Home » Blog » Relatie en gezin » Relatiecrisis na de geboorte van je kind?
relatiecrisis na geboorte kind

Relatiecrisis na de geboorte van je kind?

door | 15 okt, 2020 | Relatie en gezin

50% van de getrouwde ouders gaat uit elkaar voordat het oudste kind 3 jaar is.
Dat is echt schrikbarend hoog. Dan zijn de stellen die niet getrouwd zijn nog niet in meegerekend, aangezien daar geen cijfers van worden bijgehouden.

Het is zo zonde omdat het krijgen van kinderen in een huwelijk vaak gezien wordt als de kers op de taart, huisje boompje beestje. Kun je een crisis voorkomen? En als je er nu middenin zit, hoe kom je er dan weer uit?

De komst van een kind is moeilijker dan gedacht

Ouders onderschatten vaak de impact van het krijgen van kinderen. Tijdens de zwangerschap wordt vooral de nadruk gelegd op het inrichten van de babykamer, de aanschaf van de kinderwagen en het uitzoeken van de perfecte garderobe voor de kleine prins of prinses.

Mijn man en ik hebben dat ook zeker gedaan. Bij ons kwam de klap na de geboorte van ons tweede kind. We waren geen team meer en leefde verschillende levens onder 1 dak.
Ook wij dachten daardoor dat het beter zou zijn om te scheiden, dat dat er misschien wel gewoon bij hoort.

Wanneer de baby er eenmaal is krijgen ouders te maken met slaapgebrek, extra huishoudelijke taken, nieuwe financiële verplichtingen waar een hoop stress bij komt kijken.

66% van de stellen heeft het eerst jaar na de geboorte dan ook relatieproblemen en depressieve gevoelens. Uit schaamte wordt hier niet of nauwelijks over gesproken, omdat “je toch gelukkig hoort te zijn?”

Dat was je immers beloofd. Een mooie roze wolk en een perfect gezin. Je hoort gelukkig te zijn maar dat ben je helemaal niet.

Gratis relatietips | In 6 stappen naar een liefdevolle relatie én een gelukkig gezin

Creëer een relatie met balans tussen tijd voor jezelf, tijd voor je partner, jullie kinderen, jullie werk en het huishouden. Klaar voor die liefdevolle relatie én gezin? Download dan nu deze relatiegids en ga aan de slag!

gratis relatietips

Help! Een relatiecrisis. Wat nu?

Er ontstaan relatieproblemen tussen jullie. De mooie roze wolk blijkt een illusie.
Misschien al omdat de zwangerschap niet vlekkeloos verliep, de bevalling erg tegen viel of andere medische problemen voorbij kwamen.

Voor je het weet heb je vooral ruzies, irritaties, chronische vermoeidheid en ben je vooral luiers aan het verschonen, flesjes aan het maken, alles aan het plannen en bananen aan het prakken. Veel stellen gaan daardoor twijfelen aan hun relatie en vragen zich af of deze nog wel goed is.

Ligt het echte geluk niet bij een andere partner of alleen? Vaak liggen deze problemen niet aan de relatie of aan je partner, maar meer aan je persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling in de relatie.

Als je goed kijkt naar de situatie net na de geboorte is het ook niet zo raar dat deze problemen ontstaan. Als je kijkt naar alle hormonale veranderingen, nieuwe taakverdeling, familieverplichtingen, onzekerheden, vermoeidheid, slapeloze nachten, extra zorg voor het huishouden en de zorg en opvoeding van het kind.

Dat je gaat twijfelen is niet zo gek, maar wel jammer als je daardoor de handdoek in de ring gooit. Niet alleen omdat ik vind dat kinderen beter af zijn bij hun eigen ouders en het leven vaak moeilijk is voor kinderen in een samengesteld gezin. Tenzij de ouders elkaar het huis uit vechten (op een schadelijke en mishandelende manier) uiteraard.

Maar ook omdat ik vind dat kinderen op deze manier niet leren hoe je een goede en gezonde relatie opbouwt. Ze zien niet dat er soms ups en downs zijn en dat je er samen voor moet vechten.

Er wordt wel gezegd dat het voor kinderen niet zo erg is in een samengesteld gezin. Ze leren zich aanpassen, worden flexibel en veerkrachtig. Ze leren verschillende normen, waarden en regels. Soms gaat het ook heel goed en klikt het met iedereen in het gezin.

Maar vaak zie je toch dat het moeilijk is. De kinderen hebben er immers niet voor gekozen, maar er wordt wel van ze verwacht alle nieuwe familieleden gewoon te accepteren. Niet alleen de nieuwe broertjes en zusjes, maar ook een nieuwe opa, oma, tante, goede vriend, ect. Dit natuurlijk zowel aan de moeders kant als de vaders kant. Het vraagt veel van deze kinderen.

Daarbij komt dat het percentage samengestelde gezinnen wat uit elkaar gaat nog hoger ligt, namelijk op 60%. Weer verhuizen, weer aanpassen.

relatiecrisis na geboorte kind gezin

Kun je de relatiecrisis voorkomen?

Het zou goed zijn om tijdens de zwangerschap te praten over hoe je de opvoeding ziet, wat een goede taakverdeling is, wat jullie goede kanten en slechte kanten zijn en hoe je daar het beste een goede balans bij maakt. En daarover na de bevalling goed in gesprek over blijven, als het toch anders ervaren wordt dan gedacht.

Voor het kind is het belangrijk om een veilige omgeving te hebben, waar hij fouten mag maken en op een vertrouwde manier de wereld kan ontdekken en zichzelf kan ontwikkelen.

Vrouwen zien de opvoeding graag volgens de 3x r. Reinheid, regelmaat en rust.
Waarin vaders graag gek doen en spelletjes spelen. Goed om in gedachten te houden is dat het kind het beste af is met beide vormen van omgang.

Regelmaat, reinheid en rust zijn goed voor de verzorging van het kind. En het speelse karakter van papa stimuleert het kind zijn omgeving te ontdekken. De een is niet beter dan de ander en het is geen wedstrijdje “wie is de beste ouder”.

Je bent niet alleen ouders maar ook partners

Maar hoe goed jullie ook zijn als ouders, je blijft ook partners. Het blijft belangrijk om ook samen dingen te blijven ondernemen. Laat de kinderen even voor wat het is, al is het maar 5 minuten per dag.

Knuffel elkaar en maak even echte tijd en aandacht voor elkaar. Wees oprecht in je interesse naar de ander. Breng de kinderen een dagje naar opa en oma en ga samen wat leuks doen. Zo stap je even uit de rol van papa en mama en weer even in je rol van man en vrouw.

 

Als je merkt dat er veel relatieproblemen zijn en dat jullie er nu niet zo goed uitkomen zijn er 4 verschillende manier om hiermee om te gaan

 

  • Je zit de problemen uit. De kinderen worden immers vanzelf groter en daarmee wordt ook de tijd en aandacht die daar naar toe gaat steeds kleiner. Er komt vanzelf weer meer tijd voor jullie samen.
  • De verschillen tussen jullie accepteren.
  • Je kunt werken aan je relatie met relatietherapie. Door de verschillen tussen jullie te onderzoeken, ruzies te doorbreken, verbinding te herstellen en de relatie zo te versterken.
  • Scheiden. Ook al heeft dit niet mijn voorkeur. In sommige gevallen is het echt beter om te scheiden. Zeker als er sprake is van mishandeling, manipulaties en andere schadelijke ervaringen.
relatiecrisis na geboorte kind liefde

Wil je een liefdevolle relatie en gelukkig gezin?

Los de problemen in de relatie op en vraag een gratis relatie adviesgesprek aan. In dit gesprek ontdek je hoe jullie de problemen in jullie relatie kunnen oplossen, zodat jullie weer kunnen genieten van jullie relatie en gezin.

Kun je niet meer genieten van je relatie en gezin?

Ontdek hoe je de problemen in je relatie kunt oplossen

Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan, zodat ze kunnen herstellen, persoonlijk groeien en op een gezonde en waardige manier verder kunnen

Schakel mij in als relatietherapeut

Gerelateerde artikelen

Hoe creëer je een warme en harmonieuze kerst met jou gezin?

Hoe creëer je een warme en harmonieuze kerst met jou gezin?

Druk, druk en nog eens druk…. Is dit hoe de kerstdagen bij jullie gaan? Merk je dat je je best doet om er gezellige dagen van te maken, maar krijgen jullie toch weer ruzie? Kun je die ruzie van vorig jaar nog wel herinneren en ben je bang dat dit jaar niet beter gaat worden? In dit blog vertel ik je hoe je wel een gezellige, warme en harmonieuze kerst creëert voor jullie en jullie gezin.

lees verder
Niet gelukkig in je relatie? | Leer van gelukkige stellen

Niet gelukkig in je relatie? | Leer van gelukkige stellen

Hoe komt het dat sommige stellen een leven lang gelukkig zijn en andere stellen na veel verdriet en ellende besluiten dat ze veel beter af zijn zonder elkaar? Veel mensen denken dat gelukkige stellen veel minder ruzies hebben. Maar klopt dat eigenlijk wel? Uit onderzoek blijkt dat gelukkige stellen niet minder ruzie hebben, maar wel anders met de ruzies omgaan dan ongelukkige stellen. Ze hebben een andere aanpak bij problemen en uitdagingen en hebben, en deze is belangrijk, realistischere verwachtingen van elkaar. Voel jij je nu ongelukkig in je relatie? Door deze punten in je relatie te verbeteren, zorg je voor meer geluk in jouw relatie.

lees verder
Waarom bij elkaar blijven voor de kinderen het slechte idee ooit is en hoe je ze wel een fijne jeugd geeft

Waarom bij elkaar blijven voor de kinderen het slechte idee ooit is en hoe je ze wel een fijne jeugd geeft

Blijven we bij elkaar voor de kinderen of gaan we scheiden? Heb je stiekem hoop dat het vanzelf goed komt als de kinderen uit huis gaan? Het is een mooie gedachte dat je de verantwoordelijkheid wilt nemen en de kinderen een fijne jeugd wil geven. Maar wat leer je ze eigenlijk… Dat het ‘normaal’ is dat een man en vrouw zo met elkaar leven… Wat als je jezelf, je partner en de kinderen een liefdevol en harmonieus thuis kunt geven? Eén waarin je als partners samen leeft in liefde en passie. Zonder die eeuwige ruzies en gedoe? Zou je dan niet veel meer recht doen aan jezelf en aan je partner. En zo leer je kinderen wel wat gezonde liefde is. In dit blog vertel ik je hoe je bij elkaar kunt blijven en toch ook gelukkig kunt zijn.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin