Emoties herkennen, hoe doe je dat? En welke emoties zijn er allemaal. Emoties en gevoelens kunnen je uit balans halen, je in de war maken of je overspoelen. Wanneer je emoties reguleren lastig vind of ze niet goed kan voelen en benoemen heb je weinig controle over hoe je zelf reageert. Je ervaart al snel communicatieproblemen met je partner.
Tijdens een gesprek met je partner voel je de boosheid al opkomen. Je schiet uit je slof en nu hebben jullie weer ruzie. Maar waarom werd je nu eigenlijk zo boos? Kun je de emoties herkennen? Wat was het dat je partner in jou raakte, waardoor deze emotie opkwam. En voelde je eigenlijk wel boosheid. Of was boosheid meer een reactie op verdriet of angst?
Emoties herkennen kan soms lastig zijn. Vaak reageren we op een emotie door boos te worden. Op dat moment wordt het je even te veel. Als je de boosheid voelt opkomen neem dan eens pauze van het gesprek. Vraag jezelf eens af waarom je nou zo boos werd, wat voelde je precies? Welke emotie maakt je op dit moment zo boos? Bekijk eerst een de 4 primaire emoties: boosheid, verdriet, angst of blijdschap. Dan ga je nog iets dieper, waarom voel je je zo?
Probeer het eens uit de volgende keer wanneer je dit woede of boosheid op voelt komen. Het maakt de communicatie met je partner veel makkelijker. Het is een goede manier om een heftige ruzie voortijdig te stoppen en te praten over waar het nu echt om gaat. Het kan lastig zijn om woorden te geven aan een gevoel of emotie. Om je op weg te helpen hieronder een lijst met de basis emoties, positieve emoties en negatieve emoties.
Emoties herkennen, wat voel ik nou eigenlijk?
De primaire emoties
- Bang
- Blij
- Bedroefd
- Boos
De positieve emoties herkennen
- Blij
- Rustig
- Veilig
- Vertrouwd
- Geaccepteerd
- Geliefd
- Ontspannen
- Vredig
- Energiek
- Vrolijk
- Enthousiast
- Tevreden
- Sterk
- Zelfverzekerd
- Onbezorgd
- Verbonden
- Comfortabel
- Competent
- Behaaglijk
- Dankbaar
- Trots
- Waardevol
- Plezierig
- Hoopvol
De negatieve emoties herkennen
- Boos
- Verlegen
- Gespannen
- Verdrietig
- Zwak
- Bedreigd
- Bang
- Jaloers
- Paniekerig
- Gejaagd
- Ontevreden
- Onzeker
- Schaamtevol
- Gekwetst
- Gebruikt
- Verraden
- Afgewezen
- Benauwd
- Woedend
- Gefrustreerd
- Vernederd
- Vijandig
- Afhankelijk
- Verloren
- Ongeduldig
- Verveeld
- Nutteloos
Waarom zou je een naam willen geven aan emoties?
Emoties en gevoelens zijn eigenlijk een signaal van een behoefte of verlangen. Als jij weet dat jij zo boos wordt op je partner als hij/zij een afspraak afzegt omdat je je vernederd voelt, kun je daarna een heel ander gesprek voeren met je partner. Je hoeft dan niet je partner de schuld te geven, maar uitleggen wat afzeggen met jou doet. Daarbij hangt daar ook een wens of behoefte aan. Hoe kun je ervoor zorgen dat je je niet meer vernederd hoeft te voelen? Daarom is het goed om emoties te herkennen.
Emoties herkennen na vreemdgaan
Zeker na vreemdgaan gaan alle emoties alle kanten op. Het kan lastig zijn om de emoties goed te herkennen en deze uit te leggen aan je partner. Speciaal voor deze stellen heb ik een werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” gemaakt. In dit werkboek maak je voor jezelf duidelijk wat je nu precies voelt en denkt. Zo krijg je rust in je hoofd en in jullie leven. Download het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis. Je ontvangt het in je mailbox.