Home » Blog » vreemdgaan » Gedrag na vreemdgaan | Gaat mijn partner vreemd?
gedrag na vreemdgaan

Gedrag na vreemdgaan | Gaat mijn partner vreemd?

door | 9 mrt, 2023 | vreemdgaan

“Het gedrag na vreemdgaan van mijn partner? Terugkijkend wist ik het eigenlijk wel, maar heb er weinig mee gedaan. Wel gevraagd natuurlijk, maar toen was het antwoord nee.” Het is ook nogal wat om je partner te confronteren met vreemdgaan. Het is een hele grote beschuldiging. Zou je partner het echt kunnen doen? En zou je partner ook het eerlijke antwoord hebben gegeven? In dit blog vertel ik je welk gedrag na vreemdgaan je vaak ziet en hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

Welk gedrag na vreemdgaan zie je vaak?

Vaak heb je wel een onderbuik gevoel. Je partner gedraagt zich anders. Of er is iets veranderd in jullie relatie.

  • Je partner is ineens veel vaker weg ’s avonds of in het weekend
  • Hij/zij neemt de telefoon overal mee naartoe
  • Als je vraagt of je even je partners telefoon mag gebruiken, dan mag dat niet
  • Als je de kamer binnenkomt, wordt de telefoon snel weggelegd
  • Hij/zij besteed veel meer tijd aan uiterlijk of wil graag gaan afvallen of sporten
  • Er is minder intimiteit tussen jullie
  • Je partner is mopperiger tegen jou of gedraagt zich humeurig

De grootste misvatting over vreemdgaan is dat het alleen voorkomt in een slechte relatie. Vreemdgaan kan voorkomen in alle relaties. Slechte of goede relaties. Bij gelovige stellen of in open relaties.

Als je een of meerdere signalen van gedrag na vreemdgaan die ik hierboven heb genoemt herkent, kun je daar erg van in de war raken. Misschien heeft iemand in je omgeving ook wel eens gezegd “Gaat je partner niet gewoon vreemd”. Je eerste reactie zal zijn “nee, joh”. Maar toch laat het gevoel dat er meer speelt je niet los.

gedrag na vreemdgaan twijfelen

Wil je eigenlijk wel weten of je partner vreemdgaat?

Wil je eigenlijk het antwoord wel weten? Op het moment dat je achter het vreemdgaan komt staat jullie leven helemaal op zijn kop. Dat is nogal wat. Is het misschien beter om er maar niet naar te vragen? Maar het gedrag na vreemdgaan van je partner maakt je wel ongerust, het blijft toch aan je knagen.

Wat als het vanzelf overgaat?

Wat als je partner nou gewoon vanzelf stopt? Dan hoef je er ook geen verdriet van te hebben. Dan is het gewoon je partners probleem. Je hebt niks te vergeven en jullie kunnen dan door met de relatie zoals het was.

Laatst had ik een stel in mijn kamer. Haar oplossing was om haar partner niet te confronteren met het gedrag na vreemdgaan, maar in relatietherapie te gaan. Naast mijn eigen praktijk wordt ik ook wel eens gevraagd voor andere bedrijven. Ze had een vermoeden dat haar partner vreemdging. Ze dacht als we gaan werken aan onze relatie en die beter maken dan stopt hij er vanzelf wel mee. Dan hoef ik het niet te weten en kunnen we samen verder.

Na een paar sessies ging het met hun relatie inderdaad beter, ze zagen het weer positief in en maakte plannen voor de toekomst. Tot ze er achter kwam dat hij inderdaad vreemdging en ook helemaal niet was gestopt. Hierna vielen ze in een nog dieper dal, dan ze al zaten. Zonde eigenlijk van alle tijd en moeite die ze in hun relatie hadden gestoken.

Een ander stel kwam bij mij omdat haar man een affaire heeft gehad van een aantal jaar. Ook zij had het liever niet geweten en had het gedrag na vreemdgaan niet zoveel aandacht gegeven. “Had het lekker voor je gehouden, en was er dan mee gestopt. Dan had ik deze pijn niet hoeven voelen”. Waarop hij zei “Had mij eerder geconfronteerd, dan was ik er veel eerder mee gestopt”.

Waarom doet vreemdgaan zoveel pijn?

Het ontdekken van vreemdgaan doet ontzettend veel pijn en voelt hetzelfde als een trauma. Alle aannames en overtuigingen die je had over jezelf, over je partner en over je relatie storten in. Dit roept hele heftige emoties op.

Het kan mij voorstellen dat je er niet op zit te wachten om deze emoties te gaan voelen. Ik snap heel goed dat je het liever uit de weg gaat. Maar of dat nou zo goed is voor jullie relatie? En of je er onder aan de streep echt gelukkiger uitkomt?

Wat voor jou het beste is om te doen, dat weet ik natuurlijk niet. Het hangt af van jou als persoon en van jullie relatie. Ik denk dat die botsing soms ook wel goed is. Je ziet ook ineens wat je allemaal gaat verliezen en bij veel stellen haalt dat toch een enorme vechtlust naar boven. Of je krijgt de kans om deze relatie af te sluiten en te kiezen voor een toekomst die je wel wilt.

gedrag na vreemdgaan confrontatie

Hoe kan ik mijn partner goed confronteren als ik gedrag na vreemdgaan herken?

