Home » Blog » vreemdgaan » Na affaire contact houden | Kan dat eigenlijk wel?
na affaire contact houden

Na affaire contact houden | Kan dat eigenlijk wel?

door | 20 mrt, 2023 | vreemdgaan

Na een affaire nog contact houden met de derde partij? Kan dat eigenlijk wel. Meestal wil de bedrogen partner het liefste dat er helemaal geen contact meer is en deze persoon helemaal uit jullie leven verdwijnt. Maar niet in alle gevallen is dat mogelijk. In dit blog vertel ik je hoe je hier samen uit kunt komen.

Moet je na een affaire het contact altijd verbreken?

Door de affaire heeft het vertrouwen van je partner een enorme deuk opgelopen. Natuurlijk zou het, het beste zijn als je na een affaire helemaal geen contact zou houden met de derde partij. Dat geeft de meeste rust op dit moment. Vrienden blijven met de persoon waarmee je bent vreemdgegaan werkt meestal niet.

De kans is in ieder geval groot dan een van jullie drieën of jullie alle drie in de chaos blijven hangen. Maar wat als je bent vreemdgegaan met iemand uit jullie vrienden groep, iemand uit jullie straat of een collega op het werk. Dan is het niet zo makkelijk om deze persoon helemaal uit jullie leven te houden.

Het is moeilijk om het gesprek met je partner hierover aan te gaan. Wat is wijsheid op dit moment? En hoe kunnen jullie hier samen goed over praten?

Hoe kun je samen in gesprek komen over contact na een affaire?

Een gesprek over na affaire contact houden is misschien wel een van de belangrijkste gesprekken die jullie kunnen hebben op dit moment. Maar het kunnen ook een van de moeilijkste eerste gesprekken zijn. Wat de gesprekken vooral moeilijk maakt is dat het pijnlijk kan zijn voor de partner die is bedrogen om ook maar te overwegen dat er contact zou kunnen blijven. Het voelt onveilig als je niet goed weet waar je aan toe bent.

De partner die is vreemdgegaan loopt vaak met veel schaamte en schuldgevoel, zonder dat dat gevoel echt geuit of gehoord kan worden. Het is moeilijk om empathie te uiten naar de partner die is vreemdgegaan. Het kan daardoor erg eenzaam zijn.

Maar deze gesprekken zijn zo belangrijk omdat het een hele belangrijke eerste stap is om het vertrouwen terug te krijgen in jullie relatie.

na affaire contact houden mogelijk

Waarom zou je contact willen houden en waarom niet

Waar stellen in dit soort situaties vaak in vast lopen is, dat het gesprek maar 2 oplossingen kent. Of na affaire contact houden of niet. Hierdoor komen partners lijnrecht tegenover elkaar te staan. Gelukkig is dit helemaal niet nodig. Een belangrijke vraag hierbij is “Waarom is het zo belangrijk voor jou om het contact te verbreken of om het contact te behouden?”. Door open te staan voor deze vraag kun je tot veel meer verschillende oplossingen komen.

 • Je partner heeft hard gewerkt voor die promotie en een andere baan zoeken, zou betekenen dat hij/zij weer helemaal opnieuw moet beginnen. Naast contact verbreken wat zou nog meer rust geven?
 • Breken met die vriendengroep zou voor veel vragen en nieuwsgierigheid kunnen zorgen? Is dat waar jullie nu mee bezig willen zijn?
 • Je wilt zekerheid dat de affaire niet weer oprakelt en je opnieuw bedrogen wordt. Hoe kunnen jullie ervoor zorgen dat dat niet gebeurt?

Ontdek samen wat werkt voor jullie. Waar kunnen jullie rust en vrede in vinden? Vind je dit soort gesprekken juist lastig met je partner, overweeg dan om je hierin te laten begeleiden.

Hoe kun je het vertrouwen weer terugkrijgen

Maak goede en duidelijke afspraken over na affaire contact houden, zodat er geen misverstanden kunnen zijn. Hoe duidelijker en concreter hoe beter het is voor je relatie. Dat je nu ‘doet wat je zegt’, en ‘zegt en wat doet’ is heel belangrijk. Halve waarheden en misverstanden maken de situatie alleen maar erger en kunnen zelfs nog harder aankomen dan de affaire zelf.

Als het niet mogelijk is om na affaire het contact helemaal te verbreken, wat voor contact is wel mogelijk. Bijvoorbeeld wel bellen, maar geen gesprekken 1-op-1 gesprekken. Mag je met die collega wel email contact hebben? Kunnen jullie contact houden met de vriendengroep of naar dezelfde sportclub gaan? Wat voor contact zou dan acceptabel zijn?

Naast goede afspraken is het ook belangrijk om duidelijke grenzen aan te geven. Waar mag een email over gaan. Bijvoorbeeld geen persoonlijke onderwerpen bespreken, maar alleen zakelijke. Wat zijn persoonlijke onderwerpen voor jou precies? Kun je vertellen hoe het met je gaat? Of is het alleen hallo als je elkaar toevallig tegen komt? Wat als de derde persoon wel contact opneemt met jou of met je partner, wil je dat dan weten of juist niet, en wat zeg je dan?

3 tips om goede afspraken te maken over contact na een affaire

 1. Hoe duidelijker de afspraken hoe beter het is voor je relatie
 2. Maak geen afspraken waar je niet achter staat of waar je een afkeer van hebt
 3. Deze gesprekken zijn nu in het begin van jullie verwerkingsproces. Dit proces heeft tijd nodig en afspraken kun je altijd tijdelijk maken en later opnieuw ter sprake brengen.
na affaire contact houden afspraken

Zijn dit soort afspraken niet heel erg strikt?

Soms denken stellen dat gesprekken over na affaire contact houden en afspraken niet nodig zijn. Als de affaire eenmaal voorbij is, is het toch voorbij? Toch merk ik dat stellen hierin in de communicatie nogal eens misverstanden hebben, dat is zonde omdat dat het verwerkingsproces negatief beïnvloed. Ook kan het zijn dat de bedrogen partner toch met twijfels blijft zitten, juist omdat hier niet over gesproken is. Ook zit zorgt ervoor dat het vertrouwen nooit helemaal terugkomt.

Het verwerkingsproces is bedoelt om te kijken of jullie samen op een gezonde manier verder kunnen en jullie relatie kunnen versterken. Juist door deze problemen samen aan te gaan, wordt jullie relatie sterker. Het geeft veel duidelijkheid en veiligheid terug aan de relatie, ook al voelt het nu heel naar en ongemakkelijk om hierover te praten.

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

 1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
 2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
 3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
 4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek

  Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

  vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan. De pijn en verdriet verwerken, begrijpen waarom het is gebeurd en een relatie opbouwen met eerlijkheid en vertrouwen

  Gerelateerde artikelen

  Hoe groot is de kans van slagen van je relatie na vreemdgaan?

  Hoe groot is de kans van slagen van je relatie na vreemdgaan?

  Hoe groot is de kans van slagen van je relatie na vreemdgaan? Vreemdgaan heeft impact op hoe je over jezelf, je partner of je relatie denkt. Van het ene of het andere moment is alles anders. Het vertrouwen is weg, er is veel boosheid en verdriet en er is vooral onzekerheid over de toekomst. In dit blog vertel ik je hoe groot de kans van slagen is voor je relatie na vreemdgaan, 4 manieren hoe je verder kunt gaan en de grootste valkuil in het herstel na vreemdgaan.

  lees verder
  5 tips om vreemdgaan te voorkomen

  5 tips om vreemdgaan te voorkomen

  Vreemdgaan is een van de meest traumatische gebeurtenissen die een relatie kan overkomen. Wanneer dit in je relatie is gebeurd is het belangrijk om goed te verwerken. Vaak is vreemdgaan een teken dat het niet goed gaat met de partner of de relatie. Goed onderzoeken wat de aanleiding is geweest is daarom een belangrijke eerste stap naar herstel. Het ligt dus voor de hand dat je vreemdgaan wilt voorkomen. Maar kan dit ook? Jullie kunnen ervoor kiezen en afspreken om trouw te zijn. Maar niets is natuurlijk zeker. Je kunt je partner geen trouw afdwingen en je kunt hem/haar niet vastbinden. Je moet elkaar vertrouwen dat ze het beste met jou en de relatie voor hebben. Toch zijn er een aantal dingen die jullie kunnen doen om de kans op vreemdgaan wel te verkleinen.

  lees verder

  0 Reacties

  Verzend een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

  Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

  Je hebt je met succes ingeschreven!

  Tweet
  Share
  Share
  Pin