Ruzie is op te vatten als een onhandige manier om iets gedaan te krijgen. Soms maken partners ruzie als manier om elkaar beter te leren kennen, omdat ze zo leren waar de grenzen van de partner liggen. Weer een andere functie van ruzie maken is elkaar op afstand houden (bindingsangst) of een bepaald onderwerp vermijden.

Een wezenlijk deel van een relatie onderhouden is verschillen en problemen accepteren en hanteren. De manier waarop stellen met conflicten omgaan, is belangrijk voor hun gevoel van verbinding en liefde.

Waarom hebben stellen ruzie

Het is normaal dat twee mensen die bij elkaar komen en gaan samenleven, wel eens met elkaar botsen. Ze hebben namelijk verschillende karakters, gewoonten, ervaringen, vormen van kennis, angsten, wensen en overtuigingen. Ze hebben een andere opvoeding gehad, andere hechtingsstijlen en andere culturele verschillen. De vraag is dus echt niet hoe je als stel conflicten zo goed mogelijk kunt vermijden, maar hoe je ermee omgaat.

Voor veel mensen is praten in hun relatie hetzelfde geworden als ruziemaken. Ze kunnen zich nauwelijks voorstellen hoe ze belangrijke onderwerpen kunnen bespreken zonder geruzie, een luide stem, manipulatie of gelijk willen hebben. Het lukt niet om tot oplossingen te komen, emoties en gevoelens te uiten, naar elkaar te luisteren, elkaar te begrijpen of zich kenbaar te maken. Er is vaak een groot gebrek aan kennis en vaardigheden in de relatie.

Waarom maken partners ruzie? Omdat ze boos zijn op elkaar, het absoluut niet eens zijn met elkaar en dat goed duidelijk willen maken. Ruzies kunnen trouwens een teken zijn dat partners zeker nog wel iets met elkaar te maken willen hebben, want waarom zou je anders nog ruziemaken?

Problematische relaties worden dus vaak gekenmerkt door ruzies. Soms alleen met woorden, maar in extremere gevallen ook met lichamelijk geweld. Ruzie hebben is iets anders dan een meningsverschil of conflict hebben. Ruzie maken gaat altijd gepaard met stemverheffing en verbaal geweld.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!