Home » Blog » Relatie en gezin » 6 tips voor een goede relatie

6 tips voor een goede relatie

door | 15 mrt, 2020 | Relatie en gezin

Elke relatie heeft zo zijn moeilijkheden. Sommige van die moeilijkheden komen van buitenaf en andere komen van binnenuit. Deze moeilijkheden komen steeds terug, oude en nieuwe. Om te kunnen omgaan met deze moeilijkheden is veel energie, aandacht en inzet nodig.

Het hebben en onderhouden van een relatie wordt ons helaas niet van jongs af aan geleerd, en dan nemen we vaak ook nog een hoop bagage mee van ons ouderlijk huis of eerdere relaties. In deze blog 6 tips voor een goede relatie.

Goede relatietip 1: De televisie

Iedereen heeft tegenwoordig een of meerdere tv’s in huis, zodat iedereen in huis zelf kan bepalen naar welk programma gekeken wordt. De televisie krijgt enorm veel aandacht en heeft een enorme aantrekkingskracht. Voor een liefdesrelatie eigenlijk een belangrijke rivale. Sommigen zijn zelf verslaafd aan de afstandsbediening, die een gevoel van macht kan geven.

Het verleidelijke van televisiekijken is dat er geen eisen aan je stelt worden. Het verstand mag een poosje op nul en je hoeft even helemaal niets. Als je er op die manier naar kijkt, is het verontrustend dat sommige partners een betere band met hun televisie hebben dan met hun partner. De televisie laat ze tenminste even met rust.

Kom je tot de conclusie dat je je partner beter zou kunnen missen dan de televisie, dan ontbreekt er duidelijk iets in je relatie.

Goede relatietip 2: Het werk

De meeste mensen vinden hun werk heel belangrijk. Omdat ze daarmee geld verdienen. Geld is een basale voorwaarde voor een prettig leven en krijgt vaak meer lading en aandacht dan misschien goed voor ons is. Als we werken, voelen we ons veilig. Dat we een bijdrage leveren, vervult ons. Wij ontlenen daaraan voor een groot deel onze identiteit. Op het werk zijn we belangrijk. We kunnen niet of nauwelijks gemist worden.

Onze bijdrage wordt (hopelijk) gewaardeerd. Werk structureert ons leven en maakt het voor ons makkelijk om prioriteiten te stellen. Het geeft ons financiële zekerheid en we weten ongeveer wel wat van ons verwacht wordt.

Met hard werken, succesvol zijn en geld verdienen is op zich niets mis. Maar als de verbinding met het werk groter wordt dan met de relatie en de partner, gaat er iets scheef groeien.

Gratis relatietips | In 6 stappen naar een liefdevolle relatie én een gelukkig gezin

Creëer een relatie met balans tussen tijd voor jezelf, tijd voor je partner, jullie kinderen, jullie werk en het huishouden. Klaar voor die liefdevolle relatie én gezin? Download dan nu deze relatiegids en ga aan de slag!

gratis relatietips

Goede relatietip 3: Vrienden en vriendinnen

Partners zijn belangrijk, maar kunnen de behoefte aan menselijk contact nooit volledig vervullen. Dat hoeft ook niet, want daar zijn familie en vrienden voor.

Bij vrouwen komt het regelmatig voor dat ze zich meer verbonden voelen met hun vriendinnen dan met hun partner. In die zin dat ze intiemere zaken met hun vriendinnen delen. Als mensen veel verantwoordelijkheidsgevoel hebben, kunnen ze zich de problemen uit de vriendenkring (familiekring) zo zeer aantrekken dat ze daarin al hun energie stoppen en de eigen relatie verwaarlozen.

Goede relatietip 4: Doen in plaats van zijn

In de westerse maatschappij hebben de meeste mensen een innerlijke slavendrijver die van hun eist dat ze steeds meer gaan doen. Ze moeten daardoor van zichzelf actief blijven en voelen zich niet goed als ze het eens wat rustiger aan doen. De buitenwereld vraagt veel: blijven leren, meer bereiken, meer verdienen, slimmer zijn, uitbreiden, groter worden, slagen en de beste zijn.

Blijven we altijd in de vijfde versnelling voortrazen, dan worden we niet alleen heel moe, maar verliezen we ook het contact met onze omgeving en onze partner. Als we vooral vanuit ons hoofd leven, verliezen we het contact met onze gevoelens.

goede relatie liefde

Goede relatietip 5: Schermen

Ja daar is ie dan! De lokroep van onze schermen en internet is groot. Er valt ook zoveel te doen, te zien en te leren op dat kleine schermpje. We kunnen er zoveel opzoeken en onderzoeken. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om te spelen, te mailen, het banksaldo te checken en te verdwalen in alle verleidingen die langskomen. Computerexperts geven aan dat als we bezig zijn met de computer, onze hersengolven op een gegeven moment in een verslavend alfaritme komen.

Goede relatietip 6: Alcohol

Mensen gebruiken vaak alcohol om zich wat te kunnen ontspannen bij elkaar of om hun relatie te verbeteren of intensiever te maken. Dat laatste gebeurt voor al als ze willen vrijen.

Als partners echter te veel alcohol gebruiken, gaat het intieme gevoel van verbondenheid juist weer verloren en zinkt iedere partner weg in zijn eigen wereldje. Overmatig gebruik kan zelfs zorgen voor onaangepast gedrag. De partners laten elkaar dan in de steek.

Wil jij een liefdevolle relatie en een gelukkig gezin?

Wil jij je weer verbonden voelen met je partner? Samen genieten van jullie relatie en gezin? Vraag dan een gratis relatie adviesgesprek aan en ontdek hoe jullie de problemen in jullie relatie kunnen oplossen.

Kun je niet meer genieten van je relatie en gezin?

Ontdek hoe je de problemen in je relatie kunt oplossen

Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan, zodat ze kunnen herstellen, persoonlijk groeien en op een gezonde en waardige manier verder kunnen

Schakel mij in als relatietherapeut

Gerelateerde artikelen

Irritaties in een relatie | Ik trek het echt niet meer

Irritaties in een relatie | Ik trek het echt niet meer

Als we denken aan relatieproblemen denken we snel aan ontrouw en heftige ruzies waarbij het servies door de kamer vliegt. Je denkt dan niet snel aan die kleine irritaties. Die horen er toch gewoon bij. Toch beginnen de relatieproblemen met deze tandpastadop irritaties. Die natte handdoek die niet netjes wordt opgehangen, die sokken die nu weer op de grond liggen, schoenen die niet op het rek worden gezet, vaat die niet in de vaatwasser wordt gezet. In deze blog leg ik uit hoe je hiermee omgaat.

lees verder
Relatie redden? Ontdek hoe je de problemen oplost en die droomrelatie creëert

Relatie redden? Ontdek hoe je de problemen oplost en die droomrelatie creëert

“Nou wat denk je, is het nog te redden?” Samen zitten ze voor mij. Een week geleden is de bom gebarsten, waarbij een van hen heeft aangegeven niet gelukkig te zijn in de relatie en twijfelt om ermee te stoppen. De ander heeft nog de hoop dat het goed kan komen. Omdat ze samen kinderen hebben zitten ze bij mij om te kijken of de relatie nog gered kan worden. Er klinkt zowel hoop als verdriet door in deze vraag. En eigenlijk wil ik ze bij de schouders pakken en eens flink door elkaar schudden. Waarom zijn jullie niet 2 jaar geleden gekomen. Ja, ik denk wel dat de relatie nog te redden is. Als je er beide voor open staat en het werk ervoor wilt doen. In dit blog vertel ik je hoe je dit doet.

lees verder
Relatie in coronatijd | Hoe hou je het gezellig?

Relatie in coronatijd | Hoe hou je het gezellig?

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat relaties het moeilijker hebben nu in de corona tijd. En dat met een dreigende tweede loc down komen de relaties nog meer onder druk te staan. Misschien worden we straks weer gedwongen om thuis te blijven. Hoe is dat voor jouw? Maak jij je hier zorgen over? Maar hoe komt het nou dat relaties het zo moeilijk krijgen als er iets veranderd of gebeurd? Dit hoeft niet alleen een coronacrisis te zijn, maar kan ook het verlies van een baan, het krijgen van kinderen of het overlijden van een dierbare zijn.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin