Home » Blog » Communicatie verbeteren » 6 tips om succesvol het gesprek aan te gaan met je partner
6 tips om succesvol het gesprek aan te gaan met je partner

6 tips om succesvol het gesprek aan te gaan met je partner

door | 3 aug, 2020 | Communicatie verbeteren

“Heb je dit al besproken met je partner?’’ Even is het stil aan de andere kant van de telefoon. “Nee, ik weet ook niet zo goed hoe ik dat moet doen.”

We lijden in stilte. We praten te weinig over de dingen die echt belangrijk zijn met de persoon die het belangrijkst is in ons leven. En we betrekken de ander niet bij de ontwikkelingen die we zelf doormaken.

Soms komt dit omdat er veel communicatieproblemen zijn en soms komt het omdat er moeilijke dingen zijn om te bespreken met onze partner. We zijn bang om diegene kwijt te raken of we willen de ander niet kwetsen. We stellen het gesprek uit.

Toch is het beter om het gesprek wel te gaan voeren met je partner. Maar hoe pak je dit op een goede manier aan?

Kies een goed moment voor het gesprek

Drukke dag? Of komt je partner gestrest uit zijn werk? Dat is niet het goede moment. Wacht een moment af waarbij jullie allebei ontspannen zijn. Wees niet bang om zo’n avond of moment te verpesten en ga op een rustige manier het gesprek aan.

Praat vanuit je eigen gevoel

Wees tactvol en praat met respect naar je partner. Vertel waarom het voor jou zo belangrijk is om hier over te praten. Voorkom zinnen die beginnen met jij. Zo voorkom je dat je je verwijten maakt naar je partner. Je partner zal hier defensief op reageren en je beland makkelijk in een ruzie. Praat vanuit jezelf en je eigen gevoel.

Laat je partner weten dat je om hem/haar geeft, en waarom dit probleem jou zo in de weg zit.

Laat je partner reageren

Bedenk van te voren hoe je partner zou kunnen reageren en bereid je daarop voor. Misschien reageert je partner defensief, boos of is hij/zij erg gekwetst. Laat de gevoelens van je partner ook toe en ga niet in de verdediging. Probeer te luisteren naar je partner en ga geen gelijk halen. Het gaat nu niet om wie de schuldige is, maar om het bespreekbaar maken van het probleem.

Sta open voor de uitkomst van het gesprek

Sta open voor de mening van je partner. Sta open om je eigen mening te veranderen en kom samen tot een conclusie van het gesprek.

6 tips om succesvol het gesprek aan te gaan met je partner relatie

Laat merken dat je je partner ziet en hoort

Neem niet zomaar conclusies van je partners woorden, maar vraag of je het goed hebt begrepen. Zo voorkom je misverstanden en onnodig kwetsen. Zeg “Ik begrijp het” of “Ik zie waarom dit zo overkomt”. Voorkom de zinnen met maar…

Vraag om hulp

Merk je dat jullie moeite hebben met communiceren? Belanden jullie steeds in een ruzie, omdat een of beide in de verdediging schiet, manipulatief reageert of weigert goed naar de ander te luisteren. Vraag dan om hulp. Jullie zijn dan erg gebaad bij iemand die jullie bij dit gesprek kan helpen.

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

 1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
 2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
 3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
 4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek

  Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

  vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan. De pijn en verdriet verwerken, begrijpen waarom het is gebeurd en een relatie opbouwen met eerlijkheid en vertrouwen

  Gerelateerde artikelen

  Praten over gevoelens | Hoe de moeilijke gesprekken met je partner verbinding opleveren

  Praten over gevoelens | Hoe de moeilijke gesprekken met je partner verbinding opleveren

  Als je ergens mee zit in je relatie, vind je het dan moeilijk om er met je partner over te praten? Misschien voel je je nu niet gelukkig in je relatie en zou je hier graag wat aan willen doen. Of je vindt dat er teveel geld uitgegeven wordt. Of je vindt dat je partner anders met de kinderen om mag gaan. Waarschijnlijk zijn de vorige pogingen om een goed gesprek hierover aan te gaan niet gelukt. Jouw mening werd aan de kant geschoven of jullie belanden in een ruzie. Maar een oplossing voor het probleem waar je het over wilde hebben is er niet gekomen. Je voelt je nu zelfs slechter, omdat je nu en met het probleem zit en met het gevoel niet serieus of gesteund te worden. In dit blog vertel ik je waarom deze moeilijke gesprekken met je partner gedoemd zijn te mislukken al bij de eerste zin en hoe je wel zorgt voor verbinding met je partner

  lees verder
  Relatie verbeteren oefeningen | Leer elkaar beter begrijpen

  Relatie verbeteren oefeningen | Leer elkaar beter begrijpen

  Wanneer je terugkijkt op je relatie dan moet je toegeven dat het steeds een beetje minder is geworden. Jullie komen steeds minder goed in gesprek met elkaar. Er is minder seks. Minder intimiteit. Wat ik zie in de praktijk blijkt dat uit 2 dingen: 1. Er zijn steeds meer irritaties waardoor je op je partner gaat mopperen of het lijkt wel alsof je steeds minder goed kan doen. 2. Er zijn eigenlijk helemaal geen ruzies, alle praktische dingen kunnen jullie prima regelen, maar een echte liefdevolle verbinding is er niet. In dit blog laat ik je zien aan de hand van een relatie verbeteren oefening hoe je elkaar beter leert begrijpen en echt verschil maakt voor jullie relatie.

  lees verder
  Een relatie communicatie oefening waarmee je ontdekt welke ontbrekende techniek jullie communicatie nu verpest en hoe je in 3 stappen gaat van ruzie naar begrip

  Een relatie communicatie oefening waarmee je ontdekt welke ontbrekende techniek jullie communicatie nu verpest en hoe je in 3 stappen gaat van ruzie naar begrip

  Het lijkt wel of jullie over alles ruzies kunnen maken sinds er kinderen zijn. Zelfs rond slingerende schoenen, vuile was die niet is opgeruimd of het overwerk van je partner mond uit in een heftige ruzie. Je weet wel dat deze ruzies eigenlijk nergens over gaan. Maar toch voelt dat niet zo. Je twijfelt of je wel de juiste partner hebt uitgekozen. “Als we een goede relatie zouden hebben dan waren er geen ruzies of meningsverschillen!” In dit blog laat ik je een relatie communicatie oefening zien in 3 stappen.

  lees verder

  0 Reacties

  Verzend een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

  Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

  Je hebt je met succes ingeschreven!

  Tweet
  Share
  Share
  Pin