar hoe ga je er dan wel mee om?

Stappenplan: Emoties reguleren

Emoties komen en gaan. En dat gaat helemaal vanzelf. Als je bewust een emotie door gaat maken zul je zien dat de emotie opkomt en steeds heftiger wordt, maar dat deze ook vanzelf weer verdwijnt. Als het je lukt om de emotie te zien als een golf water die komt en gaat wordt het al makkelijker. Je zult vanzelf ervaren dat die golf maar een golf is en niet een tsunami is. Met andere woorden ervaar en voel je emotie op het moment dat het zich aandient. Dit stappenplan kan je helpen om emoties te reguleren.

Emoties reguleren stap 1: Laat de emotie toe

Jij ervaart een emotie, maar jij bent echt niet de enige. Je hebt de neiging om jezelf helemaal te verliezen in een emoties. Maar je kunt het ook zien als iets wat los is van jou. Die golf waar ik het eerder over had, je kunt jezelf daardoor laten wegspoelen, maar je kunt ook de golf over je heen laten gaan. De golf houd vanzelf weer op.

Emoties reguleren stap 2: Wat voel je nou eigenlijk?

Terwijl je de golf over je heen laat spoelen, kun je dan de emoties herkennen? Voel je je bang, blij, verdrietig of boos?

Emoties reguleren stap 3: Welke behoefte heb je?

Door naar je emotie te luisteren heb je het meteen erkent. Je weet nu welke basis emotie je voelt. Hieronder kun je zien welke behoefte hoort bij welke emotie.

  • boos: bewaken van grenzen
  • bedroefd: Verwerken van verlies en het zoeken naar steun
  • bang: De behoefte aan veiligheid
  • blij: De behoefte aan levenslust, energie en gezondheid

Emoties reguleren stap 4: Hoe nu verder

Nu je weet welke emotie je voelt en welke behoefte je hebt is het tijd om actie te ondernemen. Bedenk je eens hoe je zelf aan deze behoefte kunt voldoen. Kun je beter nee zeggen de volgende keer? Wat heb je nodig om verlies te verwerken? Op welke manier voelde je je onveilig en hoe kun je dat voorkomen de volgende keer? Hoe kunt je het leven, energie en je gezondheid vergroten? 

Maar dat wil niet zeggen dat je het allemaal alleen hoeft te doen. Misschien wil je partner je hierbij wel helpen als je het vraagt?

Emoties reguleren en vreemdgaan

Vreemdgaan brengt veel emoties met zich mee. Het ontdekken van vreemdgaan kan zelfs traumatisch zijn. In sommige gevallen kan het trauma zo sterk zijn dat de symptomen vergelijkbaar zijn met PTSS. Niet zo gek dat het nu niet lukt om je emoties te reguleren. Misschien had je voor het vreemdgaan hier helemaal geen problemen mee. Het kan dan veel lastiger zijn om goed te begrijpen wat je allemaal voelt en zeker om dit aan je partner duidelijk te maken, zodat je je ook begrepen voelt. Speciaal daarvoor heb ik een werkboek gemaakt “Rust in de chaos na vreemdgaan”.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!