Home » Blog » Relatie en gezin » Relatie in coronatijd | Hoe hou je het gezellig?

Relatie in coronatijd | Hoe hou je het gezellig?

door | 27 sep, 2020 | Relatie en gezin

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat relaties het moeilijker hebben nu in de corona tijd. En dat met een dreigende tweede loc down komen de relaties nog meer onder druk te staan. Misschien worden we straks weer gedwongen om thuis te blijven. Hoe is dat voor jouw? Maak jij je hier zorgen over?

Maar hoe komt het nou dat relaties het zo moeilijk krijgen als er iets veranderd of gebeurd? Dit hoeft niet alleen een coronacrisis te zijn, maar kan ook het verlies van een baan, het krijgen van kinderen of het overlijden van een dierbare zijn.

Hoe veranderd en relatie in coronatijd

Het komt erop neer dat de meeste problemen die je nu ervaart door deze verandering er altijd al is geweest. Deze problemen kwamen niet zo aan de oppervlakte omdat er meer ruimte was voor jezelf en voor je partner. Je had een balans, een gewoonte of dagelijks ritme die voor jullie werkte.

Misschien was je niet helemaal tevreden, maar het werkte prima. Misschien had je al wel ruzies en irritaties die steeds weer terug kwamen. Maar omdat je je kon storten op je werk of andere dingen kon je hier makkelijker mee omgaan.

Die gewoonte en balans is nu in een keer verdwenen. Afgelopen maart werd dat in een weekend besloten. Geen ruimte meer om ergens heen te gaan. Geen werk meer of thuiswerken en de kinderen ook thuis. Dit is het beste recept voor een goede relatiecrisis.

Ruzies en irritaties komen sneller naar boven als je zo op elkaars lip zit. Misschien ben je er wel achter gekomen wie je echt bent, zo zonder je werk en ben je ook op zoek naar wat je zelf eigenlijk allemaal wil.

Nu deze coronacrisis veel langer duurt dan we allemaal wilde, kun je overwegen of een scheiding niet beter is. Alle irritaties die je normaal zo goed kunt vermijden of ontlopen, zitten je nu in de weg. Je vraagt je af of je nog wel door kunt met de relatie nu alle irritaties en ruzies de overhand hebben.

Toch kun je veel doen om een relatie weer te verbeteren. Alleen op basis van deze crisis besluiten om te scheiden zou ik sowieso afraden.
Ook deze crisis gaat weer voorbij en scheiden kan altijd nog.

Gratis relatietips | In 6 stappen naar een liefdevolle relatie én een gelukkig gezin

Creëer een relatie met balans tussen tijd voor jezelf, tijd voor je partner, jullie kinderen, jullie werk en het huishouden. Klaar voor die liefdevolle relatie én gezin? Download dan nu deze relatiegids en ga aan de slag!

gratis relatietips

De kans is groot dat deze relatiecrisis die je nu ervaart sowieso wel was gekomen. Was het niet nu in corona tijd dan wel met een andere gebeurtenis. Juist nu je zoveel bij elkaar bent is er meer tijd voor die belangrijke gesprekken. Je kunt natuurlijk ook besluiten om in relatietherapie te gaan.

Hoe kom je deze coronacrisis door?

Het eerste wat ik met mijn gezin heb gedaan is om de tafel zitten hoe wij dit door gaan komen. Wat zijn onze verwachtingen van elkaar, wat zijn nu even de belangrijkste dingen voor jou, hoeveel ruimte heb je nodig in huis. Dat soort dingen. We hebben iedereen een eigen plek gegeven in huis om te werken en zich af te sluiten en even alleen te zijn.
Een nieuw dagritme maken. Wat gebeurd wanneer en hoe.

Dit klinkt natuurlijk helemaal niet romantisch, eigenlijk meer zakelijk. Maar als iedereen zijn eigen ruimte heeft en kan doen wat hij/zij belangrijk vind, is er ook meer ruimte voor liefde en romantiek. Wanneer je je de hele dag hebt geïrriteerd aan je partner is de kans niet groot dat je ’s avonds nog zin hebt in iets romantisch samen.

Hoe je een crisis doorkomt is praten, praten, praten. Over wat je verwacht van elkaar.
We denken vaak dat we weten van elkaar hoe we denken of voelen. Maar meestal is dat niet zo.
Een communicatie fout is dan snel gebeurd.

relatie in coronatijd praten

Wees duidelijk in wat je verwacht en vraag na bij je partner of je het goed begrepen hebt. Praat in wensen en niet in verwijten. Verwijten brengen alleen maar een defensieve reactie van de ander mee, je bereikt er niks mee. Voor je het weet zit je weer in een ruzie.

Bijvoorbeeld wat is een schoon huis. Maak je dat 1x in de week schoon of dagelijks? Wie doet dan wat en wanneer precies? Wat is ruimte voor jezelf? Communiceer wat je wilt en nodig hebt.
Maak compromissen als hier verschil is tussen jullie.

Achter de meeste irritaties zit eigenlijk een verwachting.

Dat kopje wat nu alweer niet in de vaatwasser staat, is een irritatie die voorkomt uit de verwachting dat je het nu zo vaak heb gezegd dat iedereen dat nu wel zal doen. Je wordt teleurgesteld dat het niet is gebeurd en vraagt je af of je überhaupt dan wel gezien of gehoord wordt.

relatie in coronatijd verandering

Het is voor iedereen een nieuwe situatie

Geef je relatie en je gezin ook de ruimte om aan de situatie te wennen. Het is ook een bijzondere situatie waar we allemaal in zitten. Dat je tijd nodig hebt om alles te verwerken en te wennen aan deze nieuwe situatie is niet zo gek.

Blijf met elkaar in contact over wat er goed gaat en wat er minder goed gaat. Maak plannen om deze situaties te verbeteren. Accepteer dat het voor nu even niet anders is en geef elkaar de ruimte. Wees mild voor elkaar. Loop even een blokje om als je merkt dat je de ruimte even nodig hebt.

Blijf met elkaar in verbinding. Loopt alles nog een beetje zoals we hadden verwacht. Neem even een moment op de dag om hier over te praten. Zit iedereen nog lekker in zijn vel? Kan iedereen goed toekomen wat hij/zij moet en wil doen?

relatie in coronatijd liefde

Tips om het thuis romantisch te maken in coronatijd

  • Nu we niet meer even een drankje kunnen drinken samen of even uit eten gaan. Doe de kinderen lekker vroeg op bed en organiseer een romantisch dinertje thuis
  • Organiseer een bioscoop avond. Doe alle lichten uit, maak het helemaal donker. Popcorn en drinken erbij en Netflix aan.
  • Maak de slaapkamer romantisch met kaarslicht en een lekker geurtje. Geef elkaar een ontspannen massage met een lekkere massageolie
  • Maak een lekker hapje en drankje en zet eens jullie liedje op. Leuk om herinneringen op te halen uit jullie verliefdheid. Weet je nog…

Hoe gaat het met jullie in deze coronatijd? Laat het even weten in een reactie op dit blog. Ik lees alles en antwoord altijd.

Wil jij een liefdevolle relatie en gelukkig gezin?

Wil jij het gezellig houden in deze coronatijd? Ontdek hoe jullie de problemen in jullie relatie kunnen oplossen met het gratis relatie adviesgesprek.

Kun je niet meer genieten van je relatie en gezin?

Ontdek hoe je de problemen in je relatie kunt oplossen

Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan, zodat ze kunnen herstellen, persoonlijk groeien en op een gezonde en waardige manier verder kunnen

Schakel mij in als relatietherapeut

Gerelateerde artikelen

Relatiecrisis na de geboorte van je kind?

Relatiecrisis na de geboorte van je kind?

50% van de getrouwde ouders gaat uit elkaar voordat het oudste kind 3 jaar is. Dat is echt schrikbarend hoog. Dan zijn de stellen die niet getrouwd zijn nog niet in meegerekend, aangezien daar geen cijfers van worden bijgehouden. Het is zo zonde omdat het krijgen van kinderen in een huwelijk vaak gezien wordt als de kers op de taart, huisje boompje beestje. Kun je deze relatiecrisis voorkomen? En als je er nu middenin zit, hoe kom je er dan weer uit.

lees verder
Waarom bij elkaar blijven voor de kinderen het slechte idee ooit is en hoe je ze wel een fijne jeugd geeft

Waarom bij elkaar blijven voor de kinderen het slechte idee ooit is en hoe je ze wel een fijne jeugd geeft

Blijven we bij elkaar voor de kinderen of gaan we scheiden? Heb je stiekem hoop dat het vanzelf goed komt als de kinderen uit huis gaan? Het is een mooie gedachte dat je de verantwoordelijkheid wilt nemen en de kinderen een fijne jeugd wil geven. Maar wat leer je ze eigenlijk… Dat het ‘normaal’ is dat een man en vrouw zo met elkaar leven… Wat als je jezelf, je partner en de kinderen een liefdevol en harmonieus thuis kunt geven? Eén waarin je als partners samen leeft in liefde en passie. Zonder die eeuwige ruzies en gedoe? Zou je dan niet veel meer recht doen aan jezelf en aan je partner. En zo leer je kinderen wel wat gezonde liefde is. In dit blog vertel ik je hoe je bij elkaar kunt blijven en toch ook gelukkig kunt zijn.

lees verder
6 tips voor een goede relatie

6 tips voor een goede relatie

Elke relatie heeft zo zijn moeilijkheden. Sommige van die moeilijkheden komen van buitenaf en andere komen van binnenuit. Deze moeilijkheden komen steeds terug, oude en nieuwe. Om te kunnen omgaan met deze moeilijkheden is veel energie, aandacht en inzet nodig. Het hebben en onderhouden van een relatie wordt ons helaas niet van jongs af aan geleerd, en dan nemen we vaak ook nog een hoop bagage mee van ons ouderlijk huis of eerdere relaties. In deze blog 6 tips voor een goede relatie.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin