Home » Blog » Relatie en gezin » Irritaties in een relatie | Ik trek het echt niet meer
irritaties in relatie

Irritaties in een relatie | Ik trek het echt niet meer

door | 28 okt, 2020 | Relatie en gezin

Als we denken aan relatieproblemen denken we snel aan ontrouw en heftige ruzies waarbij het servies door de kamer vliegt.

Je denkt dan niet snel aan die kleine irritaties. Die horen er toch gewoon bij. Toch beginnen de relatieproblemen met deze tandpastadop irritaties.

Die natte handdoek die niet netjes wordt opgehangen, die sokken die nu weer op de grond liggen, schoenen die niet op het rek worden gezet, vaat die niet in de vaatwasser wordt gezet. In deze blog leg ik uit hoe je hiermee omgaat.

Verschillende soorten irritaties

Irritaties werken net zo als een allergie. De eerste keer dat je ermee in aanraking komt is het vervelend, maar hoe vaker je het ziet hoe heftiger de reactie wordt.

 

Er zijn 4 verschillende soorten irritaties:

 • Lompe gewoontes: winden laten, neuspeuteren, wc-bril niet naar beneden doen.
 • Onachtzaamheid: te laat komen, niet aan afspraken houden, alleen over jezelf praten.
 • Opdringerig en bemoeizuchtig gedrag: kritiek geven, jaloezie, de baas spelen, je zin doordrijven.
 • Norm-overschrijdend gedrag: Te veel drinken, flirten met anderen.

Wat zijn irritaties?

Vaak zijn het de eigenschappen waar we in eerste instantie voor vielen, de dingen waar je je het meest aan gaat irriteren. Waarin humor in de eerste fase zo belangrijk was, is het nu irritant dat hij niet serieus kan zijn. Vond je het in het begin zo fijn dat je partner overal bij was en zo betrokken was, is het nu irritant en opdringerig.

Die ontspannen houding die je zo aantrekkelijk vond is nu irritant omdat hij nooit op tijd komt of zich niet aan de afspraken houd.

Deze irritaties noem je “Fatal attractions”. We worden aangetrokken tot de eigenschappen die we later verafschuwen. Dit komt ongeveer terug in 1 op de 3 relaties. Dit is ook vaak de reden waarom een volgende relatie niet gelukkiger is, als je niet beseft dat je in dezelfde valkuil loopt.

Waarom groeien deze irritaties op langere termijn uit op relatieproblemen?

Hoe vaker je tegen een irritatie aanloopt hoe heftiger de reactie wordt. Irritaties worden schadelijk voor de relatie, wanneer deze gezien worden als iets groters. Als er op basis van de irritatie conclusies worden getrokken.

“Ik heb al zo vaak gezegd dat het vervelend is als de wc-bril omhoog staat en hij doet het nog steeds niet naar beneden. Hij is gewoon egoïstisch”

Op deze manier wordt een irritatie van jou een eigenschap van je partner. We denken dat je irritante eigenschappen te veranderen zijn. De teleurstelling komt wanneer de partner het gedrag niet aanpast. “Hij/zij zal het wel niet de moeite waard vinden om het te proberen.”

Of als je de irritaties koppelt aan de waarde van de relatie. Er wordt dus geen rekening met mij gehouden, hij houd niet meer van mij, de relatie is niet goed meer of ik ben het niet waard om voor te veranderen.

irritaties in relatie slecht

Pak de irritaties aan

Hou dus een beetje rekening met elkaar en ruim die sok gewoon op. En als jij degene bent die zich ergert, besef dan dat het gedrag niet persé negatief is tegenover jou.

Waarin we meestal al snel mensen kunnen aanwijzen die ons irriteren. Denken we vaak dat we zelf helemaal niet irritant zijn. We hebben meestal geen idee welk gedrag van onszelf irritaties bij een ander oproept.

Een leuke oefening

Om erachter te komen welke irritaties nou de moeite waard zijn om over in gesprek te gaan en welke “gezeur is” en je kunt laten kun je een irritatie-dagboek bijhouden. Gedurende de hele dag schrijf je alle dingen op die je aan je partner irriteren.

Maar je zegt hier verder niks over tegen je partner. Aan het einde van de dag, wanneer de rust weer terug is kijk je in het dagboek en streep je alle irritaties door die nu niet meer relevant zijn. De overige irritaties kun je bespreken met je partner.

Maar kun je irritaties nou beter bespreken of verzwijgen?

Omdat een irritatie steeds erger wordt naarmate je het vaker meemaakt, kun je er maar beter wel over praten. Hoe vervelend soms ook. Onuitgesproken irritaties gaan etteren en zweren. Je loopt het risico dat je het op een dag niet meer trekt en “ontploft”.

Geen goed begin voor een gesprek of om een verandering voor elkaar te krijgen. Weerstand en ruzie liggen dan meer voor de hand.

irritaties in relatie oplossing

5 tips om irritaties wel op een goede manier te bespreken

 1. Praat niet over de irritatie zelf, maar over de achterliggende gedachte. Dat biertje is niet irritant, maar je hebt zorgen over de gezondheid of gedrag van je partner.
 2. Speel het niet op de man of vrouw. Wanneer je aangeeft dat je het fijn vind dat het huis netjes blijft en graag wilt dat de sokken worden opgeruimd, komt dat heel anders over dan dat je haar een sloddervos noemt. Dit laatste zal alleen voor weerstand zorgen en een defensieve reactie veroorzaken.
 3. Doe het op een vriendelijke manier. Uit de waarde van de relatie, ondanks de irritatie. En laat die sarcastische en aanvallende toon achterwege.
 4. Klaag niet over je partner tegen derden. Het toont weinig respect voor je partner en je partner zal zich sneller aangevallen voelen, waardoor het gesprek alleen maar moeilijker wordt.
 5. Zorg dat je voor elke negatieve uiting ook een positieve uiting doet. Dit houd het gesprek en de relatie in balans.

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

 1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
 2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
 3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
 4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek

  Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

  vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan. De pijn en verdriet verwerken, begrijpen waarom het is gebeurd en een relatie opbouwen met eerlijkheid en vertrouwen

  Gerelateerde artikelen

  Kiezen voor jezelf of voor je gezin?

  Kiezen voor jezelf of voor je gezin?

  Kiezen voor jezelf of je gezin? Het voelt als een onmogelijke keuze om te maken. Kiezen voor je relatie voelt als zelfopoffering, maar kiezen voor jezelf voelt zó egoïstisch. Zeker omdat je niet alleen je partner maar ook je kinderen hierdoor pijn zal doen. Maar er is nog een mogelijkheid. Ik leg het je uit in dit blog.

  lees verder
  Relatie redden? Ontdek hoe je de problemen oplost en die droomrelatie creëert

  Relatie redden? Ontdek hoe je de problemen oplost en die droomrelatie creëert

  “Nou wat denk je, is het nog te redden?” Samen zitten ze voor mij. Een week geleden is de bom gebarsten, waarbij een van hen heeft aangegeven niet gelukkig te zijn in de relatie en twijfelt om ermee te stoppen. De ander heeft nog de hoop dat het goed kan komen. Omdat ze samen kinderen hebben zitten ze bij mij om te kijken of de relatie nog gered kan worden. Er klinkt zowel hoop als verdriet door in deze vraag. En eigenlijk wil ik ze bij de schouders pakken en eens flink door elkaar schudden. Waarom zijn jullie niet 2 jaar geleden gekomen. Ja, ik denk wel dat de relatie nog te redden is. Als je er beide voor open staat en het werk ervoor wilt doen. In dit blog vertel ik je hoe je dit doet.

  lees verder
  Waarom bij elkaar blijven voor de kinderen het slechte idee ooit is en hoe je ze wel een fijne jeugd geeft

  Waarom bij elkaar blijven voor de kinderen het slechte idee ooit is en hoe je ze wel een fijne jeugd geeft

  Blijven we bij elkaar voor de kinderen of gaan we scheiden? Heb je stiekem hoop dat het vanzelf goed komt als de kinderen uit huis gaan? Het is een mooie gedachte dat je de verantwoordelijkheid wilt nemen en de kinderen een fijne jeugd wil geven. Maar wat leer je ze eigenlijk… Dat het ‘normaal’ is dat een man en vrouw zo met elkaar leven… Wat als je jezelf, je partner en de kinderen een liefdevol en harmonieus thuis kunt geven? Eén waarin je als partners samen leeft in liefde en passie. Zonder die eeuwige ruzies en gedoe? Zou je dan niet veel meer recht doen aan jezelf en aan je partner. En zo leer je kinderen wel wat gezonde liefde is. In dit blog vertel ik je hoe je bij elkaar kunt blijven en toch ook gelukkig kunt zijn.

  lees verder

  0 Reacties

  Verzend een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

  Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

  Je hebt je met succes ingeschreven!

  Tweet
  Share
  Share
  Pin