“Heb je dit al besproken met je partner?’’ Even is het stil aan de andere kant van de telefoon. “Nee, ik weet ook niet zo goed hoe ik dat moet doen.”
We lijden in stilte. We praten te weinig over de dingen die echt belangrijk zijn met de persoon die het belangrijkst is in ons leven. En we betrekken de ander niet bij de ontwikkelingen die we zelf doormaken.
Soms komt dit omdat er veel communicatieproblemen zijn en soms komt het omdat er moeilijke dingen zijn om te bespreken met onze partner. We zijn bang om diegene kwijt te raken of we willen de ander niet kwetsen. We stellen het gesprek uit.
Toch is het beter om het gesprek wel te gaan voeren met je partner. Maar hoe pak je dit op een goede manier aan?
Drukke dag? Of komt je partner gestrest uit zijn werk? Dat is niet het goede moment. Wacht een moment af waarbij jullie allebei ontspannen zijn. Wees niet bang om zo’n avond of moment te verpesten en ga op een rustige manier het gesprek aan.
Wees tactvol en praat met respect naar je partner. Vertel waarom het voor jou zo belangrijk is om hier over te praten. Voorkom zinnen die beginnen met jij. Zo voorkom je dat je je verwijten maakt naar je partner. Je partner zal hier defensief op reageren en je beland makkelijk in een ruzie. Praat vanuit jezelf en je eigen gevoel.
Laat je partner weten dat je om hem/haar geeft, en waarom dit probleem jou zo in de weg zit.
Bedenk van te voren hoe je partner zou kunnen reageren en bereid je daarop voor. Misschien reageert je partner defensief, boos of is hij/zij erg gekwetst. Laat de gevoelens van je partner ook toe en ga niet in de verdediging. Probeer te luisteren naar je partner en ga geen gelijk halen. Het gaat nu niet om wie de schuldige is, maar om het bespreekbaar maken van het probleem.
Sta open voor de mening van je partner. Sta open om je eigen mening te veranderen en kom samen tot een conclusie van het gesprek.
Neem niet zomaar conclusies van je partners woorden, maar vraag of je het goed hebt begrepen. Zo voorkom je misverstanden en onnodig kwetsen. Zeg “Ik begrijp het” of “Ik zie waarom dit zo overkomt”. Voorkom de zinnen met maar…
Merk je dat jullie moeite hebben met communiceren? Belanden jullie steeds in een ruzie, omdat een of beide in de verdediging schiet, manipulatief reageert of weigert goed naar de ander te luisteren. Vraag dan om hulp. Jullie zijn dan erg gebaad bij iemand die jullie bij dit gesprek kan helpen.
Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”
Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.
Na een affaire nog contact houden met de derde partij? Kan dat eigenlijk wel. Meestal…
“Het gedrag na vreemdgaan van mijn partner? Terugkijkend wist ik het eigenlijk wel, maar heb…
Hoe groot is de kans van slagen van je relatie na vreemdgaan? Vreemdgaan heeft impact…
Vreemdgangers blijven vreemdgaan. Is dit waar of niet waar? Deze vraag krijg ik heel vaak.…
Heb ik een trauma na vreemdgaan van mijn partner? Vreemdgaan werkt traumatisch. Als je echt…