Emotioneel vreemdgaan is vreemdgaan zonder seks. Bij emotioneel vreemdgaan deel je meer van jezelf met een vriend of vriendin dan met je partner. Je deelt je onvrede en er is sprake van aantrekkingskracht.

Zo herken je een emotioneel vreemdgaan

  • Je raakt een vriend of vriendin wel eens aan op een niet seksuele manier, bijvoorbeeld door een pluisje van hij jas te plukken of een wimpertje weg te halen op zijn wang.
  • Je vertelt meer details tegen deze persoon over wat er gebeurt is op een dag dan aan je partner
  • Je bespreek de positieve en negatieve dingen uit je relatie veel uitgebreider met deze persoon dan met je partner
  • Je partner heeft geen idee hoeveel tijd en aandacht je aan deze persoon besteed
  • Je besteed extra veel aandacht aan je uiterlijk voordat je deze persoon ziet. Een van jullie heeft uitgesproken dat er gevoelens zijn, maar dat je er niks mee doet omdat je nu gebonden bent.
  • Je zou je heel ongemakkelijk voelen als er video beelden zouden zijn als je samen met deze persoon bent.

Kun je echt vreemdgaan zonder seks?

Ja dat kan zeker. Een diepe vriendschap kan een bedreigen zijn voor de relatie. Het wordt een gevaar en dus emotioneel vreemdgaan wanneer je deze vriendschap niet kunt delen met je partner of wanneer je het geheimhoud wat je precies bespreekt of hoe vaak je die vriend of vriendin ziet. Er wordt dan teveel energie gebruikt voor de vriendschap die eigenlijk bedoelt is voor de relatie. Hierdoor wordt je partner en de relatie verwaarloost.

Bijvoorbeeld:

Je hebt een drukke baan en maakt lange dagen, meestal met dezelfde collega. Doordat je elkaar steeds beter leert kennen vertel je steeds meer persoonlijke dingen. Laatst had je ruzie met je partner en dit heb je vertelt aan je collega. Je hebt verteld over de frustraties en irritaties in je relatie en vertelt dat je eigenlijk heel ongelukkig bent in de relatie. Het is makkelijk en fijn om met je collega te praten, zeker als deze collega ook negatief over jullie relatie gaat praten. Nu sturen jullie elkaar dagelijks WhatsApp om elkaar te steunen als het lastig is. Het is prettiger om deze lastige dingen te delen met je collega dan met je partner.

Wanneer gaat een vriendschap over in emotioneel vreemdgaan?

  • Wanneer je meer persoonlijke informatie deelt in je vriendschap dan in je relatie. Zoals in het voorbeeld hierboven, je vind het makkelijker en prettiger om te praten met je collega, waardoor je niet meer praat met je partner.
  • Wanneer je telefoontjes, sms, WhatsApp of mail verbergt voor je partner. Omdat je vaak negatief praat over je relatie en partner wil je niet dat je partner dit leest. Je kunt de vriendschap niet (meer) delen met je partner en maakt er een geheim van hoe vaak je elkaar spreekt of ziet.
  •  Wanneer je aantrekkingskracht of chemie voelt. Dat kan zijn door het delen van seksuele fantasieën of dat je vertelt dat je verliefd bent geworden of je collega, maar er niks mee doet omdat je in een relatie zit. Of het kunnen berichten op opmerkingen zijn met een seksuele ondertoon.

Om emotioneel vreemdgaan te voorkomen is het aan te raden om een gesprek te hebben over waar de grenzen liggen. Wat vertel je wel en wat vertel je niet aan de buitenwereld. Welke informatie moet in de relatie blijven en welke informatie kun je delen. Merkt je dat er veel energie gestoken wordt in een vriendschap door je partner? Vertel je partner hoe je je hierbij voelt. Het kan zijn dat je partner dat onzin vind en dat je je niet zo moet aanstellen. Maar laat je daardoor niet afleiden en kom voor jezelf op.

Verder gaan na emotioneel vreemdgaan

Na emotioneel vreemdgaan is het de grootste uitdaging om het vertrouwen weer op te bouwen. Veel stellen lukt het om de relatie te versterken en verdiepen na een emotionele affaire. Het helpt om te praten over waarom dit gebeurd is, wanneer de vriendschap precies overging in een affaire en wat de grenzen zijn in een relatie. Neem vandaag de eerste stap hierin met mijn gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan”. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!