Home » Blog » Relatie en gezin » Welke ontwikkelingsfases zitten er in een liefdesrelatie?

Welke ontwikkelingsfases zitten er in een liefdesrelatie?

door | 20 apr, 2020 | Relatie en gezin

Waarom is de ene relatie langdurig goed en komt de ander relatie niet verder dan verliefdheid? De Zwitserse psychiater en relatietherapeut Jürg Willi heeft een fasemodel gemaakt voor de verschillende ontwikkelingsfasen in een liefdesrelatie. Niet elke relatie doorloopt alle fasen precies zoals in het schema, maar volgens de relatietherapeut ontwikkelt de volgende fase altijd vanuit een eerdere fase.

Of een relatie stopt of verder gaat is afhankelijk van deze verschillende fasen. Zolang de fasen goed worden doorlopen, zal de relatie ook verder gaan. In deze blog vertel ik je welke ontwikkelingen een relatie doormaakt en door welke valkuilen een relatie stopt.

Fase 1: Verliefdheid

Ontwikkeling: In deze eerste en spannende fase moet je openstaan voor nieuwe dingen. Er worden nieuwe levensplannen gemaakt die jullie samen kunnen bereiken.

Valkuil: In deze fase kun je de angst voelen om met elkaar te versmelten en de controle over jezelf te verliezen.

Fase 2: Het creëren van een gezamenlijke leefwereld

Ontwikkeling: Wanneer de eerste verliefdheid is verdwenen is het tijd om te investeren in de relatie. Jullie bouwen hierbij een gezamenlijke leefwereld (bijvoorbeeld met samenwonen) waarbij jullie allebei kunnen ontwikkelen en groeien, persoonlijk en in de relatie.

Valkuil: Omdat je leven steeds meer samenvloeit met die van je partner kun je de angst voor verlies van je vrijheid en je zelfstandigheid ontwikkelen, waardoor je graag vluchtwegen open laat.

Fase 3: Het stichten van een gezin

Ontwikkeling: Als jullie samen een goede en stevige gezamenlijke leefwereld hebben opgebouwd, kun je ook de verantwoordelijkheid voor anderen op je nemen.

Valkuil: Je te verantwoordelijk voelen door totale toewijding aan het kind of de kinderen. Hierdoor kun je de verbondenheid met je partner gaan verliezen. De behoeften van je partner worden niet meer belangrijk gemaakt in jullie relatie. Je kunt ook de angst ontwikkelen te zeer in beslag te worden genomen door de kinderen, de angst voor nog meer verlies van vrijheid.

Fase 4: Tweede helft van het leven

Ontwikkeling: Wanneer kinderen steeds minder zorg nodig hebben ontstaat er ruimte voor het inhalen van tot dan toe uitgestelde ontwikkelingen. Er ontstaat ook ruimte om je verder te ontwikkelen als persoon binnen en buiten de relatie.

Valkuil: Wanneer er niet genoeg aandacht gaat naar de partner en de ontwikkelingen kun je uit elkaar groeien. Ook kun je de angst ontwikkelen voor de vrijheid van de partner en je onzeker gaan voelen.

Fase 5: Pensionering en grootouderschap

Ontwikkeling: In deze fase is het belangrijk een goede afweging te maken van de verhouding met de partner, kinderen en kleinkinderen.

Valkuil: In deze fase kun je hatelijkheden hebben en een machtstrijd ontwikkelen.

Fase 6: Partnerrelatie op oudere leeftijd

Ontwikkeling: Het belangrijkste is om er voor elkaar te zijn. En dat je onder ogen gaat zien dat je elkaar kun verliezen en afscheid te nemen.

Valkuil: Je kunt de angst ontwikkelen voor aftakeling, gebrekkigheid en de dood van de partner. Ook kunnen er problemen ontstaan als deze angst wordt onderdrukt en je je gaat vastklampen aan de parter.

Wil jij een liefdevolle relatie en gelukkig gezin?

Zijn jullie in de valkuil gelopen bij het stichten van een gezin? En zou je graag weer willen genieten van jullie relatie en gezin? Vraag dan een gratis relatie adviesgesprek aan en ontdek hoe jullie de problemen in jullie relatie kunnen oplossen.

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

  1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
  2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
  3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
  4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek

    Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

    vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan. De pijn en verdriet verwerken, begrijpen waarom het is gebeurd en een relatie opbouwen met eerlijkheid en vertrouwen

    Gerelateerde artikelen

    Irritaties in een relatie | Ik trek het echt niet meer

    Irritaties in een relatie | Ik trek het echt niet meer

    Als we denken aan relatieproblemen denken we snel aan ontrouw en heftige ruzies waarbij het servies door de kamer vliegt. Je denkt dan niet snel aan die kleine irritaties. Die horen er toch gewoon bij. Toch beginnen de relatieproblemen met deze tandpastadop irritaties. Die natte handdoek die niet netjes wordt opgehangen, die sokken die nu weer op de grond liggen, schoenen die niet op het rek worden gezet, vaat die niet in de vaatwasser wordt gezet. In deze blog leg ik uit hoe je hiermee omgaat.

    lees verder
    Kiezen voor jezelf of voor je gezin?

    Kiezen voor jezelf of voor je gezin?

    Kiezen voor jezelf of je gezin? Het voelt als een onmogelijke keuze om te maken. Kiezen voor je relatie voelt als zelfopoffering, maar kiezen voor jezelf voelt zó egoïstisch. Zeker omdat je niet alleen je partner maar ook je kinderen hierdoor pijn zal doen. Maar er is nog een mogelijkheid. Ik leg het je uit in dit blog.

    lees verder
    Relatie redden? Ontdek hoe je de problemen oplost en die droomrelatie creëert

    Relatie redden? Ontdek hoe je de problemen oplost en die droomrelatie creëert

    “Nou wat denk je, is het nog te redden?” Samen zitten ze voor mij. Een week geleden is de bom gebarsten, waarbij een van hen heeft aangegeven niet gelukkig te zijn in de relatie en twijfelt om ermee te stoppen. De ander heeft nog de hoop dat het goed kan komen. Omdat ze samen kinderen hebben zitten ze bij mij om te kijken of de relatie nog gered kan worden. Er klinkt zowel hoop als verdriet door in deze vraag. En eigenlijk wil ik ze bij de schouders pakken en eens flink door elkaar schudden. Waarom zijn jullie niet 2 jaar geleden gekomen. Ja, ik denk wel dat de relatie nog te redden is. Als je er beide voor open staat en het werk ervoor wilt doen. In dit blog vertel ik je hoe je dit doet.

    lees verder

    0 Reacties

    Verzend een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Tweet
    Share
    Share
    Pin