Home » Blog » vreemdgaan » Mijn partner is vreemdgegaan. Wat nu?
partner vreemdgaan

Mijn partner is vreemdgegaan. Wat nu?

door | 26 mrt, 2020 | vreemdgaan

Je hebt ontdekt dat je partner is vreemdgegaan. Dit kan een heel traumatische ervaring voor je zijn en veel verdriet en onzekerheid bij jou veroorzaken. Je voelt je misschien dom, verraden, boos en verdrietig.

Iemand die zo dichtbij staat en waar je lief en leed mee deelt, die je vervolgens op deze manier verraad, kan erg veel pijn doen. Het is een rouw proces voor de relatie die jij dacht te hebben en de partner die je dacht door en door te kennen.

Maar hoe ga je hier op een goede manier mee om? Kun je nog met je partner verder na een affaire? Ik vertel het in deze blog.

Verwerken van het vreemdgaan

Laat je emoties toe. Stop de emoties niet weg maar voel ze goed. Een emotie gaat pas weg als het gehoord en gevoelt is. Dit is een eerste stap in het verwerken van de ontrouw. Zoek steun bij iemand die goed kan luisteren en die niet veroordeeld.

Vertel het niet meteen aan iedereen, dit kan in een later stadium het herstel van de relatie tegen staan.

Doe geen dingen die je later misschien niet meer terug kan nemen. Neem geen wraak, en doe de ander niet opzettelijk pijn. Weet dat ontrouw meestal niet vanzelf komt. Dit kan op dit moment wel zo voor jou voelen, omdat je het misschien niet had verwacht of zien aankomen, maar meestal ontstaat ontrouw niet vanuit een gezond, rustig en evenwichtig zelfbeeld of een gezonde stabiele relatie.

Vaak wordt gedacht dat vreemdgaan alleen voorkomt in een slechte relatie. Maar dit hoeft zeker niet zo te zijn. Vreemdgaan komt ook voor in een goede relatie, het heeft dan vaker te maken met de eigen ontwikkeling van de partner.

Verder gaan na vreemdgaan

Ga na wat er precies is gebeurd en waarom dit nu gebeurd? Kijk daarbij ook naar jezelf, wat is jullie aandeel in het verlies van verbondenheid in jullie relatie. Is er minder contact door te veel drukte, nadruk op het huishouden regelen, verzorgen van kinderen en afspraken maken met familie en vrienden.

Heb je moeite met alle gedachten en emoties en blijven deze in cirkeltjes gaan? Schrijf dan alles eens op wat je dwarszit en pijn doet. Dit helpt overzicht te maken in je eigen hoofd. Je kunt dit ook gebruiken om een rustiger gesprek met je partner te hebben.

Maak de beslissing of de relatie het waard is om voor te vechten. Is je partner het waard om voor te vechten? Hoe gaat het tussen jullie in goede tijden? Willen jullie een gezonde stabiele relatie bouwen, waar het vertrouwen weer in terug kan komen en misschien wel sterker kan worden en kan groeien.

Vertrouwen weer opbouwen

Om de relatie te kunnen redden is het belangrijk dat het vertrouwen weer terug kan komen. Wat heb je nodig van je partner om dat weer terug te krijgen en is je partner bereid dat te doen.

Wat heeft je partner nodig om weer gelukkig te zijn in de relatie. Kun je met z’n tweeën de schouders eronder zetten en samen de problemen in de relatie oplossen, vertrouwen weer opbouwen en zelfs de relatie laten groeien.

Verwoord dit bij elkaar in wensen. In een relatie waar veel verwijten over en weer gaan is geen ruimte voor liefde en vertrouwen.

Neem je eigen verantwoordelijkheid en relativeer de situatie en probeer je partner te vergeven of te berusten. Dit zal niet zo makkelijk zijn en veel tijd en energie kosten. Het is belangrijk vooral goed in gesprek te blijven met de partner.

Het onderwerp zou bespreekbaar moeten blijven zolang een van beide partner het nog niet heeft verwerkt. Dit geeft vaak veel druk op de partner die is vreemdgegaan. Je zult nog een hele tijd het boetekleed moeten aantrekken. Toon dat je spijt hebt je partner pijn te hebben gedaan.

partner vreemdgaan oplossen

Een aantal misvattingen over ontrouw

 

Bij ontrouw is er sprake van een dader en een slachtoffer, een schuldige en een onschuldige partner

Ontrouw is vaak een signaal dat er iets mis is. Dat iemand zich niet goed voelt over zichzelf of zich onmachtig voelt in de relatie. Er is op zich geen sprake van schuld of onschuld, maar van oorzaken en gevolgen.

Elkaar veroordelen en zwartmaken heeft dan ook geen zin. Dat draagt in elk geval niet bij tot de oplossing van de bestaande problemen.

 

Ontrouw betekent altijd het einde van de relatie

Relaties hoeven niet stuk te lopen op ontrouw, ook al is het een van de meest ontwrichtende gebeurtenissen in een relatie. De relatie kan zelfs sterker worden en groeien.

 

Ontrouw is funest voor de seksuele relatie

Samen ontrouw overleven zegt vooral iets over de veer- en groeikracht van de relatie. De intimiteit en de onderliggende band kunnen zich herstellen als jullie beide daartoe bereid zijn.

In de herbouwde relatie en hernieuwde, kan ook de seksualiteit weer tot volle bloei komen. Het heeft ook iets moois om door je partner opnieuw gekozen te worden. Zeker als diegene een andere keuze had kunnen maken.

 

Ontrouw betekent het einde van de liefde voor elkaar

Ontrouw heeft meestal niet veel met liefde te maken. Het betekent voor iedereen iets anders. Als jullie de ontrouw als een waarschuwingssignaal voor jullie relatie kunnen zien, kunnen jullie ook besluiten meer in jezelf en elkaar te investeren. Als dat geen liefde is!

Is jullie leven verandert in chaos na vreemdgaan?

Merk je dat je gek wordt van je eigen gedachten en emoties? Heb je gesprekken met je partner die nergens naartoe gaan? Of weet je niet hoe jullie verder kunnen?

Er is nu vooral ruzie, twijfel, onzekerheid en chaos. Je probeert van alles om de situatie beter te maken, maar eerlijk gezegd wordt alles alleen maar erger.

In mijn gratis werkboek “Rust in de chaos bij vreemdgaan” help ik je gedachten en emoties te begrijpen. Hierdoor kun je stoppen met twijfelen en kun je gesprekken voeren met je partner die wel ergens naartoe gaan. 

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan.

Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

 1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
 2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
 3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
 4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek

  Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

  vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan. De pijn en verdriet verwerken, begrijpen waarom het is gebeurd en een relatie opbouwen met eerlijkheid en vertrouwen

  Gerelateerde artikelen

  5 tips om vreemdgaan te voorkomen

  5 tips om vreemdgaan te voorkomen

  Vreemdgaan is een van de meest traumatische gebeurtenissen die een relatie kan overkomen. Wanneer dit in je relatie is gebeurd is het belangrijk om goed te verwerken. Vaak is vreemdgaan een teken dat het niet goed gaat met de partner of de relatie. Goed onderzoeken wat de aanleiding is geweest is daarom een belangrijke eerste stap naar herstel. Het ligt dus voor de hand dat je vreemdgaan wilt voorkomen. Maar kan dit ook? Jullie kunnen ervoor kiezen en afspreken om trouw te zijn. Maar niets is natuurlijk zeker. Je kunt je partner geen trouw afdwingen en je kunt hem/haar niet vastbinden. Je moet elkaar vertrouwen dat ze het beste met jou en de relatie voor hebben. Toch zijn er een aantal dingen die jullie kunnen doen om de kans op vreemdgaan wel te verkleinen.

  lees verder
  Hoe kun je verder na vreemdgaan | Waren jullie een goed koppel?

  Hoe kun je verder na vreemdgaan | Waren jullie een goed koppel?

  Kun je verder na vreemdgaan? Deze vraag krijg ik heel vaak. Stellen zitten na vreemdgaan in een emotionele chaos. Aan de ene kant heb je de commitment naar je partner (en evt. gezin) en aan de andere kant de verliefdheid op de ander. Allebei die relaties trekken aan je en een voors-en-tegens lijstje helpt je niet om een keuze te maken. In dit blog vertel ik je welke overtuiging ik denk dat jou nu tegen werkt en 4 vragen die je helpen bij het maken van deze keuze.

  lees verder
  Hoe lang duurt herstel na vreemdgaan

  Hoe lang duurt herstel na vreemdgaan

  Hoe lang duurt herstel na vreemdgaan? Boosheid, verdriet, schaamte, schuldgevoel, wantrouwen en angst zijn allemaal emoties die je kunt voelen als jij of je partner is vreemdgegaan. Op het moment dat de affaire is uitgekomen staat jullie leven op zijn kop. Er is veel chaos thuis door heftige gesprekken en je hoofd maakt overuren. Wanneer wordt het dan beter? In dit blog vertel ik je hoe lang herstel na vreemdgaan duurt, wat je kunt doen om dit makkelijker te laten verlopen en wat je vooral niet moet doen. Aan het einde heb ik nog een vraag aan jou.

  lees verder

  0 Reacties

  Verzend een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

  Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

  Je hebt je met succes ingeschreven!

  Tweet
  Share
  Share
  Pin