Als we denken aan relatieproblemen denken we snel aan ontrouw en heftige ruzies waarbij het servies door de kamer vliegt.
Je denkt dan niet snel aan die kleine irritaties. Die horen er toch gewoon bij. Toch beginnen de relatieproblemen met deze tandpastadop irritaties.
Die natte handdoek die niet netjes wordt opgehangen, die sokken die nu weer op de grond liggen, schoenen die niet op het rek worden gezet, vaat die niet in de vaatwasser wordt gezet. In deze blog leg ik uit hoe je hiermee omgaat.
Irritaties werken net zo als een allergie. De eerste keer dat je ermee in aanraking komt is het vervelend, maar hoe vaker je het ziet hoe heftiger de reactie wordt.
Vaak zijn het de eigenschappen waar we in eerste instantie voor vielen, de dingen waar je je het meest aan gaat irriteren. Waarin humor in de eerste fase zo belangrijk was, is het nu irritant dat hij niet serieus kan zijn. Vond je het in het begin zo fijn dat je partner overal bij was en zo betrokken was, is het nu irritant en opdringerig.
Die ontspannen houding die je zo aantrekkelijk vond is nu irritant omdat hij nooit op tijd komt of zich niet aan de afspraken houd.
Deze irritaties noem je “Fatal attractions”. We worden aangetrokken tot de eigenschappen die we later verafschuwen. Dit komt ongeveer terug in 1 op de 3 relaties. Dit is ook vaak de reden waarom een volgende relatie niet gelukkiger is, als je niet beseft dat je in dezelfde valkuil loopt.
Hoe vaker je tegen een irritatie aanloopt hoe heftiger de reactie wordt. Irritaties worden schadelijk voor de relatie, wanneer deze gezien worden als iets groters. Als er op basis van de irritatie conclusies worden getrokken.
“Ik heb al zo vaak gezegd dat het vervelend is als de wc-bril omhoog staat en hij doet het nog steeds niet naar beneden. Hij is gewoon egoïstisch”
Op deze manier wordt een irritatie van jou een eigenschap van je partner. We denken dat je irritante eigenschappen te veranderen zijn. De teleurstelling komt wanneer de partner het gedrag niet aanpast. “Hij/zij zal het wel niet de moeite waard vinden om het te proberen.”
Of als je de irritaties koppelt aan de waarde van de relatie. Er wordt dus geen rekening met mij gehouden, hij houd niet meer van mij, de relatie is niet goed meer of ik ben het niet waard om voor te veranderen.
Hou dus een beetje rekening met elkaar en ruim die sok gewoon op. En als jij degene bent die zich ergert, besef dan dat het gedrag niet persé negatief is tegenover jou.
Waarin we meestal al snel mensen kunnen aanwijzen die ons irriteren. Denken we vaak dat we zelf helemaal niet irritant zijn. We hebben meestal geen idee welk gedrag van onszelf irritaties bij een ander oproept.
Om erachter te komen welke irritaties nou de moeite waard zijn om over in gesprek te gaan en welke “gezeur is” en je kunt laten kun je een irritatie-dagboek bijhouden. Gedurende de hele dag schrijf je alle dingen op die je aan je partner irriteren.
Maar je zegt hier verder niks over tegen je partner. Aan het einde van de dag, wanneer de rust weer terug is kijk je in het dagboek en streep je alle irritaties door die nu niet meer relevant zijn. De overige irritaties kun je bespreken met je partner.
Omdat een irritatie steeds erger wordt naarmate je het vaker meemaakt, kun je er maar beter wel over praten. Hoe vervelend soms ook. Onuitgesproken irritaties gaan etteren en zweren. Je loopt het risico dat je het op een dag niet meer trekt en “ontploft”.
Geen goed begin voor een gesprek of om een verandering voor elkaar te krijgen. Weerstand en ruzie liggen dan meer voor de hand.
Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”
Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.
Na een affaire nog contact houden met de derde partij? Kan dat eigenlijk wel. Meestal…
“Het gedrag na vreemdgaan van mijn partner? Terugkijkend wist ik het eigenlijk wel, maar heb…
Hoe groot is de kans van slagen van je relatie na vreemdgaan? Vreemdgaan heeft impact…
Vreemdgangers blijven vreemdgaan. Is dit waar of niet waar? Deze vraag krijg ik heel vaak.…
Heb ik een trauma na vreemdgaan van mijn partner? Vreemdgaan werkt traumatisch. Als je echt…