Verliefd op iemand anders? Dat kan je wereld behoorlijk op zijn kop zetten. Wat zegt dat over jou? Wat zegt het over jullie relatie? En wat moet je nu doen? Het kan zijn dat jullie relatie al niet meer zo goed was, waardoor er ruimte is ontstaan om verliefd te worden. Maar het kan ook helemaal niets met jullie relatie te maken hebben. In deze blog leg ik stap voor stap uit hoe je tot helderheid kunt komen.
Wat kun je in dit blog lezen
Verliefd op iemand anders, en nu?
Daar zit je dan, je gedachten vol verwarring. Verliefd op iemand anders, terwijl je een vaste relatie hebt. Hoe meer je probeert die verliefdheid te negeren, hoe sterker het lijkt te worden. Thuis dwaal je steeds vaker af, gevuld met schuldgevoelens. De band met je partner verzwakt, je voelt de afstand groeien.
Misschien merkt je partner het ook, wat voor spanningen en ongemakkelijke stiltes zorgt. Je wilt een beslissing nemen, maar die helderheid blijft uit. Intussen verlies je jezelf steeds meer in deze situatie, zonder grip op je gevoelens, je daden of wat de toekomst zal brengen.
Je wilt hier wel uit, een keuze maken. Dat zal voor helderheid zorgen. Maar dat lukt je niet op dit moment. Geen enkele keuze lijkt een goede keuze.
Het ‘Verliefd op iemand anders’ stappenplan
Om weer grip te krijgen op je situatie is het belangrijk om eerlijk te kijken naar jezelf, jullie relatie en de omstandigheden waarin je je bevindt.
Stap 1: Wat is verliefdheid nou eigenlijk?
In onze maatschappij hechten we veel waarde aan verliefdheid. Er is zelfs een speciale dag in het jaar, Valentijnsdag, die in het teken staat van (geheime) verliefdheid. Zelf kijk ik daar heel anders naar. Verliefdheid is een proces van hormonen in je lichaam dat plotseling kan opkomen, maar gemiddeld na 6-8 maanden weer verdwijnt.
Ik ben het eens met iedereen die zegt dat het een heerlijk gevoel is. Het geeft energie en een goed gevoel. Maar of dat korte moment van euforie het waard is om je relatie of gezin op het spel te zetten…
Vrijgave van chemische stoffen in de hersenen:
Dopamine: Dit is een neurotransmitter die zorgt voor gevoelens van geluk en beloning. Het is dezelfde stof die vrijkomt wanneer je iets plezierigs ervaart, zoals eten of het bereiken van een doel. Dopamine zorgt ervoor dat je je energiek, euforisch en gemotiveerd voelt om tijd door te brengen met de persoon op wie je verliefd bent.
Oxytocine: Ook wel het “knuffelhormoon” genoemd, speelt een rol bij het versterken van de band tussen jou en de persoon op wie je verliefd bent. Het komt vrij bij fysieke aanraking, zoals knuffelen of kussen, en bevordert gevoelens van verbondenheid en vertrouwen.
Serotonine: In de vroege fase van verliefdheid kunnen de serotonineniveaus dalen, wat kan leiden tot obsessieve gedachten over de persoon op wie je verliefd bent. Dit kan verklaren waarom je continu aan die persoon denkt.
Adrenaline en noradrenaline: Deze stresshormonen worden vrijgegeven, wat zorgt voor lichamelijke reacties zoals zweten, een verhoogde hartslag en nervositeit in de buurt van je geliefde.
Fysieke veranderingen:
Hartslag: Je hart kan sneller gaan kloppen wanneer je in de buurt bent van degene op wie je verliefd bent. Dit is een reactie op de adrenaline die door je lichaam stroomt.
Vlinders in de buik: Het gevoel van “vlinders in je buik” komt door de toename van adrenaline, wat je zenuwstelsel in een staat van verhoogde paraatheid brengt.
Pupilverwijding: Als je iemand ziet waar je verliefd op bent, kunnen je pupillen wijder worden door de opwinding en interesse.
Cognitieve en emotionele effecten:
Verlies van eetlust en slaap: Je kunt merken dat je minder eet of slaapt omdat je hersenen volledig gefocust zijn op de persoon waar je verliefd op bent. Dit komt door verhoogde dopamine en adrenaline.
Verhoogde energie en focus: Verliefdheid kan je een gevoel van intense focus en energie geven, waardoor je je gemotiveerd voelt om tijd door te brengen met de persoon die je aantrekkelijk vindt.
Stap 2: Kun je begrijpen waarom je verliefd wordt op iemand anders?
Kun je begrijpen waarom je verliefd bent geworden? Wees open en eerlijk tegenover jezelf.
Mis je iets in jullie relatie? Het kan helpen om inzicht te krijgen in welke behoeften je hebt binnen een relatie en of je (onbewust) een deel van jezelf wegcijfert.
Plaats je jezelf in situaties waarin het gemakkelijk is om verliefd te worden? Het bespreken van persoonlijke onderwerpen met iemand anders kan bijvoorbeeld zorgen voor een gevoel van verbondenheid, vooral als het moeilijk is om deze onderwerpen met je partner te bespreken. Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je eindelijk gehoord wordt.
Of merk je dat je vaker verliefd wordt, maar dat je er tot nu toe niets mee hebt gedaan? Misschien ben je in het verleden zelfs vreemdgegaan. In dat geval kan het probleem meer bij jezelf liggen en geeft de verliefdheid je iets wat je mist in je leven.
Stap 3: Open het gesprek met je partner
Veel mensen vinden deze stap moeilijk. Wat betekent het om dit te bespreken? Wordt je partner boos en verlaat diegene je? Wat als je partner erg verdrietig wordt?
Ja, dat kan allemaal gebeuren. Maar stel jezelf ook deze vraag: wat als je partner er morgen zelf achter komt dat je verliefd bent geworden? De impact is dan veel groter. Uit mijn ervaring met stellen blijkt dat de meeste partners uiteindelijk zelf ontdekken dat er iets aan de hand is. Dit maakt het proces veel ingewikkelder en de emoties veel intenser.
Als je partner je dierbaar is en je relatie waardevol, dan is mijn advies om eerlijk te zijn. Vertel je partner hoe je je voelt: dat je verliefd bent geworden, dat je in de war bent, en dat je onzekerheid ervaart over de toekomst.
Stap 4: Neem afstand van de ander
Regelmatig krijg ik telefoontjes van mensen die worstelen met hun verliefdheid. Ze stellen bijna allemaal dezelfde vraag: “Moet ik kiezen voor mijn partner of de gok wagen en voor de ander kiezen?”
Mijn antwoord is altijd: Nu is niet het juiste moment om te kiezen. Zoals je hierboven hebt gelezen, gebeurt er veel in je lichaam als je verliefd bent. De kans dat je op dit moment een realistische en goed overwogen keuze maakt, is klein. Natuurlijk voelt het niet goed om afstand te nemen van de ander, want die persoon geeft je een fijn gevoel. Maar dat betekent niet automatisch dat dit ware liefde is.
Over een verliefdheid heen komen, betekent dat je liefdesverdriet kunt voelen en dat je moet “afkicken” van de verliefdheid. In het begin zal dit niet prettig voelen en misschien heb je het idee dat je de verkeerde keuze maakt. Maar dit gevoel gaat echt weg. Als je echt rigoureus afstand neemt, zal dit veel sneller gebeuren dan je verwacht.
Nu kun je denken: “Wat als dit toch mijn ware liefde is?” Dat zou kunnen. Maar zou die relatie niet veel sterker beginnen als je op een bewuste manier voor die persoon kiest? Wanneer je je huidige relatie op een goede manier hebt afgesloten?
Stap 5: Werk samen met je partner aan een oplossing
Als je niet 100% zeker weet dat je huidige relatie geen toekomst meer heeft, is er altijd een kans dat jullie samen verder kunnen, hoe chaotisch de situatie nu ook lijkt. Bespreek samen wat er in jullie relatie kan verbeteren om een toekomst samen op te bouwen. Vaak helpt het om te werken aan communicatie, verbinding, en het terugvinden van plezier en geluk in jullie relatie.
Neem ook de tijd en ruimte voor jezelf en je partner om gevoelens te verwerken. Deze ervaring heeft waarschijnlijk veel impact gehad, en dat moet een plek krijgen.
Het is belangrijk dat jullie open en eerlijk naar elkaar kunnen zijn. Geef elkaar de ruimte om gevoelens te uiten en luister naar de emoties van je partner. Het negeren of onderdrukken van gevoelens zorgt er vaak voor dat problemen alleen maar erger worden.
Stap 6: Overweeg hulp
Wat deze situatie lastig maakt, is dat er veel verschillende factoren meespelen: je verliefdheid, een relatie die verbeterd moet worden, eerlijk naar jezelf kijken en je eigen aandeel erkennen, gevoelens uiten, en je partner ondersteunen in zijn of haar emoties. Het is begrijpelijk dat je je overweldigd voelt door dit hele proces en onzeker bent of jullie de juiste stappen zetten of dat de relatie nog te redden is.
Als je merkt dat jullie vastlopen of er samen niet uitkomen, betekent dit absoluut niets over de waarde van jullie relatie, maar meer over de omvang van het proces waar jullie doorheen gaan. Twijfel dan niet en overweeg om mij jullie te laten begeleiden. Dit is tenslotte iets waar ik ervaring mee heb 🙂
Op die manier weet je, welke richting jullie toekomst ook opgaat, dat je een weloverwogen beslissing maakt, met respect voor alle betrokkenen.
Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut
Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”
Ik help je graag nog een stap verder
Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.
- Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
- Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
- Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
- Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek
0 Reacties