Waarom is de ene relatie langdurig goed en komt de ander relatie niet verder dan verliefdheid? De Zwitserse psychiater en relatietherapeut Jürg Willi heeft een fasemodel gemaakt voor de verschillende ontwikkelingsfasen in een liefdesrelatie. Niet elke relatie doorloopt alle fasen precies zoals in het schema, maar volgens de relatietherapeut ontwikkelt de volgende fase altijd vanuit een eerdere fase.
Of een relatie stopt of verder gaat is afhankelijk van deze verschillende fasen. Zolang de fasen goed worden doorlopen, zal de relatie ook verder gaan. In deze blog vertel ik je welke ontwikkelingen een relatie doormaakt en door welke valkuilen een relatie stopt.
Ontwikkeling: In deze eerste en spannende fase moet je openstaan voor nieuwe dingen. Er worden nieuwe levensplannen gemaakt die jullie samen kunnen bereiken.
Valkuil: In deze fase kun je de angst voelen om met elkaar te versmelten en de controle over jezelf te verliezen.
Ontwikkeling: Wanneer de eerste verliefdheid is verdwenen is het tijd om te investeren in de relatie. Jullie bouwen hierbij een gezamenlijke leefwereld (bijvoorbeeld met samenwonen) waarbij jullie allebei kunnen ontwikkelen en groeien, persoonlijk en in de relatie.
Valkuil: Omdat je leven steeds meer samenvloeit met die van je partner kun je de angst voor verlies van je vrijheid en je zelfstandigheid ontwikkelen, waardoor je graag vluchtwegen open laat.
Ontwikkeling: Als jullie samen een goede en stevige gezamenlijke leefwereld hebben opgebouwd, kun je ook de verantwoordelijkheid voor anderen op je nemen.
Valkuil: Je te verantwoordelijk voelen door totale toewijding aan het kind of de kinderen. Hierdoor kun je de verbondenheid met je partner gaan verliezen. De behoeften van je partner worden niet meer belangrijk gemaakt in jullie relatie. Je kunt ook de angst ontwikkelen te zeer in beslag te worden genomen door de kinderen, de angst voor nog meer verlies van vrijheid.
Ontwikkeling: Wanneer kinderen steeds minder zorg nodig hebben ontstaat er ruimte voor het inhalen van tot dan toe uitgestelde ontwikkelingen. Er ontstaat ook ruimte om je verder te ontwikkelen als persoon binnen en buiten de relatie.
Valkuil: Wanneer er niet genoeg aandacht gaat naar de partner en de ontwikkelingen kun je uit elkaar groeien. Ook kun je de angst ontwikkelen voor de vrijheid van de partner en je onzeker gaan voelen.
Ontwikkeling: In deze fase is het belangrijk een goede afweging te maken van de verhouding met de partner, kinderen en kleinkinderen.
Valkuil: In deze fase kun je hatelijkheden hebben en een machtstrijd ontwikkelen.
Ontwikkeling: Het belangrijkste is om er voor elkaar te zijn. En dat je onder ogen gaat zien dat je elkaar kun verliezen en afscheid te nemen.
Valkuil: Je kunt de angst ontwikkelen voor aftakeling, gebrekkigheid en de dood van de partner. Ook kunnen er problemen ontstaan als deze angst wordt onderdrukt en je je gaat vastklampen aan de parter.
Zijn jullie in de valkuil gelopen bij het stichten van een gezin? En zou je graag weer willen genieten van jullie relatie en gezin? Vraag dan een gratis relatie adviesgesprek aan en ontdek hoe jullie de problemen in jullie relatie kunnen oplossen.
Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”
Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.
Na een affaire nog contact houden met de derde partij? Kan dat eigenlijk wel. Meestal…
“Het gedrag na vreemdgaan van mijn partner? Terugkijkend wist ik het eigenlijk wel, maar heb…
Hoe groot is de kans van slagen van je relatie na vreemdgaan? Vreemdgaan heeft impact…
Vreemdgangers blijven vreemdgaan. Is dit waar of niet waar? Deze vraag krijg ik heel vaak.…
Heb ik een trauma na vreemdgaan van mijn partner? Vreemdgaan werkt traumatisch. Als je echt…