Communicatie verbeteren

Vrouwen praten te veel en mannen kunnen niet luisteren

Zit je als man net lekker voetbal te kijken begint je vrouw over hoe haar dag is geweest. Of tussen welke kleuren verf getwijfeld wordt voor de woonkamer muur. Of over de lekkere thee soorten die ze per toeval tegenkwam met die goede vriendin, je weet wel welke, in dat leuke stadje.

Een veel gehoorde klacht is dat vrouwen te veel praten en dat mannen niet kunnen luisteren.

Toch… met wat meer inzichten in elkaar in plaats van vooroordelen kunnen veel ruzies worden voorkomen.

Communicatie verschillen tussen mannen en vrouwen

Er is veel onderzoek gedaan naar hoeveel mannen en vrouwen praten. Uit het ene onderzoek blijkt dat vrouwen meer praten, uit andere dat mannen meer praten en sommige zelfs dat dit gelijk is.

De hoeveelheid woorden die mannen en vrouwen gebruiken blijkt meer afhankelijk van de situatie dan van het geslacht. In kleine groepen praten vrouwen meer en in grotere groepen zijn de mannen meer aan het woord.

Wel is er een groot verschil in de manier waarop mannen en vrouwen communiceren. Om dit goed te begrijpen moeten we even terug in de oertijd. Waar mannen en vrouwen een duidelijke rol verdeling hadden en het leven ging om overleven.

Communicatie in de oertijd

Hoewel wij ons leven nu heel anders hebben ingedeeld en de technische ontwikkeling heel snel gaat. Met comfortabele huizen en gemaksvoorzieningen. En dat ons leven nu gaat om gelukkig zijn en het meeste eruit halen. Onze genen zijn helemaal niet zo snel ontwikkeld.

Waar je dat goed aan kunt merken is bijvoorbeeld de winterdepressie. Terwijl wij lekker bij de kachel zitten tijdens het gure weer van de winter, “denken” onze genen dat we nog in een grot wonen. Vooral buiten wonen dus. We kunnen helemaal niet zo lang binnen zitten. We worden er letterlijk ongelukkig van.

Een ander voorbeeld hiervan is bang zijn in het donker. In de oertijd was er natuurlijk geen licht en de zintuigen van de mens zijn helemaal niet zo goed. Gehoor, zicht en reuk zijn bij dieren veel beter ontwikkeld dan bij mensen.

Vooral ’s nachts waren mensen sterk in het nadeel. Bang zijn in het donker was daardoor een goede eigenschap en had een grotere kans op overleven. Dit is generatie op generatie doorgegeven en zit nog steeds in onze genen.

Dit zie je ook terug bij communicatie. Waarbij mannen moesten jagen en de gevaarlijke dingen moesten doen, was het belangrijk efficiënt en duidelijk te communiceren. Dat was van levensbelang.

Waarbij vrouwen meer bezig waren met de sociale aspecten en het goed in de gaten houden van elkaars gezondheid. Hier zijn andere communicatietechnieken voor nodig. De ene niet beter dan de andere, maar voor een ander doel.

Communicatie in het hier en nu

Dit zie je nu in het dagelijks leven nog steeds terug komen. Vrouwen communiceren nog steeds op een andere manier dan mannen.

Als vrouwen met elkaar praten, doen ze dit uit sociaal oogpunt. Je verdiept je in de gevoelens van de ander en probeert dit te begrijpen. Tijdens zo’n gesprek wordt alles uitgebreid besproken. Na dit gesprek voel je je beter, en heel misschien is er zelfs wel een oplossing bedacht.

Bij mannen werkt een gesprek anders. Er wordt kort gepraat over het probleem, maar er zal snel overgegaan worden op het zoeken naar een oplossing.

Niet beter of slechter, maar gewoon anders

Met beide communicatietechnieken is niks mis. Het ene is niet beter dan de andere. Beide technieken hebben een ander doel. Voor een sociaal netwerk heb je de ene techniek nodig, maar bij een acute of gevaarlijke situatie de andere techniek.

Het gaat pas mis als je deze verschillende technieken door elkaar gaat gebruiken, zoals je vaak merkt in een relatie.

Voorbeeld:
Vrouw: “Ik ben de laatste tijd zo ongelukkig op mijn werk. Ik heb het gevoel dat ik niet gewaardeerd wordt en alle rotklusjes krijg.”
Man: “Ik heb je de vorige keer toch al gezegd dat je met je baas in gesprek moest. Duidelijk zeggen wat je wilt. Ik snap niet dat je dat niet gewoon gaat doen.”
Vrouw: “Ja jij hebt makkelijk praten. Jou gaat dat makkelijk af, voor mij werkt dat niet. En het is ook echt niet altijd zo. Ik wil niet zo zeuren tegen mijn baas. ”

Een vrouw heeft als doel van een gesprek het uiten en delen van gevoelens, zich gehoord en zien voelen, en zich daardoor beter te voelen. En misschien daarna een oplossing te zoeken wanneer dit nog nodig blijkt. Een man zal zo’n gesprek opvatten als een hulp vraag en snel een oplossing willen bedenken om het probleem op te lossen.

In een situatie als deze kan de vrouw de gevoelens en emoties niet kwijt en zal niet gerustgesteld worden en tevreden zijn met dit gesprek. Conclusie: hij wil niet luisteren. De man zal zich afvragen wat er niet goed is aan de oplossing en niet snappen waarom de vrouw er nog steeds over wil praten. Conclusie: vrouwen praten te veel

Hoe moet het dan wel?

Communiceer van te voren wat je bedoeling is van het gesprek. Als je je hart wilt luchten zeg je van te voren dat je graag even wilt spuien en een luistert oor nodig hebt. De andere keer, als je wel graag een oplossing wilt, kun je zeggen “help eens meedenken over dit probleem”. Als man kun je de vrouw de ruimte geven om haar verhaal te doen en even te wachten met de oplossing. Zo geef je haar het gevoel gezien en gehoord te worden en zal ze ook sneller open staan voor een oplossing.

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

  1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
  2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
  3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
  4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek
    Delen
    Gepubliceerd door:
    Susanne Umans

    Recente artikelen

    Na affaire contact houden | Kan dat eigenlijk wel?

    Na een affaire nog contact houden met de derde partij? Kan dat eigenlijk wel. Meestal…

    2 jaar geleden

    Gedrag na vreemdgaan | Gaat mijn partner vreemd?

    “Het gedrag na vreemdgaan van mijn partner? Terugkijkend wist ik het eigenlijk wel, maar heb…

    2 jaar geleden

    Hoe groot is de kans van slagen van je relatie na vreemdgaan?

    Hoe groot is de kans van slagen van je relatie na vreemdgaan? Vreemdgaan heeft impact…

    2 jaar geleden

    Vreemdgangers blijven vreemdgaan | Waar of niet waar?

    Vreemdgangers blijven vreemdgaan. Is dit waar of niet waar? Deze vraag krijg ik heel vaak.…

    2 jaar geleden

    Trauma na vreemdgaan partner

    Heb ik een trauma na vreemdgaan van mijn partner? Vreemdgaan werkt traumatisch. Als je echt…

    2 jaar geleden