Home » Blog » Communicatie verbeteren » Vrouwen praten te veel en mannen kunnen niet luisteren
communicatie in relatie

Vrouwen praten te veel en mannen kunnen niet luisteren

door | 28 okt, 2020 | Communicatie verbeteren

Zit je als man net lekker voetbal te kijken begint je vrouw over hoe haar dag is geweest. Of tussen welke kleuren verf getwijfeld wordt voor de woonkamer muur. Of over de lekkere thee soorten die ze per toeval tegenkwam met die goede vriendin, je weet wel welke, in dat leuke stadje.

Een veel gehoorde klacht is dat vrouwen te veel praten en dat mannen niet kunnen luisteren.

Toch… met wat meer inzichten in elkaar in plaats van vooroordelen kunnen veel ruzies worden voorkomen.

Communicatie verschillen tussen mannen en vrouwen

Er is veel onderzoek gedaan naar hoeveel mannen en vrouwen praten. Uit het ene onderzoek blijkt dat vrouwen meer praten, uit andere dat mannen meer praten en sommige zelfs dat dit gelijk is.

De hoeveelheid woorden die mannen en vrouwen gebruiken blijkt meer afhankelijk van de situatie dan van het geslacht. In kleine groepen praten vrouwen meer en in grotere groepen zijn de mannen meer aan het woord.

Wel is er een groot verschil in de manier waarop mannen en vrouwen communiceren. Om dit goed te begrijpen moeten we even terug in de oertijd. Waar mannen en vrouwen een duidelijke rol verdeling hadden en het leven ging om overleven.

Gratis relatietips | In 6 stappen naar een liefdevolle relatie én een gelukkig gezin

Creëer een relatie met balans tussen tijd voor jezelf, tijd voor je partner, jullie kinderen, jullie werk en het huishouden. Klaar voor die liefdevolle relatie én gezin? Download dan nu deze relatiegids en ga aan de slag!

gratis relatietips

Communicatie in de oertijd

Hoewel wij ons leven nu heel anders hebben ingedeeld en de technische ontwikkeling heel snel gaat. Met comfortabele huizen en gemaksvoorzieningen. En dat ons leven nu gaat om gelukkig zijn en het meeste eruit halen. Onze genen zijn helemaal niet zo snel ontwikkeld.

Waar je dat goed aan kunt merken is bijvoorbeeld de winterdepressie. Terwijl wij lekker bij de kachel zitten tijdens het gure weer van de winter, “denken” onze genen dat we nog in een grot wonen. Vooral buiten wonen dus. We kunnen helemaal niet zo lang binnen zitten. We worden er letterlijk ongelukkig van.

Een ander voorbeeld hiervan is bang zijn in het donker. In de oertijd was er natuurlijk geen licht en de zintuigen van de mens zijn helemaal niet zo goed. Gehoor, zicht en reuk zijn bij dieren veel beter ontwikkeld dan bij mensen.

Vooral ’s nachts waren mensen sterk in het nadeel. Bang zijn in het donker was daardoor een goede eigenschap en had een grotere kans op overleven. Dit is generatie op generatie doorgegeven en zit nog steeds in onze genen.

Dit zie je ook terug bij communicatie. Waarbij mannen moesten jagen en de gevaarlijke dingen moesten doen, was het belangrijk efficiënt en duidelijk te communiceren. Dat was van levensbelang.

Waarbij vrouwen meer bezig waren met de sociale aspecten en het goed in de gaten houden van elkaars gezondheid. Hier zijn andere communicatietechnieken voor nodig. De ene niet beter dan de andere, maar voor een ander doel.

communicatie in relatie oertijd

Communicatie in het hier en nu

Dit zie je nu in het dagelijks leven nog steeds terug komen. Vrouwen communiceren nog steeds op een andere manier dan mannen.

Als vrouwen met elkaar praten, doen ze dit uit sociaal oogpunt. Je verdiept je in de gevoelens van de ander en probeert dit te begrijpen. Tijdens zo’n gesprek wordt alles uitgebreid besproken. Na dit gesprek voel je je beter, en heel misschien is er zelfs wel een oplossing bedacht.

Bij mannen werkt een gesprek anders. Er wordt kort gepraat over het probleem, maar er zal snel overgegaan worden op het zoeken naar een oplossing.

Niet beter of slechter, maar gewoon anders

Met beide communicatietechnieken is niks mis. Het ene is niet beter dan de andere. Beide technieken hebben een ander doel. Voor een sociaal netwerk heb je de ene techniek nodig, maar bij een acute of gevaarlijke situatie de andere techniek.

Het gaat pas mis als je deze verschillende technieken door elkaar gaat gebruiken, zoals je vaak merkt in een relatie.

Voorbeeld:
Vrouw: “Ik ben de laatste tijd zo ongelukkig op mijn werk. Ik heb het gevoel dat ik niet gewaardeerd wordt en alle rotklusjes krijg.”
Man: “Ik heb je de vorige keer toch al gezegd dat je met je baas in gesprek moest. Duidelijk zeggen wat je wilt. Ik snap niet dat je dat niet gewoon gaat doen.”
Vrouw: “Ja jij hebt makkelijk praten. Jou gaat dat makkelijk af, voor mij werkt dat niet. En het is ook echt niet altijd zo. Ik wil niet zo zeuren tegen mijn baas. ”

Een vrouw heeft als doel van een gesprek het uiten en delen van gevoelens, zich gehoord en zien voelen, en zich daardoor beter te voelen. En misschien daarna een oplossing te zoeken wanneer dit nog nodig blijkt. Een man zal zo’n gesprek opvatten als een hulp vraag en snel een oplossing willen bedenken om het probleem op te lossen.

In een situatie als deze kan de vrouw de gevoelens en emoties niet kwijt en zal niet gerustgesteld worden en tevreden zijn met dit gesprek. Conclusie: hij wil niet luisteren. De man zal zich afvragen wat er niet goed is aan de oplossing en niet snappen waarom de vrouw er nog steeds over wil praten. Conclusie: vrouwen praten te veel

communicatie in relatie bank

Hoe moet het dan wel?

Communiceer van te voren wat je bedoeling is van het gesprek. Als je je hart wilt luchten zeg je van te voren dat je graag even wilt spuien en een luistert oor nodig hebt. De andere keer, als je wel graag een oplossing wilt, kun je zeggen “help eens meedenken over dit probleem”. Als man kun je de vrouw de ruimte geven om haar verhaal te doen en even te wachten met de oplossing. Zo geef je haar het gevoel gezien en gehoord te worden en zal ze ook sneller open staan voor een oplossing.

Wil jij een liefdevolle relatie en een gelukkig gezin?

Wil jij werken aan de problemen in je relatie? Vraag een gratis relatie adviesgesprek aan en ontdek hoe jullie de problemen in jullie relatie kunnen oplossen.

Kun je niet meer genieten van je relatie en gezin?

Ontdek hoe je de problemen in je relatie kunt oplossen

Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan, zodat ze kunnen herstellen, persoonlijk groeien en op een gezonde en waardige manier verder kunnen

Schakel mij in als relatietherapeut

Gerelateerde artikelen

Irriteren aan je partner | De nummer #1 communicatie valkuil van veel stellen met kinderen en hoe je dit simpel oplost

Irriteren aan je partner | De nummer #1 communicatie valkuil van veel stellen met kinderen en hoe je dit simpel oplost

Hoe lang en hard moet je nog schreeuwen om gehoord en gezien te worden door je partner? Of trek jij je terug en denk je: “Zie je wel het heeft toch allemaal geen zin”. Zo irritant is dat en je hebt het nu al zo vaak gezegd, maar het helpt niks. Er verandert niks. Om gek van te worden en de moed zakt je ook in de schoenen. Misschien heeft dit allemaal geen zin en ben ik beter af alleen of met iemand anders. In dit blog vertel ik je hoe je wel verandering brengt in je relatie, zonder te moeten schreeuwen of te moeten scheiden.

lees verder
Ruzies in je relatie | Hoe je gesprekken voert met je partner en terugkerende onderwerpen wel oplost

Ruzies in je relatie | Hoe je gesprekken voert met je partner en terugkerende onderwerpen wel oplost

Hebben de kinderen wel eens last van jullie escalerende ruzies? Of denk je tijdens gesprekken met je partner: “Laat maar, we komen er toch niet uit”! Soms komt er een stel mijn kamer binnen, vol in de ruzie. Aan de ene kant positief, omdat er nog genoeg energie en vechtlust in de relatie zit. Maar aan de andere kant wordt de relatie er zo niet beter en hechter op. In dit blog vertel ik je hoe je problemen in de relatie wel kunt oplossen.

lees verder
Ik wil geen ruzie meer | Wat alle stellen met kinderen moeten weten over ruzie – en wat beren, muizen en herten hiermee te maken hebben

Ik wil geen ruzie meer | Wat alle stellen met kinderen moeten weten over ruzie – en wat beren, muizen en herten hiermee te maken hebben

Is het jou wel eens opgevallen dat jullie ruzies steeds op dezelfde manier gaan? “Ja hoor, daar gaan we weer” zul je vast wel eens gedacht hebben. Het is frustrerend om steeds in deze ruzies te belanden zonder dat er een oplossing voor komt. We denken vaak dat de relatie niet meer goed is, maar het heeft niks te maken met de kwaliteit van jullie relatie. Wel heeft het te maken met kennis, vaardigheden of onze onderliggende pijn. Goed communiceren met je partner kun je dus echt leren. In deze blog vertel ik je hoe je op de juiste manier omgaat met ruzie als je deze kennis goed kunt toepassen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin