Home » Blog » Relatie en gezin » Welke ontwikkelingsfases zitten er in een liefdesrelatie?

Welke ontwikkelingsfases zitten er in een liefdesrelatie?

door | 20 apr, 2020 | Relatie en gezin

Waarom is de ene relatie langdurig goed en komt de ander relatie niet verder dan verliefdheid? De Zwitserse psychiater en relatietherapeut Jürg Willi heeft een fasemodel gemaakt voor de verschillende ontwikkelingsfasen in een liefdesrelatie. Niet elke relatie doorloopt alle fasen precies zoals in het schema, maar volgens de relatietherapeut ontwikkelt de volgende fase altijd vanuit een eerdere fase.

Of een relatie stopt of verder gaat is afhankelijk van deze verschillende fasen. Zolang de fasen goed worden doorlopen, zal de relatie ook verder gaan. In deze blog vertel ik je welke ontwikkelingen een relatie doormaakt en door welke valkuilen een relatie stopt.

Fase 1: Verliefdheid

Ontwikkeling: In deze eerste en spannende fase moet je openstaan voor nieuwe dingen. Er worden nieuwe levensplannen gemaakt die jullie samen kunnen bereiken.

Valkuil: In deze fase kun je de angst voelen om met elkaar te versmelten en de controle over jezelf te verliezen.

Fase 2: Het creëren van een gezamenlijke leefwereld

Ontwikkeling: Wanneer de eerste verliefdheid is verdwenen is het tijd om te investeren in de relatie. Jullie bouwen hierbij een gezamenlijke leefwereld (bijvoorbeeld met samenwonen) waarbij jullie allebei kunnen ontwikkelen en groeien, persoonlijk en in de relatie.

Valkuil: Omdat je leven steeds meer samenvloeit met die van je partner kun je de angst voor verlies van je vrijheid en je zelfstandigheid ontwikkelen, waardoor je graag vluchtwegen open laat.

Fase 3: Het stichten van een gezin

Ontwikkeling: Als jullie samen een goede en stevige gezamenlijke leefwereld hebben opgebouwd, kun je ook de verantwoordelijkheid voor anderen op je nemen.

Valkuil: Je te verantwoordelijk voelen door totale toewijding aan het kind of de kinderen. Hierdoor kun je de verbondenheid met je partner gaan verliezen. De behoeften van je partner worden niet meer belangrijk gemaakt in jullie relatie. Je kunt ook de angst ontwikkelen te zeer in beslag te worden genomen door de kinderen, de angst voor nog meer verlies van vrijheid.

Gratis relatietips | In 6 stappen naar een liefdevolle relatie én een gelukkig gezin

Creëer een relatie met balans tussen tijd voor jezelf, tijd voor je partner, jullie kinderen, jullie werk en het huishouden. Klaar voor die liefdevolle relatie én gezin? Download dan nu deze relatiegids en ga aan de slag!

gratis relatietips

Fase 4: Tweede helft van het leven

Ontwikkeling: Wanneer kinderen steeds minder zorg nodig hebben ontstaat er ruimte voor het inhalen van tot dan toe uitgestelde ontwikkelingen. Er ontstaat ook ruimte om je verder te ontwikkelen als persoon binnen en buiten de relatie.

Valkuil: Wanneer er niet genoeg aandacht gaat naar de partner en de ontwikkelingen kun je uit elkaar groeien. Ook kun je de angst ontwikkelen voor de vrijheid van de partner en je onzeker gaan voelen.

Fase 5: Pensionering en grootouderschap

Ontwikkeling: In deze fase is het belangrijk een goede afweging te maken van de verhouding met de partner, kinderen en kleinkinderen.

Valkuil: In deze fase kun je hatelijkheden hebben en een machtstrijd ontwikkelen.

Fase 6: Partnerrelatie op oudere leeftijd

Ontwikkeling: Het belangrijkste is om er voor elkaar te zijn. En dat je onder ogen gaat zien dat je elkaar kun verliezen en afscheid te nemen.

Valkuil: Je kunt de angst ontwikkelen voor aftakeling, gebrekkigheid en de dood van de partner. Ook kunnen er problemen ontstaan als deze angst wordt onderdrukt en je je gaat vastklampen aan de parter.

Wil jij een liefdevolle relatie en gelukkig gezin?

Zijn jullie in de valkuil gelopen bij het stichten van een gezin? En zou je graag weer willen genieten van jullie relatie en gezin? Vraag dan een gratis relatie adviesgesprek aan en ontdek hoe jullie de problemen in jullie relatie kunnen oplossen.

Kun je niet meer genieten van je relatie en gezin?

Ontdek hoe je de problemen in je relatie kunt oplossen

Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan, zodat ze kunnen herstellen, persoonlijk groeien en op een gezonde en waardige manier verder kunnen

Schakel mij in als relatietherapeut

Gerelateerde artikelen

Hoe creëer je een warme en harmonieuze kerst met jou gezin?

Hoe creëer je een warme en harmonieuze kerst met jou gezin?

Druk, druk en nog eens druk…. Is dit hoe de kerstdagen bij jullie gaan? Merk je dat je je best doet om er gezellige dagen van te maken, maar krijgen jullie toch weer ruzie? Kun je die ruzie van vorig jaar nog wel herinneren en ben je bang dat dit jaar niet beter gaat worden? In dit blog vertel ik je hoe je wel een gezellige, warme en harmonieuze kerst creëert voor jullie en jullie gezin.

lees verder
Relatie in coronatijd | Hoe hou je het gezellig?

Relatie in coronatijd | Hoe hou je het gezellig?

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat relaties het moeilijker hebben nu in de corona tijd. En dat met een dreigende tweede loc down komen de relaties nog meer onder druk te staan. Misschien worden we straks weer gedwongen om thuis te blijven. Hoe is dat voor jouw? Maak jij je hier zorgen over? Maar hoe komt het nou dat relaties het zo moeilijk krijgen als er iets veranderd of gebeurd? Dit hoeft niet alleen een coronacrisis te zijn, maar kan ook het verlies van een baan, het krijgen van kinderen of het overlijden van een dierbare zijn.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin