Praten over gevoelens en de moeilijke gespekken voeren met je partner. Als je ergens mee zit in je relatie, vind je het dan moeilijk om er met je partner over te praten? Misschien voel je je nu niet gelukkig in je relatie en zou je hier graag wat aan willen doen. Of je vindt dat er teveel geld uitgegeven wordt. Of je vindt dat je partner anders met de kinderen om mag gaan. Praten over gevoelens is ook niet makkelijk.
Waarschijnlijk zijn de vorige pogingen om een goed gesprek hierover aan te gaan niet gelukt. Jouw mening werd aan de kant geschoven of jullie belanden in een ruzie. Maar een oplossing voor het probleem waar je het over wilde hebben is er niet gekomen. Je voelt je nu zelfs slechter, omdat je nu en met het probleem zit en met het gevoel niet serieus of gesteund te worden. In dit blog vertel ik je waarom deze moeilijke gesprekken met je partner gedoemd zijn te mislukken al bij de eerste zin en hoe je wel zorgt voor verbinding met je partner.
Stel dat je het wilt hebben over je relatie. Je bent nu niet gelukkig en je zou hier graag wat mee gaan doen samen. Je hebt er al over nagedacht om alleen hulp te zoeken, maar zou dit graag samen doen om meer effect te krijgen in je relatie.
Je zit eerlijk gezegd best op tegen dit gesprek. Het gesprek is heel beladen, want jij vindt het heel belangrijk dat deze relatie lukt. Jullie hebben niet voor niks samen gekozen om een gezin te worden.
Je wacht op een goed moment. De kinderen liggen op bed en er is rust. En dan zeg je het:
“Hoe vind jij eigenlijk hoe onze relatie gaat?”
Je probeert het nonchalant en luchtig te beginnen dit gesprek. Niet meteen te diep erop in. Maar je ziet al meteen de reactie van je partner. Die is helemaal niet nonchalant of luchtig.
Voordat je het weet ben je niet aan het praten over gevoelens maar zit je in een ruzie waar je partner:
En wat je wilt: je gewaardeerd voelen, veilig zijn, gehoord worden, gezien worden, serieus genomen, enz. Dat gebeurd niet, je krijgt alleen maar wat je niet wilde. In plaats van praten over samen vechten voor de relatie is er nu ruzie en nog meer afstand. Je voelt je nu nog slechter dan voor het gesprek.
Raar is dat hè? Als het aankomt op communicatie met je partner wil het maar niet lukken. Waar ligt dat dan aan? Als je met een vriend of vriendin praat eindigt dat helemaal niet in een ruzie en gedoe. Daar kun je heel goed mee praten.
Juist met de persoon die het allerbelangrijkst voor ons is praten we vaak over tegenovergestelde dingen als dat nodig is. Wat als we zouden leren wat er nodig is om te zeggen tegen je partner en hoe we dat zeggen? En als we alle energie die we nu steken in ruzie, misverstanden en gedoe zouden inzetten in het sterker maken van onze relatie?
Ik hoor vaak:
Maar ik weet zeker dat alle energie die je steekt in alle negativiteit in je relatie, veel meer en zwaarder is dan energie steken in het positief maken van je relatie. Negatieve energie zuigt je helemaal leeg. Het is een bodemloze put waar je maar energie in blijft gooien en er geen tijd is om even op te laden.
Positieve energie werkt heel anders. Wat je besteed aan energie krijg je ook weer terug. Je ziet je relatie en je partner groeien en sterker worden. Als je er steeds beter in wordt, vloeit het als vanzelf.
Wanneer we praten over gevoelens met onze partner en het gaat niet de kant op die je had gewild, komt dat omdat je niet echt je gevoelens uit. In plaats daarvan heb je je partner aangesproken op zijn gedrag. Hoe vind JIJ dat het gaat? Het komt over als kritiek en als een aanval. Dat zorgt er niet voor dat je partner dichterbij wilt komen.
Als je kritiek krijgt van een ander is het moeilijk om liefdevol te reageren. Denk maar eens aan de laatste keer dat jij kritiek kreeg. Je eerste reactie is om jezelf te gaan verdedigen. Te gaan bewijzen dat het niet jouw schuld is bijvoorbeeld. Of je vind dat het helemaal niet zo slecht gaat.
Dit soort discussies, ruzies of meningsverschillen zorgen voor negatieve energie in je relatie die je helemaal leegzuigt. En hoe meer negatieve energie hoe hopelozer de relatie zal voelen.
Hoe voer je dan een moeilijk gesprek zoals dit, zonder dat je partner zich gaat verdedigen en zonder dat het schade brengt aan de relatie?
Je geeft een argument waar geen discussie over mogelijk is ZONDER kritiek.
Het enige argument waar je geen discussie over kunt voeren is een gevoel in zijn puurste vorm. Jouw gevoelens zijn jouw gevoelens, dat kan niet ter discussie staan. Je onderzoekt bij jezelf wat je nou zo veel zorgen brengt en je maakt het gesprek over jou. Niet het gedrag van je partner.
In het voorbeeld dat ik net gebruikte, waarin je aan je partner wilt vragen om samen aan de relatie te gaan werken, denk je aan wat het met jou doet nu de relatie niet goed gaat. De kans is groot dat je angst voelt. Je bent bang dat de relatie mislukt en dat je alleen achter blijft.
Wat er dan nodig is om te zeggen: “Ik merk dat onze relatie niet meer zo goed gaat als vroeger. Ik ben bang dat onze relatie mislukt en dat ik alleen achterblijf.”
Dit is zeker niet makkelijk om te doen. Je moet het durven om op deze manier te praten over gevoelens en om je zo kwetsbaar op te stellen. Maar het is de enige manier om de moeilijke gesprekken bespreekbaar te maken en om te krijgen wat je wilt, namelijk meer verbondenheid.
De kans is groot dat je partner zich ook wel eens angstig heeft gevoelt, waardoor hij/zij met je mee kunt leven. En omdat jij je zo kwetsbaar opstelt is er voor je partner geen reden om zich te moeten verdedigen. Je maakt het gesprek over jezelf en niet over het gedrag van je partner.
Wanneer je je echte gevoelens kunt uiten, zul je je meteen opgelucht voelen. Nog meer als je de reactie van je partner ziet die meer bereid is te luisteren en je te begrijpen. Dit is belangrijk als je een langdurige liefdevolle relatie wilt hebben.
Je kwetsbaar kunnen opstellen en praten over gevoelens met je partner heeft oefening en geduld nodig. Maar het betaald altijd uit. Je terugkerende ruzies zullen wegvallen en je voelt je veilig in je relatie.
Niemand wordt geboren met de perfectie relatie kennis en vaardigheden. Ook is het niet realistisch dat stellen door de ups en downs van hun relatie gaan en dat alles vanzelf weer goed komt. Ook als het nu wel oké voelt, zal er een tijd aanbreken dat het weer niet goed gaat. En het hoeft niet aan jouw of je partner te liggen dat de relatie niet goed gaat. Ook factoren van buitenaf kunnen voor problemen in je relatie zorgen, waardoor jullie terugvallen in ruzies en argumenten die nergens heen gaan.
De meeste mensen hebben niet een goed voorbeeld van een gezonde relatie gehad in hun opvoeding. Ook op school leer je niet hoe je een langdurige relatie opbouwt. Het is al heel wat dat mijn kinderen op school een traject doen hoe je omgaat met ruzie op het schoolplein. Maar dat lijkt in de verste verte nog niet op de vaardigheden die we nodig hebben in een liefdesrelatie. We doen vaak maar wat we hebben geleerd van onze ouders of de adviezen die we krijgen van anderen. We leren niet echt hoe het moet, waardoor negatieve patronen maar blijven terugkomen.
Pas toen mijn man en ik kinderen kregen merkten we dat onze patronen niet meer werkten. Zonder de kinderen was er nog niet veel aan de hand. We maakten wel ruzie en soms ook heftig ruzie, maar we kwamen er wel uit. Na de kinderen was het drukker, waren we vermoeider en waren deze patronen niet meer te doen. Er was simpel gezegd niet meer genoeg energie om deze patronen vol te houden.
Toen we ontdekten hoe de communicatie beter kon, merken we dat we helemaal niet zoveel energie nodig hadden voor onze relatie. Nu we steeds beter worden in onze kennis en vaardigheden, en beter zijn in het uiten van onze gevoelens ontwikkeld en groeit onze relatie.
We leerden communiceren met elkaar zonder kritiek en schuld. Of het nou gaat over de opvoeding, geld of over intimiteit. We leerden omgaan met verschillen en irritaties, uiten van gevoelens naar elkaar, elkaar respecteren en accepteren, we zijn intiemer en hebben een gezamenlijk toekomstbeeld waar we samen naar toe willen.
Het kan zijn dat jullie verstikt zijn geraakt in negatieve patronen en het moeilijk vinden om nog in contact te komen met elkaar. Jullie gesprekken gaan daardoor vooral over de kinderen, het huishouden of de to-do-lijst. Eigenlijk alle praktische zaken, maar over gevoelens of toekomstdromen hebben jullie het niet.
Merk je dat gesprekken met je partner zorgen voor heftige emoties? Hierdoor kunnen gesprekken snel escaleren, overgaan in een ruzie of in cirkels blijven lopen. Soms met eindeloze gesprekken tot gevolg, maar zonder oplossingen of vooruitgang. Erg frustrerend!
Ik ben een relatietherapeut, gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Zeker bij stellen waar sprake in van vreemdgaan, lopen gesprekken niet goed. Maar juist dan is het belangrijk om goed met je partner te kunnen praten.
In mijn gratis werkboek “Rust in de chaos bij vreemdgaan” help ik je gedachten en emoties te begrijpen, hierdoor wordt praten met je partner al een stuk makkelijker.
Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan.
Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”
Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.
Na een affaire nog contact houden met de derde partij? Kan dat eigenlijk wel. Meestal…
“Het gedrag na vreemdgaan van mijn partner? Terugkijkend wist ik het eigenlijk wel, maar heb…
Hoe groot is de kans van slagen van je relatie na vreemdgaan? Vreemdgaan heeft impact…
Vreemdgangers blijven vreemdgaan. Is dit waar of niet waar? Deze vraag krijg ik heel vaak.…
Heb ik een trauma na vreemdgaan van mijn partner? Vreemdgaan werkt traumatisch. Als je echt…