Als je toch je partner wilt confronteren bij gedrag na vreemdgaan hoe doe je dat dan? Krijg je wel een eerlijk antwoord als je het aan je partner gaat vragen? Het is ook nogal een vraag om te stellen.

De kans is groot dat de eerste reactie van je partner is om het vreemdgaan te ontkennen. Je partner weet waarschijnlijk ook heel goed wat dit met jou en met jullie relatie gaat doen. Ontkennen of uitstellen van de confrontatie voelt veel veiliger dan toegeven.

 

Hieronder heb ik een aantal tips voor je om dit moeilijke gesprek over gedrag na vreemdgaan te kunnen voeren met je partner

  1. Kies een goed moment uit voor het gesprek
  2. Blijf bij je eigen gevoel, spreek niet in absolute waarheid. Geef aan hoe je je voelt en wat dit met jou doet
  3. Beschrijf waarom dit voor jou belangrijk is. Geef aan dat de confrontatie uitstellen, die situatie alleen maar erger zal maken. Breng dit niet als een dreigement, maar om je partner uit te nodigen eerlijk te zijn.
  4. Laat je partner reageren. Val niet in de rede en luister naar wat je partner je wilt vertellen.
  5. Heeft het antwoord van je partner je gerust gesteld? Fijn! Zo niet vertel dan aan je partner waar je je zorgen over maakt en hoe je partner je wel gerust kan stellen.

Wat kan ik verwachten van zo’n gesprek?

Blijven aanmodderen brengt je helemaal nergens. Blijven twijfelen zal het gat tussen jullie alleen maar groter maken. Door de confrontatie naar het gedrag na vreemdgaan aan te gaan met je partner weet je waar je aan toe bent.

Er zijn 3 mogelijke uitkomsten van zo’n gesprek:

  1. Het gesprek voeren lukt niet goed. Jullie krijgen ruzie of komen er niet uit. Misschien hebben jullie hulp nodig om deze gesprekken te voeren met iemand erbij.
  2. Je had gelijk, je partner gaat inderdaad vreemd. Dan wordt de komende tijd een heftige periode. Toch is het fijner als je partner eerlijk heeft opgebiecht dan dat je met bewijzen moet komen. Bedenk dan samen hoe jullie hier op een goede manier mee om kunnen gaan en of hulp hierbij nodig is.
  3. Je hebt je onterecht zorgen gemaakt. Je partner heeft je goed kunnen geruststellen en dat vervelende onderbuik gevoel is verdwenen. Fijn!

Succes!

 

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

  1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
  2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
  3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
  4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek

    Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

    vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan. De pijn en verdriet verwerken, begrijpen waarom het is gebeurd en een relatie opbouwen met eerlijkheid en vertrouwen

    Gerelateerde artikelen

    Vertrouwen na vreemdgaan, zo krijg je het terug en weet je zeker dat dit nooit meer gaat gebeuren

    Vertrouwen na vreemdgaan, zo krijg je het terug en weet je zeker dat dit nooit meer gaat gebeuren

    Hoe krijg je het vertrouwen na vreemdgaan terug? Onmogelijk lijkt het wel om ooit je partner weer volledig te vertrouwen. Bij het idee dat je partner nu naar een feest zou gaan, wordt je al zenuwachtig. Begrijp ik wel, want het vreemdgaan heeft veel impact op jou gehad. In dit blog vertel ik je hoe je het vertrouwen weer terug kunt krijgen in je partner, zodat je samen weer een gelukkige relatie kunt opbouwen. En ik heb ook een mooie opdracht voor jou…

    Lees meer
    5 tips om vreemdgaan te voorkomen

    5 tips om vreemdgaan te voorkomen

    Vreemdgaan is een van de meest traumatische gebeurtenissen die een relatie kan overkomen. Wanneer dit in je relatie is gebeurd is het belangrijk om goed te verwerken. Vaak is vreemdgaan een teken dat het niet goed gaat met de partner of de relatie. Goed onderzoeken wat de aanleiding is geweest is daarom een belangrijke eerste stap naar herstel. Het ligt dus voor de hand dat je vreemdgaan wilt voorkomen. Maar kan dit ook? Jullie kunnen ervoor kiezen en afspreken om trouw te zijn. Maar niets is natuurlijk zeker. Je kunt je partner geen trouw afdwingen en je kunt hem/haar niet vastbinden. Je moet elkaar vertrouwen dat ze het beste met jou en de relatie voor hebben. Toch zijn er een aantal dingen die jullie kunnen doen om de kans op vreemdgaan wel te verkleinen.

    Lees meer
    Vreemdgaan vergeven – zo doe je dat met liefde en vertrouwen

    Vreemdgaan vergeven – zo doe je dat met liefde en vertrouwen

    Weet jij niet hoe je vreemdgaan kunt vergeven? Of misschien zou je willen dat je partner jou zou vergeven, maar is dit lastig voor je partner om te doen? Vreemdgaan is een van de pijnlijkste dingen die je in je relatie kunt tegenkomen. Niet gek dus dat er veel emoties naar boven komen zoals: boosheid, verdriet, wantrouwen, schuldgevoel of schaamte. Zou je je partner eigenlijk wel moeten vergeven? En zo ja… hoe doe je dit dan? In dit blog vertel ik je hoe je je partner kunt vergeven en waar je zeker op moet letten voordat je dit doet.

    Lees meer

    0 reacties

    Een reactie versturen

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Tweet
    Share
    Share
    Pin