Emoties en gevoelens zijn krachtige signalen die aangeven hoe het nu met ons gaat en wat we willen. Ze laten ons onze behoeftes en verlangens zien. Ze voelen vaak aan als waarheid. Ze kunnen je in de war brengen, overspoelen of uit balans brengen. En het is onmogelijk ze met rede uit te leggen of te verklaren.

4 basis emoties

  • Boos
  • bedroefd
  • blij
  • bang

Onderdrukken van emoties en gevoelens

Als kind worden we vaak al blootgesteld aan allerlei overtuigingen over emoties en gevoelens. “Grote jongens huilen niet”, “Boos zijn doe je maar lekker ergens anders”. Op deze manier leren kinderen al snel dat emoties uiten niet wenselijk is en we leren ze niet te uiten maar binnen te stoppen.

Denk maar aan die keer dat jij of een van je ouders zo trots op je was dat je niet moest huilen toen je viel. Het probleem van het onderdrukken van emoties is dat ze altijd een weg eruit vinden. Desnoods met “geweld”.

Je kunt onderdrukte emoties vergelijken met een opgeblazen ballon. Wanneer je deze onder water probeert te houden, zal deze naar boven willen. Hoe harder jij probeert de ballon naar beneden te drukken, met hoe meer kracht de ballon naar boven komt.

Zo werkt het ook met emoties. Hoe langer en harder jij ze probeert te onderdrukken, hoe harder ze naar boven komen. Met als gevolg dat jij ontploft als er iets simpels gebeurt tot aan een burn-out. Waarschijnlijk iets waar je al bang voor was, en waardoor je de emotie wegdrukte.

Omgaan met emoties en gevoelens

Een emotie of een gevoel gaat niet weg voordat het gevoelt en gehoord is. Het beste is om de emoties even te voelen als ze er zijn. Ze willen graag erkent worden. Ze mogen er zijn, dus laat ze maar ademen. Ieder mens heeft emoties. Soms zijn ze heel intens en soms merk je ze niet eens op. Een emotie zal er even zijn, komt op als een golf en vloeit na verloop van tijd ook weer weg. Luister naar de emoties en ontdek welke behoefte of verlangen er achter schuilt.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!