Als we denken aan relatieproblemen denken we snel aan ontrouw en heftige ruzies waarbij het servies door de kamer vliegt.
Je denkt dan niet snel aan die kleine irritaties. Die horen er toch gewoon bij. Toch beginnen de relatieproblemen met deze tandpastadop irritaties.
Die natte handdoek die niet netjes wordt opgehangen, die sokken die nu weer op de grond liggen, schoenen die niet op het rek worden gezet, vaat die niet in de vaatwasser wordt gezet. In deze blog leg ik uit hoe je hiermee omgaat.
Wat kun je lezen in dit blog?
Verschillende soorten irritaties
Irritaties werken net zo als een allergie. De eerste keer dat je ermee in aanraking komt is het vervelend, maar hoe vaker je het ziet hoe heftiger de reactie wordt.
Er zijn 4 verschillende soorten irritaties:
- Lompe gewoontes: winden laten, neuspeuteren, wc-bril niet naar beneden doen.
- Onachtzaamheid: te laat komen, niet aan afspraken houden, alleen over jezelf praten.
- Opdringerig en bemoeizuchtig gedrag: kritiek geven, jaloezie, de baas spelen, je zin doordrijven.
- Norm-overschrijdend gedrag: Te veel drinken, flirten met anderen.
Gratis relatietips | In 6 stappen naar een liefdevolle relatie én een gelukkig gezin
Wat zijn irritaties?
Vaak zijn het de eigenschappen waar we in eerste instantie voor vielen, de dingen waar je je het meest aan gaat irriteren. Waarin humor in de eerste fase zo belangrijk was, is het nu irritant dat hij niet serieus kan zijn. Vond je het in het begin zo fijn dat je partner overal bij was en zo betrokken was, is het nu irritant en opdringerig.
Die ontspannen houding die je zo aantrekkelijk vond is nu irritant omdat hij nooit op tijd komt of zich niet aan de afspraken houd.
Deze irritaties noem je “Fatal attractions”. We worden aangetrokken tot de eigenschappen die we later verafschuwen. Dit komt ongeveer terug in 1 op de 3 relaties. Dit is ook vaak de reden waarom een volgende relatie niet gelukkiger is, als je niet beseft dat je in dezelfde valkuil loopt.
Waarom groeien deze irritaties op langere termijn uit op relatieproblemen?
Hoe vaker je tegen een irritatie aanloopt hoe heftiger de reactie wordt. Irritaties worden schadelijk voor de relatie, wanneer deze gezien worden als iets groters. Als er op basis van de irritatie conclusies worden getrokken.
“Ik heb al zo vaak gezegd dat het vervelend is als de wc-bril omhoog staat en hij doet het nog steeds niet naar beneden. Hij is gewoon egoïstisch”
Op deze manier wordt een irritatie van jou een eigenschap van je partner. We denken dat je irritante eigenschappen te veranderen zijn. De teleurstelling komt wanneer de partner het gedrag niet aanpast. “Hij/zij zal het wel niet de moeite waard vinden om het te proberen.”
Of als je de irritaties koppelt aan de waarde van de relatie. Er wordt dus geen rekening met mij gehouden, hij houd niet meer van mij, de relatie is niet goed meer of ik ben het niet waard om voor te veranderen.

Pak de irritaties aan
Hou dus een beetje rekening met elkaar en ruim die sok gewoon op. En als jij degene bent die zich ergert, besef dan dat het gedrag niet persé negatief is tegenover jou.
Waarin we meestal al snel mensen kunnen aanwijzen die ons irriteren. Denken we vaak dat we zelf helemaal niet irritant zijn. We hebben meestal geen idee welk gedrag van onszelf irritaties bij een ander oproept.
Een leuke oefening
Om erachter te komen welke irritaties nou de moeite waard zijn om over in gesprek te gaan en welke “gezeur is” en je kunt laten kun je een irritatie-dagboek bijhouden. Gedurende de hele dag schrijf je alle dingen op die je aan je partner irriteren.
Maar je zegt hier verder niks over tegen je partner. Aan het einde van de dag, wanneer de rust weer terug is kijk je in het dagboek en streep je alle irritaties door die nu niet meer relevant zijn. De overige irritaties kun je bespreken met je partner.
Maar kun je irritaties nou beter bespreken of verzwijgen?
Omdat een irritatie steeds erger wordt naarmate je het vaker meemaakt, kun je er maar beter wel over praten. Hoe vervelend soms ook. Onuitgesproken irritaties gaan etteren en zweren. Je loopt het risico dat je het op een dag niet meer trekt en “ontploft”.
Geen goed begin voor een gesprek of om een verandering voor elkaar te krijgen. Weerstand en ruzie liggen dan meer voor de hand.

5 tips om irritaties wel op een goede manier te bespreken
- Praat niet over de irritatie zelf, maar over de achterliggende gedachte. Dat biertje is niet irritant, maar je hebt zorgen over de gezondheid of gedrag van je partner.
- Speel het niet op de man of vrouw. Wanneer je aangeeft dat je het fijn vind dat het huis netjes blijft en graag wilt dat de sokken worden opgeruimd, komt dat heel anders over dan dat je haar een sloddervos noemt. Dit laatste zal alleen voor weerstand zorgen en een defensieve reactie veroorzaken.
- Doe het op een vriendelijke manier. Uit de waarde van de relatie, ondanks de irritatie. En laat die sarcastische en aanvallende toon achterwege.
- Klaag niet over je partner tegen derden. Het toont weinig respect voor je partner en je partner zal zich sneller aangevallen voelen, waardoor het gesprek alleen maar moeilijker wordt.
- Zorg dat je voor elke negatieve uiting ook een positieve uiting doet. Dit houd het gesprek en de relatie in balans.
Wil jij een liefdevolle relatie en gelukkig gezin?
Kunnen jullie wel wat hulp gebruiken bij het oplossen van jullie problemen in de relatie? Vraag een gratis relatie adviesgesprek aan en ontdek hoe jullie de problemen in jullie relatie kunnen oplossen.
Kun je niet meer genieten van je relatie en gezin?
Ontdek hoe je de problemen in je relatie kunt oplossen
0 Reacties