Home » Blog » Liefde en verbondenheid » Zonder verschillen is een relatie gelukkiger (mythe #2)
zonder verschillen is een relatie gelukkiger

Zonder verschillen is een relatie gelukkiger (mythe #2)

door | 6 dec, 2021 | Liefde en verbondenheid

Jij houd van winkelen en je partner van voetbal kijken. Jij houd van sporten en je partner kijkt het liefste een serie op tv. Jij houd van zonnige strand vakanties en je partner wil liever een sportieve vakantie. Zou de relatie niet veel makkelijker en dus gelukkiger zijn als jullie niet zoveel zouden verschillen?

Tegenpolen trekken elkaar aan

“Tegenpolen trekken elkaar aan” is een veel gehoorde uitspraak als het gaat om relaties. Toch als we verder zijn in de relatie is dit juist wat zorgt voor irritaties. Mensen zeggen tegen mij “We hebben geen gemeenschappelijke interesses meer” of “We willen allebei iets anders in het leven”.

Het zou natuurlijk kunnen dat jullie leven zoveel verandert is dat je echt wat anders wilt. Maar de kans is groot dat de irritaties naar je partner voortkomt uit hoe je naar de verschillen kijkt. Het advies wat er gegeven wordt is om het leven samen te delen, daaruit kun je opvatten dat je alles met elkaar moet delen op dezelfde manier.

Maar veel eerlijker is het om te zeggen dat je allebei hetzelfde eindresultaat wilt halen. Dat wil niet zeggen dat je allebei op dezelfde manier naar dat eindresultaat moet komen.

Willen jullie dit jaar echt genieten van jullie relatie en gezin met kerst?

Meld je dan aan voor de 10 daagse email-cursus en ontdek hoe jullie dit jaar die warme, harmonieuze en gezellige kerst creëren

Blijf geïnteresseerd in elkaar

Hetzelfde geldt voor interesses. Eigenlijk heb je maar zo veel gemeenschappelijke interesses nodig, dat je geïnteresseerd kunt zijn in elkaar. En hoeveel dat is, is voor iedereen verschillend.

Natuurlijk is het leuk om een hobby te delen of samen vaak leuke dingen te doen. Maar als je alles hetzelfde leuk zou vinden, betekend dat, dat er ook niks nieuws en spannends in de relatie komt. Juist omdat we zo verschillend zijn, kun je blijven ontwikkelen.

Dat wil niet zeggen dat je alles wat je partner interessant vind, ook leuk moet vinden. Misschien gebeurd dat als je je er in verdiept, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt het ook leuk vinden hoe je partner met passie en liefde doet wat hij/zij leuk vindt en andersom.

Zo hoef je het niet leuk te vinden om te winkelen of naar een voetbalwedstrijd te kijken, maar je kan het wel leuk vinden om te zien hoeveel je partner ervan geniet. Op deze manier hoef je niet dezelfde interesses te hebben om toch deel uit te maken van elkaars interesses.

Verschillen zijn een kans om te ontwikkelen

Vaak komen stellen bij mij met de vraag of wens om hun partner te veranderen. Soms komt een stel bij mij en vraagt wat er mis met hen is en wat ze moeten veranderen om de relatie wel te laten werken.

Wat ze dan nog niet beseffen is dat er niemand moet veranderen. Dat het niet gaat om wat goed is en wat niet goed is. Dat je niet delen van jezelf of je partner verandert en zo de relatie redt.

Irritaties in een relatie komen vaak voort uit onze kernkwaliteiten. De kwaliteit die jou jou maakt. En die kun je niet veranderen, want dan zou je jezelf niet meer zijn. Iedereen heeft behoefte aan autonomie, de ruimte om zichzelf te kunnen zijn. Anders zou je maar de hele dag een toneelstukje spelen en voelt een relatie zwaar en moeilijk.

Vaak ben je je niet bewust van jou kernkwaliteit en zet je die nu niet in om het beste uit jezelf te halen. En dus ook niet uit je relatie. Dat is jammer, omdat nu blijft hangen in irritaties en je jezelf en je partner de kans ontneemt om te ontwikkelen.

zonder verschillen is een relatie gelukkiger kwaliteit

Werken aan de liefde is altijd de moeite waard

Werken aan je relatie wil niet zeggen dat het de aankomende tijd zwaar wordt. Het werk wat je in je relatie zou moeten stoppen is te vergelijken met de tijd en energie die je zou stoppen in een nieuwe hobby.

De energie die je in je relatie stopt is een investering voor de rest van je leven. Je doet het werk niet voor je partner of om je partner te veranderen. Het resultaat zal waarschijnlijk zijn dat je wel verandering zult zien in het gedrag van je partner, maar dat is niet het doel.

Het doel is om beide te werken aan jezelf, waardoor jullie beide het beste uit jezelf kunt halen en zo de relatie verbeterd.

Wil jij een liefdevolle relatie en gelukkig gezin?

Doe dan mee aan de 10-daagse email-cursus “Echt genieten van je relatie en gezin met kerst”. Leer waarom er juist zoveel gedoe is met kerst en wat jullie dit jaar anders kunnen doen om wel die gezellige, harmonieuze en fijne kerst te hebben met elkaar.

Willen jullie dit jaar echt genieten van jullie relatie en gezin met kerst?

Meld je dan aan voor de 10 daagse email-cursus en ontdek hoe jullie dit jaar die warme, harmonieuze en gezellige kerst creëren

Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan, zodat ze kunnen herstellen, persoonlijk groeien en op een gezonde en waardige manier verder kunnen

Schakel mij in als relatietherapeut

Gerelateerde artikelen

4 misverstanden over liefde

4 misverstanden over liefde

Wat is nou echte liefde? Kun je de onhebbelijkheden van je partner accepteren? Kun je omgaan met het feit dat je relatie en je partner niet perfect is? Partners met een gelukkige relatie gaan ervan uit dat perfectie niet bestaat. Dat de relatie maar voor 80% goed hoeft te zijn. Veel problemen in de relatie worden dan ook veroorzaakt voor onuitgesproken verwachtingen en overtuigingen. Deze verwachtingen en overtuigingen leren we vaak in onze kindertijd.
In deze tijd zijn we erg ontvankelijk voor de meningen van volwassenen en nemen dit vaak aan als waarheid.

lees verder
Een gelukkige relatie | Wat is dat precies?

Een gelukkige relatie | Wat is dat precies?

De druk in de relatie ligt op het hebben van een gelukkige relatie. En het liefst dus ook een gelukkig gezin. We moeten leuke dingen doen met elkaar, we moeten kunnen lachen met elkaar, we moeten veel seks hebben, we moeten… nou vul zelf maar aan. Ik denk dat je ze al wel weet. Maar wanneer is je relatie dan gelukkig?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij of is je partner vreemdgegaan? En is er nu chaos, ruzie en onzekerheid?

Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin