Communicatie is informatie, gedachten, ideeën en emoties sturen en ontvangen. Op heel genuanceerde wijze vermengen onze woorden zich met het ritme, de toon, de diepte en de kwaliteit van onze stem.

De meeste mensen zullen zeggen dat goede communicatie de basis van een stabiele liefdesrelatie is. Helaas komt het vaak voor dat de communicatie niet zo goed is. We vergeten te luisteren, nemen direct een verdedigende houden aan of luisteren alleen met de intentie om wat terug te zeggen. Onze partner stort zijn hart uit over een vervelende kwestie en we komen direct met oplossingen. Of we dwalen af naar iets anders, iets wat we belangrijker vinden. Hoewel we het er dus over eens zijn dat communiceren van belangrijk is, slagen we er vaak niet goed in de communicatie open, helder en zuiver te houden.

“We kunnen niet meer met elkaar praten” Dit is misschien wel de meest gehoorde zin van partners die ten einde raad zijn. Deze uitdrukking kan verschillende dingen betekenen.

Gevoelens en gedachten delen

Soms bedoelen mensen dat ze niet kunnen communiceren omdat het niet lukt om gevoelens en gedachten met elkaar te delen. Ze zouden zo graag willen weten wat in het hoofd van de ander en in hun eigen hoofd omgaat. Maar de gesprekken blijven altijd haken achter ongeduld, irritatie of onbegrip.

Oplossingen vinden

Het kan ook zijn dat de moeite in de communicatie gaat over het niet kunnen vinden van oplossingen bij oneindigheid. Voordat de oplossingen er zijn, is er ruzie ontstaan. Vaak over dezelfde terugkerende onderwerpen, zonder dat iets verandert. Ook komt het nog wel eens voor dat stellen beide problemen tegelijk ervaren. Ze kunnen niet praten over wat hun bezighoudt en kunnen de verschillen niet oplossen.

Niet meer luisteren

Misschien is het juister als stellen zouden aangeven in de communicatie dat ze niet meer naar elkaar luisteren. Want praten doen ze vaak nog wel. Maar als mensen langere tijd bij elkaar zijn, krijgen ze het idee dat ze ongeveer wel weten wat hun partner gaat zeggen. Dit betekend vaak dat hun interesse wat afneemt. Dat is dus iets om alert op te zijn: hoe aandachtig kunnen jullie nog naar elkaar luisteren?

Ontmoedigende communicatie

Partners krijgen het meest te verduren als het gaat om eigenaardigheden en onhebbelijkheden. Als ons iets niet bevalt binnen onze liefdesrelatie, reageren we vaak met eisen stellen, kritiek geven, zeuren, mopperen of afkeurende opmerkingen. En dat is beslist niet helpend.

Of we dit nu doen omdat we denken dat we zelf niet goed genoeg zijn of echt vinden dat het bij onze partneer aan van alles en nog wat schort: het effect is zeer ontmoedigend. Ontmoediging berooft mensen van hun enthousiasme, kracht, plezier, hoop en liefde. In een liefdesrelatie waarin constant ontmoedigende communicatie plaatsvindt, is uiteindelijk geen plek meer voor liefde.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!