Bindingsangst is de angst om je aan iemand te binden. Vaak uit angst om uiteindelijk toch afgewezen te worden. Het is daarom moeilijk om langdurige relaties op te bouwen. Mensen met bindingsangst hebben vaak een gebrek aan zelfvertrouwen en in hun jeugd of eerdere relaties geen veiligheid ervaren, waardoor er ook een gebrek aan vertrouwen is in anderen.

Hoe krijg je bindingsangst

Bindingsangst is niet iets waar je mee geboren wordt, maar iets wat je leert door de omgang met andere mensen. Als baby ontwikkel je een hechtingsstijl aan je ouders. Wanneer ouders je een veilige omgeving kunnen bieden ontwikkel je een zekere hechtingsstijl. Hierdoor krijg je zelfvertrouwen en ontwikkel je vertrouwen in andere mensen. Je leeft met de overtuiging “ik ben oké, jij bent oké. Wanneer je in je opvoeding leert dat je niet op je ouders kunt rekenen voor veiligheid en steun ontwikkel je een onzekere hechtingsstijl. Dat kan zijn omdat er weinig liefde gegeven wordt (wat niet wil zeggen dat deze liefde er niet is) of omdat je niet terecht kunt bij je ouders voor steun.

De bindingsangst hoeft niet altijd ontwikkelt te worden in de hechting met ouders. Ook door langdurig pesten of door het overleiden met belangrijke personen in je leven kun je te weinig veiligheid en vertrouwen hebben ervaren.

Kenmerken van bindingsangst

Veel mensen hebben het niet door dat ze bindingsangst hebben. Ze blijven aangeven dat ze niemand echt leuk vinden of geen partner kunnen vinden die ze echt interessant vinden. Ze genieten gewoon van hun vrijheid. De onderstaande lijst van kenmerken kan je een vermoeden geven dat het gaat om bindingsangst.

 • Moeite hebben met een langdurige relatie
 • Moeite hebben met intimiteit
 • Moeilijk vinden om anderen te vertrouwen
 • Niemand echt leuk of interessant vinden
 • Bang zijn dat de ander weggaat
 • Geen haast bij het vinden van een partner
 • Geen langdurige stabiele relatie gehad
 • Heel kritisch zijn
 • Je partner niet te vaak willen zien, liever iets met vrienden doen
 • Je gevoelens uitschakelen tijdens de seks, je vind de lust belangrijker
 • Tijdens een relatie veel flirten met anderen of vreemdgaan
 • Niet te veel over de toekomst willen nadenken
 • Je niet verbonden voelen met je partner
 • Je twijfelt veel over de relatie

 

Welk gedrag hoort er bij iemand met bindingsangst?

De jager: Ik wil jou koste wat kost, zolang ik je nog niet heb

Een jager is in het veroveren van een partner onverslaanbaar. Hij of zij is charmant, makkelijk in de omgang en niet snel geïrriteerd. Een jager reageert ook niet slecht op afwijzing, zolang niet niet definitief is. Sterker nog dit zal je jachtdrift alleen maar groter maken. Ze zijn volhardend in het bereiken van hun doel, en geven daardoor onterecht de indruk dat ze de ander heel serieus nemen. De ander voelt zich door deze drift vaak erg bijzonder en vereert.

Maar zodra de jacht voorbij is is de jager zijn interesse volledig kwijt. Zodra de jager de indruk krijgt dat zijn doel is bereikt, hij/zij heeft de ander verovert en neemt ook eigen initiatief om contact te zoeken, worden er allerlei excuses bedacht en heeft hij of zij ineens geen tijd meer.

De prins/prinses: Niemand is goed genoeg voor mij

Een prins of prinses wordt steeds intens verliefd, bij voorkeur op het eerste gezicht, en heeft met deze nieuwe liefde echt de perfecte partner gevonden. Wat een prins of prinses niet zo goed kan is het dagelijkse leven met een partner en de zwakheden verdragen. De relatie is dan niet meer opwindend en wordt saai en vastgeroest. Iemand met deze vorm van bindingsangst wil graag wel de ware partner vinden, maar het moet wel spannend blijven. Wanneer een prins of prinses uit de verliefdheidsfase komt begint hij/zij te zeuren en bekritiseren, om de partner alsnog te veranderen in de perfecte partner. Wanneer dit niet lukt wordt de relatie beëindigd.

De metselaar: Ik bepaal de afstand tussen ons

Een metselaar is iemand met bindingsangst die wel bewust instemt met een relatie, maar er op verschillende manieren voor zorgt dat er afstand ontstaat. Ze vluchten uit de binding door werk of weer een nieuwe hobby. Wat ook een kenmerk is dat metselaars een onduidelijke tijdsplanning hebben. Ze leggen zich niet graag vast en willen daarom geen duidelijke afspraken maken over de toekomst. Ze willen graag de vrijheid houden om op elk moment een nieuw en onafhankelijk besluit te nemen. De metselaar heeft de macht in de relatie en is alleenheerser over intimiteit en de afstand in de relatie. Ook als het hem/haar wordt gevraagd lukt het niet om toenadering te zoeken. De persoon met bindingsangst bepaalt de grenzen, en de partner moet maar zien hoe hij/zij hiermee omgaat.

Hoe nu verder?

Heb je het vermoeden dat jij of je partner bindingsangst heeft? Hoewel je bij een relatiecoach geen officiële diagnose kunt krijgen, kunnen we wel kijken welke hechtingsstijlen jullie hebben, welke angsten er nu echt spelen, hoe jullie elkaar triggeren in jullie angsten en hoe je het beste om kunt gaan met deze angsten. Bindingsangst kun je zoals elke angst niet genezen, maar je kunt wel leren hiermee om te gaan, zodat je zelf kunt kiezen hoe je reageert in een bepaalde situatie. Het geeft je het gevoel van controle over je eigen gevoelens en emoties terug.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!