Relatie en gezin

Kiezen voor jezelf of voor je gezin?

Kiezen voor jezelf of je gezin? Het voelt als een onmogelijke keuze om te maken. Kiezen voor je relatie voelt als zelfopoffering, maar kiezen voor jezelf voelt zó egoïstisch. Zeker omdat je niet alleen je partner maar ook je kinderen hierdoor pijn zal doen. Maar er is nog een derde mogelijkheid. Ik leg het je uit in dit blog.

Zo ging het vroeger

Een huwelijk had vroeger een heel ander doel dan tegenwoordig. Als vrouw trouwde je om kinderen te krijgen, als aanzien en voor de financiën. Als man trouwde je voor status en om iemand in huis te hebben die voor het huis en de kinderen zorgt.

De levens van deze stellen stonden in het teken van werken en kinderen. En daarna was de tijd op. Alles wat deze stellen deden stonden in het teken van plichten en doen wat nodig was. Praten over gevoelens, je verdriet en je blijdschap delen, deed je meestal niet met je partner maar met een hele gemeenschap.

Tegenwoordig is het niet meer nodig om te trouwen voor de financiën. Tegenwoordig trouwen we uit liefde, maar vooral zodat ons leven meer betekenis heeft en een huwelijk ons gelukkig maakt.

Er is naast het huwelijk, werk en gezin ook ruimte voor zelfontwikkeling, hobby’s en vrijetijdsbesteding. De behoefte is er om dit ook allemaal te doen. Zodat je het meeste uit je leven haalt. We zijn ons meer dan ooit bewust van onze eigen behoeftes.

Waarom trouwen we nu?

Een huwelijk of relatie is niet meer iets wat nodig is, maar iets wat je leven zou moeten verrijken. We willen allemaal dat sprookjes huwelijk en beginnen te smelten als 2 oude mensen hand in hand door de straat lopen.

We willen graag dat gelukkige huwelijk waarin je elkaar aanvult en op elkaar kunt rekenen. We willen alles met deze persoon delen, onze moeilijke momenten, onze ontwikkeling en onze blijdschap.

Waar er vroeger een hele gemeenschap wat voor al deze dingen, is het nu de bedoeling dat je partner deze rollen op zich neemt.

Wat als je huwelijk je niet gelukkig maakt?

Het huwelijk valt tegen als dit niet lijkt te lukken. Dat er behoeftes zijn in de relatie waar niet aan wordt voldaan. Dit zorgt voor ruzies, frustraties en irritaties in een relatie. Zeker als er geen oplossing gevonden kan worden voor deze problemen. Dan verdwijnt de liefde en verbondenheid uit de relatie.

We gaan ervan uit dat onze partners zich gedragen naar onze gedeelde overtuigingen, zoals wij ons eigen gedrag daarop aanpassen. We vinden dat er problemen zijn in de relatie als het gedrag van je partner niet (meer) past in de gezamenlijke afspraken. Maar de meeste stellen besteden niet veel tijd aan het maken van deze gezamenlijke afspraken en gaan ervan uit dat het gaat om algemeen beschaaft gedrag. “Zo hoort het nou eenmaal”

Kiezen voor jezelf of voor je gezin? Er is ook een 3de optie!

Vaak denken we te moeten kiezen tussen deze 2 dingen. Het is natuurlijk ook maar net wat je eronder verstaat. Maar een nieuwe manier om trouw te zijn aan de relatie is om trouw te zijn aan jezelf. Wanneer dit bij beide partners in harmonie gebeurt, ontstaan hierin helemaal geen problemen.

Wanneer trouw zijn aan jezelf wel voor problemen zorgt is het belangrijk om anders te durven denken over een huwelijk. Door oude denkbeelden, verwachtingen en overtuigingen van wat een goed en gezond huwelijk is los te durven laten. Zo hoef je helemaal niet te kiezen tussen jezelf en je gezin.

 

Voorbeelden van overtuigingen en oude denkbeelden

  • Moet je in een gezond huwelijk alles samen doen? Of kun je bepaalde behoeften ook buiten de relatie vervullen?
  • Moet je in een gezond huwelijk altijd je financiën delen? Of kan ieder ook een eigen rekening houden?
  • Moet je in een gezond huwelijk altijd samen naar alle familiegelegenheden? Of kun je hier ook een verdeling in maken?
  • Moet je in een gezond huwelijk alle problemen zelf in je persoonlijke sfeer oplossen? Of kun je hier ook hulp bij krijgen van bijvoorbeeld, een vriend(in), familielid of relatiecoach?

Om dit goed te kunnen vormgeven is vertrouwen nodig in de relatie. Verder is het belangrijk dat je op een creatieve manier kunt denken in oplossingen en hier goede afspraken over maakt.

“We zijn te veel bezig met het zoeken naar de perfecte liefde, in plaats van deze te creëren”

Hier kan ik jullie bij helpen!

Soms is het zo moeilijk om een oplossing te vinden voor de problemen in jullie relatie. Je zit er zo diep in dat je het overzicht kwijtraakt en denkt dat er niks meer aan te doen is.

Toch is dat vaak niet het geval. Tijdens de sessies met stellen zie ik vaak creatieve oplossingen waar partners zelf niet aan gedacht hadden. Het is zo leuk om te zien hoe stellen hierdoor geïnspireerd raken en samen tot veel meer creatieve oplossingen kunnen komen. Zodat ze weer kunnen genieten van hun relatie en gezin en trouw kunnen blijven aan zichzelf.

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

  1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
  2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
  3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
  4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek
    Delen
    Gepubliceerd door:
    Susanne Umans

    Recente artikelen

    Na affaire contact houden | Kan dat eigenlijk wel?

    Na een affaire nog contact houden met de derde partij? Kan dat eigenlijk wel. Meestal…

    2 jaar geleden

    Gedrag na vreemdgaan | Gaat mijn partner vreemd?

    “Het gedrag na vreemdgaan van mijn partner? Terugkijkend wist ik het eigenlijk wel, maar heb…

    2 jaar geleden

    Hoe groot is de kans van slagen van je relatie na vreemdgaan?

    Hoe groot is de kans van slagen van je relatie na vreemdgaan? Vreemdgaan heeft impact…

    2 jaar geleden

    Vreemdgangers blijven vreemdgaan | Waar of niet waar?

    Vreemdgangers blijven vreemdgaan. Is dit waar of niet waar? Deze vraag krijg ik heel vaak.…

    2 jaar geleden

    Trauma na vreemdgaan partner

    Heb ik een trauma na vreemdgaan van mijn partner? Vreemdgaan werkt traumatisch. Als je echt…

    2 jaar geleden