Home » Blog » Liefde en verbondenheid » Zonder verschillen is een relatie gelukkiger (mythe #2)
zonder verschillen is een relatie gelukkiger

Zonder verschillen is een relatie gelukkiger (mythe #2)

door | 6 dec, 2021 | Liefde en verbondenheid

Jij houd van winkelen en je partner van voetbal kijken. Jij houd van sporten en je partner kijkt het liefste een serie op tv. Jij houd van zonnige strand vakanties en je partner wil liever een sportieve vakantie. Zou de relatie niet veel makkelijker en dus gelukkiger zijn als jullie niet zoveel zouden verschillen?

Tegenpolen trekken elkaar aan

“Tegenpolen trekken elkaar aan” is een veel gehoorde uitspraak als het gaat om relaties. Toch als we verder zijn in de relatie is dit juist wat zorgt voor irritaties. Mensen zeggen tegen mij “We hebben geen gemeenschappelijke interesses meer” of “We willen allebei iets anders in het leven”.

Het zou natuurlijk kunnen dat jullie leven zoveel verandert is dat je echt wat anders wilt. Maar de kans is groot dat de irritaties naar je partner voortkomt uit hoe je naar de verschillen kijkt. Het advies wat er gegeven wordt is om het leven samen te delen, daaruit kun je opvatten dat je alles met elkaar moet delen op dezelfde manier.

Maar veel eerlijker is het om te zeggen dat je allebei hetzelfde eindresultaat wilt halen. Dat wil niet zeggen dat je allebei op dezelfde manier naar dat eindresultaat moet komen.

Blijf geïnteresseerd in elkaar

Hetzelfde geldt voor interesses. Eigenlijk heb je maar zo veel gemeenschappelijke interesses nodig, dat je geïnteresseerd kunt zijn in elkaar. En hoeveel dat is, is voor iedereen verschillend.

Natuurlijk is het leuk om een hobby te delen of samen vaak leuke dingen te doen. Maar als je alles hetzelfde leuk zou vinden, betekend dat, dat er ook niks nieuws en spannends in de relatie komt. Juist omdat we zo verschillend zijn, kun je blijven ontwikkelen.

Dat wil niet zeggen dat je alles wat je partner interessant vind, ook leuk moet vinden. Misschien gebeurd dat als je je er in verdiept, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt het ook leuk vinden hoe je partner met passie en liefde doet wat hij/zij leuk vindt en andersom.

Zo hoef je het niet leuk te vinden om te winkelen of naar een voetbalwedstrijd te kijken, maar je kan het wel leuk vinden om te zien hoeveel je partner ervan geniet. Op deze manier hoef je niet dezelfde interesses te hebben om toch deel uit te maken van elkaars interesses.

Verschillen zijn een kans om te ontwikkelen

Vaak komen stellen bij mij met de vraag of wens om hun partner te veranderen. Soms komt een stel bij mij en vraagt wat er mis met hen is en wat ze moeten veranderen om de relatie wel te laten werken.

Wat ze dan nog niet beseffen is dat er niemand moet veranderen. Dat het niet gaat om wat goed is en wat niet goed is. Dat je niet delen van jezelf of je partner verandert en zo de relatie redt.

Irritaties in een relatie komen vaak voort uit onze kernkwaliteiten. De kwaliteit die jou jou maakt. En die kun je niet veranderen, want dan zou je jezelf niet meer zijn. Iedereen heeft behoefte aan autonomie, de ruimte om zichzelf te kunnen zijn. Anders zou je maar de hele dag een toneelstukje spelen en voelt een relatie zwaar en moeilijk.

Vaak ben je je niet bewust van jou kernkwaliteit en zet je die nu niet in om het beste uit jezelf te halen. En dus ook niet uit je relatie. Dat is jammer, omdat nu blijft hangen in irritaties en je jezelf en je partner de kans ontneemt om te ontwikkelen.

zonder verschillen is een relatie gelukkiger kwaliteit

Werken aan de liefde is altijd de moeite waard

Werken aan je relatie wil niet zeggen dat het de aankomende tijd zwaar wordt. Het werk wat je in je relatie zou moeten stoppen is te vergelijken met de tijd en energie die je zou stoppen in een nieuwe hobby.

De energie die je in je relatie stopt is een investering voor de rest van je leven. Je doet het werk niet voor je partner of om je partner te veranderen. Het resultaat zal waarschijnlijk zijn dat je wel verandering zult zien in het gedrag van je partner, maar dat is niet het doel.

Het doel is om beide te werken aan jezelf, waardoor jullie beide het beste uit jezelf kunt halen en zo de relatie verbeterd.

Susanne Umans – van Grafhorst, relatietherapeut

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van stellen na vreemdgaan. Hierbij gebruik ik de enige bewezen methode, maar ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik weet hoe heftig deze periode is. Daarom is het een hele eer om met deze stellen te mogen werken.”

