Home » Blog » Relatie en gezin » Duidelijk communiceren | Dat ging dus helemaal fout

Duidelijk communiceren | Dat ging dus helemaal fout

door | 27 jul, 2020 | Relatie en gezin

Duidelijk communiceren kan soms zo lastig zijn als je een druk gezin hebt. Je bent bezig met alles wat er nog op de lijst staat. Als je partner dan komt met nog meer dingen die in de week moeten passen, kan soms de stress je naar de nek vliegen.

Zoals bij mij gebeurde, ook als relatiecoach gaat het niet altijd zoals je zou willen.

Mijn man zit voor mij en praat aan een stuk door over zijn sporten.

“Dan ga ik deze week dinsdag, donderdag en vrijdag avond sporten en zaterdag ochtend is er ook een leuke les dus dan ga ik ook even.”

Bij mezelf voel ik de stress al oplopen, op dat moment is het maandag avond en zitten we in de kantine van de zwemles van mijn dochter. Een echte waterrat is dat en ze gaat al voor zwemvaardigheid 3.

Dat zou betekenen dat alleen de woensdag avond nog over is deze week en het is een hele drukke week voor mij. Dat betekent dat de rest van de avonden de zorg voor de kinderen op mijn schouders ligt. Als hij van sporten terug komt is alles al klaar.

“Nou is dat niet een beetje veel?”

“Je weet dat ik daar veel voldoening uit haal en dat heb ik nodig heb met alle stress van deze week.”

“Dat snap ik maar het is best veel in de week. En er blijft zo weinig tijd over voor mij en voor ons om even te ontspannen.”

“Maar dit zijn hele leuke lessen en het gaat ook om mijn sociale contacten.”

Omdat ik in de kantine zit en geen scene wil schoppen laat ik het erbij. Maar de toon voor deze avond is gezet. Ik ben boos.

Eerlijk gezegd loop ik dan ook met mijzelf in de knoop. Moet ik nu doorzetten, voor mijzelf opkomen en zeggen dat hij gewoon niet kan gaan? Daar krijg ik niet een gezelligere man van thuis.

Gratis relatietips | In 6 stappen naar een liefdevolle relatie én een gelukkig gezin

Creëer een relatie met balans tussen tijd voor jezelf, tijd voor je partner, jullie kinderen, jullie werk en het huishouden. Klaar voor die liefdevolle relatie én gezin? Download dan nu deze relatiegids en ga aan de slag!

gratis relatietips

Ik kies ervoor om het hierbij te laten en hem zijn sporten te gunnen.

Een week later tijdens een wandeling komt het onderwerp stress weer naar boven. Hij vertelt dat hij last heeft van stress op zijn werk en dat sporten daar een goede uitlaat klep voor is.

“En ik dan? Je verhoogt op die manier wel de stress voor mij in de week. Alle avonden komt het dan op mijn schouders terecht.”

Ik zie dat hij daar even over na moet denken.

“Wat verhoogt dan de stress voor jou precies als ik ga sporten?”

Ik leg hem uit dat ik dan op tijd moet stoppen met mijn werk ook als ik nog even wat af wil maken. Dat ik snel moet beginnen aan het eten maken. Dat ik het goed moet plannen om het eten op tafel te hebben zodra hij thuis is, zodat hij nog even kan eten voor het sporten. Dat ik dan degene ben die de kinderen naar bed moet brengen. En dat ik dus pas net op de bank zit om 9 uur als hij lekker ontspannen thuis komt van sporten.

Hij hoort het even heel geduldig aan

“Oh zo had ik het helemaal niet begrepen laatst. Ik dacht dat je gewoon vond dat ik te veel sportte en dat je vond dat dat gewoon wel wat minder kon. Het is niet de bedoeling om jouw meer stress op te leveren. Als je het even niet ziet zitten ga ik die dag wel even niet sporten. Dan doen we het even samen.”

Daar kan ik mij helemaal in vinden. Het idee dat ik gewoon kan zeggen nu even genoeg is voor mij voldoende om de stress weg te halen. Ik vind het namelijk helemaal niet erg om veel voor mijn gezin te doen, maar soms grijpen die strakke planningen mij helemaal naar de keel.

Nu hebben wij een goede relatie en kunnen we veel tegen elkaar zeggen. En dan verbaast het mij zo dat we het toch moeilijk vinden om elkaar te begrijpen.

Als het nu even niet zo goed gaat met je relatie. Wordt dit natuurlijk alleen maar moeilijker.

Vrouwen komen van venus en mannen van mars. Het is gewoon zo. Soms spreek je een andere taal lijkt het wel.

Goed naar elkaar luisteren, even wachten met reageren en vragen stellen helpt dan enorm om de belevingswereld van je partner te kunnen begrijpen. Niet zelf invullen wat jij denkt dat de ander bedoelt.

Is dit herkenbaar voor jou? Of vinden jullie het moeilijk om tot een oplossing te komen? Vraag dan een gratis relatie adviesgesprek aan en ontdek hoe jullie de problemen in jullie relatie kunnen oplossen

Kun je niet meer genieten van je relatie en gezin?

Ontdek hoe je de problemen in je relatie kunt oplossen

Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan, zodat ze kunnen herstellen, persoonlijk groeien en op een gezonde en waardige manier verder kunnen

Schakel mij in als relatietherapeut

Gerelateerde artikelen

Irritaties in een relatie | Ik trek het echt niet meer

Irritaties in een relatie | Ik trek het echt niet meer

Als we denken aan relatieproblemen denken we snel aan ontrouw en heftige ruzies waarbij het servies door de kamer vliegt. Je denkt dan niet snel aan die kleine irritaties. Die horen er toch gewoon bij. Toch beginnen de relatieproblemen met deze tandpastadop irritaties. Die natte handdoek die niet netjes wordt opgehangen, die sokken die nu weer op de grond liggen, schoenen die niet op het rek worden gezet, vaat die niet in de vaatwasser wordt gezet. In deze blog leg ik uit hoe je hiermee omgaat.

lees verder
Relatie redden? Ontdek hoe je de problemen oplost en die droomrelatie creëert

Relatie redden? Ontdek hoe je de problemen oplost en die droomrelatie creëert

“Nou wat denk je, is het nog te redden?” Samen zitten ze voor mij. Een week geleden is de bom gebarsten, waarbij een van hen heeft aangegeven niet gelukkig te zijn in de relatie en twijfelt om ermee te stoppen. De ander heeft nog de hoop dat het goed kan komen. Omdat ze samen kinderen hebben zitten ze bij mij om te kijken of de relatie nog gered kan worden. Er klinkt zowel hoop als verdriet door in deze vraag. En eigenlijk wil ik ze bij de schouders pakken en eens flink door elkaar schudden. Waarom zijn jullie niet 2 jaar geleden gekomen. Ja, ik denk wel dat de relatie nog te redden is. Als je er beide voor open staat en het werk ervoor wilt doen. In dit blog vertel ik je hoe je dit doet.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin