Wat is Zelfliefde? Zelfliefde is houden van jezelf en jezelf accepteren zoals je bent. Dat betekent dat je niet bezig bent met perfect zijn, zodat andere mensen je accepteren. Maar imperfecties mogen er zijn. Het betekent dat je niet kritisch en streng voor jezelf bent maar uitgaat van je eigen krachten en kwaliteiten die je niet met andere mensen vergelijkt. Als je voldoende zelfliefde hebt zorg je goed voor jezelf door goede voeding, genoeg beweging, mentale uitdaging, het bewaken van je eigen grenzen en dat je respect hebt voor jezelf.

Jezelf veranderen of accepteren?

Van jongs af aan leren we dat goed gedrag wordt beloont en slecht gedrag wordt bestraft. Een moeder die steeds boos wordt omdat haar dochter haar kamer niet opruimt, zal opgroeien met het idee dat rommelig zijn slecht is en netjes zijn goed is. Een jongetje dat gevallen is met de step en begint te huilen, krijgt van zijn vader te horen dat hij niet zo moet huilen, dat is voor kleine kinderen. Het jongetje groeit op met de overtuiging dat huilen kinderachtig is en zwak en niet huilen sterk is.

Om deze reden zijn we steeds opzoek naar goedkeuring van anderen voor ons eigen gedrag, en kunnen we moeite hebben met zelfliefde. Maar waar we vroeger alleen van onze ouders te horen kregen was goed of slecht is, heb je nu te maken met veel meer mensen. Collega’s die wat vinden van je gedrag, andere ouders op school, vrienden of je partner. Iedereen heeft zijn eigen normen en waarden en ideeën over wat goed en slecht gedrag is.

Met andere woorden het is nooit mogelijk om het voor iedereen goed te doen. Dus kun je het maar beter voor jezelf goed doen. Volgens je eigen normen en waarden die gebaseerd zijn op jouw eigen krachten en kwaliteiten. Wat dat precies is, is voor iedereen anders. Maar het kan fijn zijn eens te kijken wat jouw kracht is en dat aan de wereld, je kinderen en je partner te geven. Ben jij bijvoorbeeld erg zorgzaam, goed in leidinggeven, goed georganiseerd? Bekijk de uitdagingen in jou leven eens vanuit je kracht.

Zelfliefde gaat over toestemming krijgen

Zelfliefde gaat over jezelf toestemming geven dat je zelf kunt bepalen welk gedrag goed of slecht is. Dat je durft te staan voor je tekortkomingen en je kwaliteiten en jezelf durft te zijn. Wanneer je zelf vind dat bepaalt gedrag slecht is en je dit zou willen veranderen kun je dit doen. Bijvoorbeeld omdat je het tijd vind om te stoppen met roken of positiever door het leven wilt gaan. Maar als jij het prima vind om te leven in een rommelig huis en het niet lukt om dit spik en span in orde te maken, maakt je dat dus geen slecht mens, maar gewoon jezelf. Maar zelfliefde gaat ook over liefde kunnen geven en ontvangen, over intimiteit en seksualiteit. Veel intimiteitsproblemen komen van een gebrek aan zelfliefde.

Zelfliefde na vreemdgaan

Zelfliefde na vreemdgaan kan een uitdaging zijn. Het kan zijn dat je nu enorm gaat twijfelen aan jezelf. Ben ik geen goede partner? Ben ik wel aantrekkelijk genoeg? Vreemdgaan doet wel wat met je zelfvertrouwen. Maar dit hoeft zeker niet zo te blijven. Weet jij eigenlijk wat nou zo veel pijn deed na het ontdekken van vreemdgaan? Speciaal voor deze stellen heb ik een werkboek gemaakt. In dit werkboek ontdek je welke impact het vreemdgaan nou echt op jou heeft gehad. Het geeft je woorden aan je gevoel en rust in je hoofd. Op deze manier kun je het ook veel makkelijker uitleggen aan je partner. Download het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis. Je ontvangt het meteen in je mailbox.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!