Ik help je graag nog een stap verder

Ben je al klaar voor meer hulp? Dan vind je hieronder 4 manieren om gratis en vrijblijvend kennis met mij te maken.

 

  1. Gratis werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” | Ik heb een werkboek gemaakt speciaal voor jou als je rondloopt met heftige emoties en je hoofd vol zit met twijfels. Wanneer je aan de slag gaat met dit werkboek weet ik zeker dat het je helpt rust te creëren in je hoofd en in jullie leven. Je begrijpt wat er met jullie gebeurd en hoe jullie een keuze kunnen maken hoe jullie verder gaan na vreemdgaan. Schrijf je nu in en ontvang het werkboek “Rust in de chaos na vreemdgaan” helemaal gratis in je mailbox. Veel succes!
  2. Plan een gratis en vrijblijvende online sessie “Hebben wij een toekomst samen” | In dit gesprek van 45 minuten vertel je over jullie eigen situatie. En gaan we samen na hoe je kunt begrijpen waarom het vreemdgaan is gebeurd en hoe je een goede keuze maakt of jullie samen verder gaan of niet. Klik hier om een gratis en vrijblijvend gesprek te plannen.
  3. Individuele relatietherapie na vreemdgaan | Staat jouw partner niet open voor relatietherapie? Of wil jij graag voor jezelf ontdekken wat er precies is gebeurd en waarom? Met individuele relatietherapie help ik je ontdekken wat voor jou een ideale partner en relatie is, waarom het vreemdgaan is gebeurd en welke impact het echt op jou heeft gehad. Ik help je gedachten te ordenen na vreemdgaan, omgaan met hefige emoties, begrijpen waarom dit is gebeurd, zodat je durft te kiezen voor een toekomst die bij jou past. Klik hier voor een gratis intakegesprek
  4. Samen in relatietherapie na vreemdgaan | Pijn en verdriet een plekje geven. Jezelf, je partner en je relatie beter te begrijpen, zodat jullie kunnen snappen waarom het vreemdgaan is gebeurd en wat er in jullie relatie zou moeten veranderen. Daardoor kunnen jullie een goede beslissing maken of jullie samen verder willen of niet. Klik hier voor een gratis intakegesprek

    Susanne | Relatietherapeut gespecialiseerd in begeleiden van stellen na vreemdgaan

    vreemdgaan therapeut blogHet is mijn missie om stellen te helpen bij de heftige periode na vreemdgaan. De pijn en verdriet verwerken, begrijpen waarom het is gebeurd en een relatie opbouwen met eerlijkheid en vertrouwen

    Gerelateerde artikelen

    Zelfliefde en relaties: Een duidelijke hint dat je jezelf belemmerd in het ontvangen van echte liefde

    Zelfliefde en relaties: Een duidelijke hint dat je jezelf belemmerd in het ontvangen van echte liefde

    Wanneer het antwoordt op de volgende vraag ja is, is dat een duidelijke hint dat je jezelf belemmerd in het ontvangen van echte liefde. Heb je gemerkt dat je je wel eens irriteert aan je partner? Omdat je vind dat je partner lui is en niet ziet hoe hard jij werkt om het huis een beetje netjes te houden.
    Of omdat je vind dat je partner een egoïst is omdat hij meer tijd aan zichzelf besteed en niet aan jou en de kinderen. Betekend dat dat je de verkeerde partner hebt uitgekozen? Of is het een hint dat het op een dieper niveau over jou gaat?

    lees verder
    4 redenen waarom jullie “relatie” geen echte relatie is

    4 redenen waarom jullie “relatie” geen echte relatie is

    Hebben jullie een relatie of een verstrikking? Een relatie voelt in balans en ontspannen. Er is ruimte voor plezier en gezelligheid. Beide partners zijn in harmonie met elkaar. Beide partners zijn zichzelf, toch is er geen tekort aan intimiteit. Er is geen angst dat als je jezelf bent, doet waar jij van houd of tijd voor jezelf neemt dat je de ander daarmee wegjaagt. In een relatie hebt je je partner niet nodig om compleet te worden. Beide partners zijn zich bewust van zichzelf, hun gevoelens en gedachten. Ze staan open voor de liefde van elkaar. Ze hebben niet iets nodig van de ander. Verstrikkingen zien en voelen heel anders. Ze lijken aan de buitenkant wel op een relatie. Jullie besteden aandacht en tijd aan elkaar. Jullie kennen elkaars vrienden en familie en andere mensen zien jullie als een stel. Maar dit is geen liefdevolle en harmonieuze relatie. Deze relatie spat niet van de liefde en passie. In de volgende 4 punten kun je lezen hoe een verstrikking zich voordoet als een echte relatie.

    lees verder

    0 Reacties

    Verzend een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Tweet
    Share
    Share
    Pin